Nagy Tánccipő választó

Mindig is érdekeltek a cipők és amióta táncolok a táncos cipők kérdése még inkább foglalkoztatott. Ezért kezdtem el kutakodni, milyen táncok esetében ki, milyen cipőt használ és miért. E cikk megírásához két korábban megjelent, remek cikk is ihletet adott, amelyek a megfelelő táncos cipő kiválasztásához adnak segítséget a táncosok számára: „Tánccipő kalauz nem csak kezdőknek…” címmel, A.J. szerző megjelöléssel (https://latinfo.hu/tanccipo_kalauz/) és „Passzol-e a cipőke, Pipőke?” Lulich Emese alias Mesmes tollából (https://zoukdiary.wordpress.com/2015/08/17/passzol-e-a-cipoke-pipoke/).

fejlec kep

„Egy jó táncos mindenféle cipőben tud táncolni”

Kíváncsi voltam, hogy ez az állítás mennyire állja meg a helyét kishazánkban, mennyire számít a táncosoknak a cipő, amiben táncolnak, mennyire igényesek a táncosok a cipőjükre, milyen szempontok alapján választanak táncos cipőt, ha már vásárlásra adják a fejüket, egyáltalán milyen összeget hajlandóak kiadni egy táncos cipőért, honnan vásárolnak táncos cipőket.

A kíváncsiságom kielégítésére írtam egy rövid kérdőívet, amit igyekeztem minél több táncoshoz eljuttatni, és ezúton is köszönöm Mindenkinek, aki szánt pár percet a kitöltésére.

A kérdőívet két hét alatt 177 táncos töltötte ki, ami egész jó aránynak tűnik a rendelkezésre álló idő függvényében. A kitöltők több mint 80 százaléka Budapestet jelölte meg lakóhelyéül, és ha Pest megyét is belevesszük, akkor elmondható, hogy a kitöltők majdnem 90 százaléka Budapest és annak vonzáskörzetében él. Ami nem jelenti feltétlenül azt, hogy ebben a térségben él a legtöbb táncos, csupán azt, hogy ebben a régióban aktívabbak voltak a táncosok a kérdőív kitöltése tekintetében. Azonban tekintve ezen régió népességét jó eséllyel elmondható, hogy itt a legnagyobb az egy főre jutó táncosok aránya országosan, tánctípustól függetlenül.

A kérdőívet kitöltők között 3x annyi nő volt, mint férfi, ami persze csak azt mutatja, hogy a hölgyek szívesebben töltenek ki teszteket, főleg olyanokat, amik cipővel kapcsolatosak. Azonban azt gondolom ki lehet kicsit messzebb extrapolálni az eredményt a táncos világban uralkodó fiú és lány arányra, habár valószínű nem ennyire nagy a nemek száma közötti különbség, de az biztosan kijelenthető, hogy több hölgy jár el táncolni, mint férfi, itt is tánctípustól függetlenül. Ennek pontos okainak a felderítése szintén nagyon érdekes lenne, de talán erre majd egy másik cikk fog választ adni.

Nagy meglepetést nem fog okozni, hogy a kitöltők több mint 75 %-ának életkora 25 és 40 év közé esett, amin belül a nemek aránya természetesen maradt a fent említett 3:1. A legtöbben a 30-34 év közötti intervallumot jelölték meg életkoruknak.

Az, hogy a kérdőív kitöltő milyen táncot táncol, az számomra a kiértékelés szempontjából csak bizonyos kategóriák elkülönítésénél volt lényeges, és a kérdőív elsődleges kérdése nem is erre irányult, így a kérdőívben összevontam bizonyos, számomra egy „tánccsaládhoz” tartozó táncstílusokat. Ez alapján megállapítható, hogy a kérdőívet kitöltő táncosok 85 %-a salsa/son/merengue tánccsaládban képviselteti magát, 70 %-a bachatázik és csak 67 %-a táncolja a kizomba/tarraxa/semba táncstílusokat. A „salsa-család” eredménye nem meglepő, valójában is ez az arány lehet a táncosok körében, viszont a kérdőív eredményei alapján, ha nem is sokkal, de a bachata a lenyomta a kizombásokat, ami számomra érdekes volt. Ha ez nem is mutatja teljesen a pontos értékeket, azért az bizonyos, hogy ez a két tánckategória fej-fej mellett törekszik felfelé kivívni magának a népszerűséget a salsások mellett, legalábbis Budapesten.

