Táncetikett

Összegyűjtöttük a salsa-afro-latin táncos bulik íratlan szabályait. Persze ahány társaság, annyi szokás, így az itt leírtak nem kőbe vésett szabályok, hanem iránymutatások. Ahogy a táncok, úgy a táncetikett is folyamatosan változik, így ha nem értesz egyet valamelyik ponttal, vagy kimaradt valami, várjuk a hozzászólásodat a táncetikett pontok alatt.

Nr.CikiHatáresetNem cikiKlassz!
01Testszag.Rendszeres dezodorhasználat a buli közben.Frissen tisztálkodva, szolidan, illatosan érkezni a buliba.
02Végigtáncolni az estét egy darab csuromvizes pólóban.Átcserélni a pólót a tánctéren.Leizzadni tánc közben.Váltópóló(ka)t használni a buliban.
03Törölközőt használni az izzadság kezelésére.Kis törölközőt/kendőt viselni tánc közben, a táncnál autentikus módon használni.
04Összesarazni a táncparkettet az utcai cipővel.Kellemetlen szagú cipőt a táncparkett szélén átvenni.Váltócipőt használni, a cipőt átvenni a bejáratnál vagy a tánparkett szélén.Csak egy cipős zsákot a vállra vetve érkezni a buliba.
05Olyan helyre bevinni a kabátot/cókmókot, ahol van ruhatár. A DJ-t (DJ-pultot) ruhatárosnak nézni.Ha drága a ruhatár és beviszed a kabátot/cókmókot, akkor azt úgy helyezd el, hogy a széket rendeltetésszerűen lehessen használni.
07Nem ismerni a Vacunaot.Vacunaot adni, és azt kivédeni.
08Olyan ruhában táncolni, aminél nem fedettek a tánc közben érintett testrészek (pl. fiúknál trikó, lányoknál hátul kivágott felső).
09Igénytelen ruházatban buliba menni.
10Táncra alkalmatlan ruhában táncolni (folyamatosan igazgatni a szoknyát/felsőt, mert fel-/lecsúszik).A ruha táncra alkalmatlan, de tudni viselni (szolidan táncolva pl.).Ha elcsúszik a ruha, vagy kikapcsolódik a melltartó, elnézést kérni és kimenni a mosdóba megigazítani, majd visszatérni a táncpartnerhez.Észrevenni, ha a lánynak elcsúszott a ruhája, és úgy táncolni (távolabb engedem, szóló részt teszek a táncba), hogy alkalma legyen megigazítani. Ha olyan viszonyban vagyunk, szolidan megigazítani az elcsúszott pántot.
11Kérdés nélkül berángatni a lányt a táncparkettre.Felkérni a lányt (szóban vagy kéznyújtással).Összenézéssel és nonverbális kommunikációval felkérni a lányt.
12A visszautasított felkérés után erőltetni a dolgot. (Mé' nem? Mással miért?)Visszautasítani a felkérést, indoklás nélkül akár (jobb, mint a kegyes hazugság), de kedvesen. Visszautasítani a felkérést azért mert az adott számra nem akarsz táncolni (nem a Te stílusod, túl simulós).A visszautasított felkérés után arra a számra mással nem táncolni. Ígérni egy másik táncot.
13Erőltetni a folytatást, ha a partner nem akarja.A szám végén a lánynak vagy a fiúnak megkérdezni, hogy folytatjátok-e a táncot.Szavak nélkül kifejezni, hogy folytatjuk a táncot.
14Szám közben félbehagyni a táncot.Nem jelezni a partnernek, hogy nem szeretnél többet táncolni. A szám elején felsimerni, hogy erre nem tudsz táncolni és kimentve magad félbehagyni a táncot.Csak egyet táncolni az adott partnerrel.Több számot folyamatosan végigtáncolni.
15Negatív kritikával illetni a táncot a tánc végén.Megköszönni a táncot a tánc végén.Megdicsérni a másikat a tánc végén.
16Lekérni a lányt két szám közt. Visszautasítani a lekérést.Elrabolni a lányt, back to back táncoltatni két fiúnak. (Csak ha a felek metakommunikációval kifejezik, hogy ez nincs ellenükre.)
17Ha egy lány fiú társaságában tartózkodik, a lányt csak a fiútól elkérni.Ha egy lány fiú társaságában tartózkodik, a lány után a fiút is megkérdezni, hogy elviheted-e táncolni.
18A tánc végén faképnél hagyni a partnert visszakísérés nélkül.Visszakísérni a lányt a táncparkett szélére.
19A táncparkett szélén vonaglani.A táncparkett szélére állva várni, hogy felkérjenek.A táncparkett szélén szolidan mozogva jelezni, hogy várod a felkérést.
20Lányt felkérni akkor, ha láthatóan félrevonult a partnerével.A táncparkettől messzebb pihengető/beszélgető lányt felkérni.A távolabb pihengető lánynak jelezni, hogy szívesen táncolnál vele, ha visszatérne a táncparkett szélére.Szóba elegyedni a táncparkettől távolabb egyedül pihengető lánnyal.
21Kitekingetni a táncból, kerülni a partner tekintetét. A közönségnek táncolni, nem a partnernek.Ha még kezdő vagy és sokat a lábadat nézed.Néha kitekintve figyelni a környezetet, hogy nehogy ütközzetek.A tánc közben a partnernek a szemébe nézni, mosolyogni.
22Fogdosni a lányt.Bepróbálkozni egy-két finom érintéssel, de ciki nem észrevenni, vagy nem figyelembe venni, ha a partnernek ez kellemetlen.A stílusos táncból adódóan megérinteni a lányt, megsimítani a karját, stb...
23Sensual táncoknál erőszakosan közel tartani a lányt, nem felismerni, hogy ez neki nem kellemes.Sensual táncokat közel táncolni. Sensual táncokat távol táncolni. Sensual táncoknál közel húzni a lányt és felismerni, ha ez neki nem kellemes.Sensual táncokat az arcotokat összeérintve táncolni, ha ez mindkét félnek kellemes.
24Sensual táncoknál több szabad hely szokott lenni a táncparketten de ezt nem illik megzavarni átsétálással, a táncparketten ácsorgással, mert a csukott szem miatt nem tudnak figyelni a táncosok az áthaladókra.Sensual táncoknál nagy elánnal táncolni, sokat figurázni.Sensual táncoknál kicsit finoman ütközni (sokszor csukva van a táncosok szeme).Sensual táncokat csukott szemmel táncolni úgy, hogy érzed a táncteredet.
25Végigdumálni a táncot.Mióta táncolsz mondattal kezdeni...Néhány szót váltani a tánc