A kérdőívet kitöltők átlagosan 3 táncnemben képviseltették magukat, ami általában a 3 legnépszerűbb kategória kombinációjából került ki, tehát a salsa-család, a bachata és a kizomba-család. A kérdőívet kitöltő táncosok kb. 20 %-a táncol 3-nál többféle táncstílust. Érdekességképpen el kell mondanom, hogy egy férfi táncos 8 táncot/tánc-családod jelölt be, ami már önmagában is igen szép teljesítmény és nálam már-már a lehetetlen kategóriát súrolja, tekintve, hogy ebben a kérdőívben ennél jóval több táncot jelenthet, de a tesztkitöltő még sejtelmesen beírt három pöttyöt az egyéb kategóriába jelezve számomra, hogy ettől még több táncot is tud, amit nem kíván megnevezni…

A salsások, kizombások és bachatások körében egyaránt makacsul tartja magát a fiú-lány arány a 3:1-hez, tehát minden harmadik lányra jut egy fiú és a statisztika alapján ugyanazt a koreloszlási képet adja valamennyi kategória.

966194_10151501991272886_1448021343_oJamba

Táncos avagy nem táncos cipő

A kérdőív első lényegi kérdése arra irányult, hogy használ-e az adott táncos külön tánccipőt a tánchoz és a kérdőív alapján a válaszadók legnagyobb része, 85 %-a válaszolta, hogy igen. A táncos cipőt használók 80%-a nő volt és a válaszadók 78 %-a 25 és 40 éves kor közötti, de legtöbben 30-34 évesek voltak.

A nők és férfiak fele-fele arányban indokolták meg, hogy miért nem használnak tánccipőt.

Az átlagosan 25-35 év közötti, tánccipőt nem használó, leginkább salsát és kizombát táncoló nők többsége azt írta, nem tudja megfizetni a tánccipőt és az utcai cipőik sokkal szebbek. Míg az átlagosan 30-40 év közötti, tánccipőt nem használó, leginkább salsát, bachatát és kizombát táncoló férfiak nem érzik szükségét, hiszen – véleményük szerint – az utcai cipőben is lehet táncolni és ráadásul sokkal kényelmesebb is, továbbá nem is nagyon szeretnek cipelni magukkal plusz súlyokat. Érdekes, hogy azoknál a nőknél, akik nem használnak tánccipőt, a kényelem és a cipekedés nem jelent meg szignifikánsan indokként. Egy férfi érvelt, hogy a férfi cipők jóval nehezebbek a női cipőknél, na de a férfiak alapesetben jóval erősebbek is a nőknél.

Egyéb indokként írták le a válaszadók – maradéktalanul 30-35 év közötti férfiak -, hogy a táncos cipők hamar szétmennek, nem annyira strapabíróak, nem lehet bennük hazasétálni, nem univerzálisak, az egyik válaszadó egyenesen azt írta, hogy életképtelen egy tánccipő minden másra. Na, de kérem, kérdem én, miért is akarjuk másra használni a tánccipőt, mint a táncra?! Miért nem járunk gumicsizmában minden nap, vagy strandpapucsban? A táncos cipők arra szolgálnak, hogy a tánc tevékenységét segítsék, nem pedig arra, hogy havat lapátoljunk benne.

Az pedig, hogy nem strapabíró, az elég nyilvánvaló. Egy valamirevaló táncos majdnem minden nap használja a tánccipőjét, ezek nem örök darabok, hanem “munkaeszközök”. Valamit valamiért elv alapján vékony bőr anyagból készülnek, így hamar el is kopnak, a csipke, a strassz, a gyöngy leesik róluk. Na, de ha megfordítjuk és a tánccipőket vastag gumitalppal készítenék, minden díszítés nélkül, akkor ugyan örök darab lenne, csak táncolni nem lehetne benne.

Egy férfi válaszadó egyenesen azt írta, hogy csak nem képzelem, hogy tánccipőt vesz, hiszen ő nem „meleg”. Nem tudom mennyire komolyan írta az illető, de még mindig ott tartunk, hogy a tánc az olyan „buzis” dolog, pláne egy tánccipő?! …Egy táncos férfi pontosan tudja, hogy táncolni mennyire „sármos” dolog és hogy a hölgyek mennyire odavannak egy jól táncoló férfiért, és még jobban odavannak egy jól öltözött férfiért, amibe persze a cipő is beletartozik. Ez olyan evolúciós dolog, mint hogy a páva tojók azokat a páva kakasokat részesítik előnyben, akik a legnagyobb és legszínesebb faroktollakkal rendelkeznek. A táncparketten is annak lesz előnye a többi férfival szemben, aki ad az öltözködésére, jó illatú, amellett, hogy jól táncol.

Egy férfi komolyan érvelt a kommandós és a Merrell típusú, vibram talpas cipők mellett, mondván, hogy szög- és olaj álló, “mindenhol helyt áll és ha kell brutális”. Ez is egy vélemény, bár nem tudom brutalitásra mikor van szükség a táncparketten.

Nem mellesleg, meg kell jegyezni, hogy azok, akik nem hoznak váltócipőt, behozzák a tánctérre az utcai sarat, kavicsokat, vizet, ami viszont a táncos cipőknek nagyon rosszat tesz, és csökkenti azok élettartamát, illetve pl. a kizombában egyes mozdulatoknál szoros kontakt van a táncpartnerek lábai között és közvetlenül is összekoszolhatják a nem táncos cipőt viselők a táncos cipőt viselők lábbelijét.

sd_heel

Kényelem mindenek felett

Na de lássuk, hogy azok, akiknek van tánccipőjük, milyen szempontok alapján válogattak. A válaszadók 90 %-a jelölte meg szempontnak a kényelmet, tehát úgy tűnik, hogy átlagosan ez az elsődleges szempont a cipő választásánál. „Ha már tánccipő, akkor szeretem, ha jól érzi magát benne a lábam”.

Ezután főleg a lányoknál a következő szempont a sarok mérete, attól függően persze, hogy az általuk táncolt tánc milyen sarkat kíván vagy enged meg. Ezután következett a táncos cipő külleme, mennyire nyeri el a táncos tetszését, ami mind a két nemnél megjelent. A lányoknál megjelent szempontként, hogy van-e rajta díszítés, csillog-e vagy különleges-e a mintája.

Ezután következett az, hogy mennyire stabil a cipő, mennyire tartja a lábat, és hogy a talpa hajlékony legyen. Csak egy hölgy jelölte be azt, hogy számára a merev talpú cipők jönnek be, pedig zouk-ot is táncol, amit azt gondoltam csak kifejezettem flexibilis talpú cipőben lehet.

Érdekes, hogy ha már az ember egyszer eldönti, hogy ő márpedig vesz táncos cipőt akkor a cipő ára sokadrangú szemponttá válik, csupán 40 %-ot ért el a kérdőív alapján.

Nagyon egyetértek egy hölggyel, aki kifejtette, hogy fontos számára, hogy ne lógjanak le a lábujjai elöl, ha nyitott a cipő vagy ha pántos akkor azok között ne kandikáljon ki a lábujj olyan helyen, ahol nem kellene.

Még egy nagyon fontos szempont, hogy megfelelő legyen a tapadása a cipő talpának, tapadjon ott, ahol kell (általában a sarkánál) és csússzon ott, ahol kell (általában a lábfej alatt). Egy úriember írta be és ezzel is nagyon egyet tudok érteni, hogy könnyű legyen a cipő.

Többen leírták a megjegyzésbe, hogy nem ugyanazt a cipőt használják a buliban és a próbákon. A próbán, gyakorlásra mehet a puhább, kényelmesebb, lestrapáltabb régebbi táncos cipő, míg a buliba a színesebb, csillogósabb, újabb, megkíméltebb cipőt veszik fel.

Tapasztalatom szerint a kizombában a külföldiek és főleg a fekete bőrűek a színes, feltűnő, esetleg állatbőrmintás cipőket választják. Ezzel a cipőválasztással fel lehet nagyítani a mozdulatokat, azzal hogy odairányítják az emberek tekintetét a lábukra. Nyilvánvalóan kellő magabiztosság kell egy színes feltűnő cipő viseléséhez, de azt gondolom, hogy fordítva is igaz lehet, egy ilyen cipő viselése magabiztossá tehet. :)

A magassarkú viseléséhez hozzátenném, hogy nagyon vigyázzunk másokra, a magassarkú komoly sérüléseket tud okozni és a férfiak figyelmét is felhívnám, hogy a nagyon hosszú orrú cipőikkel, ha megrúgják a lányok cipőből kilógó lábujjait az rendkívül fájdalmas lehet.

Vigyázzunk egymásra!

A büdzsé

Mi magyarok általánosságban elég kevés pénzből gazdálkodunk, és ez erősen rányomja a bélyegét arra, hogy mekkora árat fizetnénk ki egy tánccipőért. Általánosságban 10-20 000 Ft között költenek vagy költenének tánccipőre. A 30 000 Ft jelentheti a lélektani határt. Érdekes módon a 35-40 000 Ft árkategóriánál újra emelkedik a görbe, és még van, aki 50 000 Ft-nál is többet költene a tánccipőjére. Külföldön ettől jóval nagyobb összegeket is hajlandóak és képesek kifizetni egy tánccipőért.

Egy férfi írta, hogy sokáig normál utcai cipőben vagy sportcipőben táncolt, ezeket elég gyakran kellett cserélnie, végül rászánta a pénzt és azt írta ég és föld a két cipő, sokkal jobban bírja a lába ebben a cipőben a táncot.

montage

Kizomba cipő

A kérdőívben külön kérdést tettem fel a kizombások számára, ugyanis nagyon érdekelt, hogy más cipőket használnak-e a kizombához, és ha igen, akkor miben tér el a „normál latin” cipőtől.

A kizombások legtöbbje azt nyilatkozta, többnyire hölgyek, hogy ugyanolyan tánccipőt használnak a kizombához is, mint bármelyik másik tánchoz, amit táncolnak. A hölgyek fele jelezte, hogy akár még az átlagostól magasabb sarkút is visel a kizombázáshoz mint egyébként. Ez azért is lehet, ahogy írták többen, mert a kizombában számít a magasságkülönbség és a cipő sarkának méretével lehet csalni kicsit. Érdekes, hogy egy páran beírták, hogy a kizombához utcai cipőt viselnek, annak ellenére, hogy bejelölte, hogy van táncos cipője. Egy-két hölgy és férfi is beírta, hogy puhább talpú cipőt alkalmaz a kizombához.

A kizombához szerintem, ami igazán fontos az az, hogy csússzon a talpa a cipőnek. Lányoknál lehet ez extra magassarkú, lapos talpú, puha vagy kemény talpú is. A kizomba nem egy légies tánc, kicsit “tenyeres-talpas”, ahol a “talajból vesszük” a mozgás energiáját és számos csúsztatás van a táncban, főleg a sembában, ahol ez adja a trükkök lényegét. Egy hölgy megosztotta velem, hogy házilag csúszóssá teszi a cipőit, erre nagyon kíváncsi lennék, hogy csinálja.

Egy hölgy megjegyzését szó szerint idézem, mert annyira kiforrott a véleménye ebben a témában:

“…Kizombához inkább tűsarkút választok, felvezető pántos, illetve hagyományos keresztpántosat. Részemről az egyszerűbb néha szebb. Fontos a sarok íve, hiszen ha nem a megfelelő ívben ível a talp alá, rövidebb idő alatt kényelmetlenné válik. Az egyszínű max. 2 színű darabokat részesítem előnyben kihasználtság miatt. Fontos és figyelem a belső talp párnázottságát is, hiszen ez is hozzátesz a lábaink kényelméhez. A felsőrész anyaga is szempont: szatén, glitter, lakk vagy matt felületű. ….. Imádom a színes cipőket, így aztán első helyen talán a szín szerepel, aztán sarok magasság, sarok formája, orrkivágás és végül milyen kényelmes, ó és a csat is fontos. Ha minden együtt áll, akár a csillagok és szerelem első látásra, akkor lehet magammal alkudozni … vegyem, vagy ne vegyem? :-)”

Márkák, boltok

A legtöbben a neten rendelik meg a táncos cipőiket (ehhez kapsz lejjebb linkeket), vagy cipésszel készíttetik el, pl.: egy hölgy ajánlott egy  szegedi cipészt, Baktó cipő, aki igen jó áron egyedi, saját méret alapján készít tánccipőt (14 000 ft/cipő). Jó szívvel ajánlom a Salome Hussar cipőket (https://www.facebook.com/salome.hussar.danceshoes.tanccipok/?fref=ts), vehetsz kész cipőket is, főleg tangó cipőket, de készíttethetsz is, olyat amilyet csak szeretnél. Nekem is van egy egyszerű pezsgőszínű, ami rendkívül elegáns.

A kizombások írták, hogy ők a fesztiválokon vásárolnak cipőt, leginkább Alvarest. Érdekes, hogy van, aki csak az Alvares-re esküszik, de van aki kifejezetten azt írta, hogy neki nem vált be. (Csak mellékesen jegyzem meg, hogy nekem is több ilyen cipőm van és a zselés talp számomra olyan kényelmessé teszi, hogy akár 7-8 órát is simán kibírok benne. Tudom azonban, hogy sokan panaszkodnak arra, hogy szétmegy a csipkéje, egyszer láttam, hogy elvált a talpa a cipő felső részétől. Nekem a pántja szokott elszakadni, de Alvares készségesen megjavította eddig minden esetben.)

f3f470fc20bf59ccd6d7da33657268ea

Összegzésként szeretnék még egyszer köszönetet mondani Mindenkinek aki kitöltötte a tesztet, nagyon hasznos és érdekes volt számomra a véleményeiteket, javaslataitokat olvasni. Remélem egy kicsit azért én is segítettem nektek ezzel az összefoglalóval.

Én személy szerint mindenkit arra biztatnék, hogy a táncoláshoz válasszon egy külön cipőt, ha nem is táncos cipőt, de legalább olyat amit kifejezetten a tánchoz használ. Egyrészt, megtiszteljük egymást azzal, hogy nem visszük be az utcai port, sarat a tánctérre, amivel tönkretehetjük mások cipőjét, amire mondjuk sok pénzt költött. Másrészt, az hogy milyen cipőt használ valaki, alapvetően meghatározza mennyi ideig táncol az illető, nem csak aznap, hanem hogy hosszútávon mennyi ideig bírja a lába.

További sok táncot kívánok Mindenkinek!

Szerző: Bata Kinga

 

Az alábbi tánccipő márkákat ajánlottátok:

Alvares, Burju, Eckse, Salome Hussar, Ray Rose, Werner Kern, Dance Naturals, Bella, Sansha, Bleyer, Dance Shoes International, Jose Botta Dance Shoes, Celium, Volver Wendie (tangó).

 

Az alábbi tánccipő üzleteket javasoltátok:

Excellence Tánckellék (DunaPlaza)

Taylor tánckellékbolt (1074 Budapest VII. ker. Hársfa utca 5-7.)

Revoltade (Budapest, Ó utca 42.)

 

Ha neten szeretnél rendelni, az alábbi listából tudsz szemezgetni:

(Köszönöm szépen a lista egy részét Szabó Andinak, azóta kicsit kiegészítettem.)

 

http://www.taylorkellek.hu/index.php?o=T

http://excellencedance.hu/

http://tanccipo.ossztanc.hu/

http://revoltade.hu/

http://www.rummos.hu/

http://sporttanc.hu/

http://basicmovement.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=3

http://studio2000.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=42&Itemid=110

http://www.tanckellek.hu/

http://souldancereu.mindenkilapja.hu/

http://www.aceshoes.hu/

http://www.megyesicipo.com/index.php?option=com_zoom&Itemid=32&catid=2&PageNo=3

http://www.bleyer.hu/

http://danceshoesonline.com

http://www.ebay.com/

http://tanckellek.hu/

http://souldancereu.mindenkilapja.hu/html/22100121/render/kezdolap

www.lightinthebox.com

http://www.aliexpress.com

http://www.rayrose.com/ladies-latin

http://www.supadance.com/

http://www.bleyer.hu/

http://www.dancenaturals.it/

http://www.werner-kern.com/nueva-epoca.html

http://www.freedoflondon.com/

http://www.lightinthebox.com/hu/

Hasznos cikk, ami segít honnan vehetsz tangó cipőket:

http://endretango.com/hol-vegyek-argentin-tango-cipot-vasarlasi-kisokos/

(A ballare tánckellék bolt bezárt.)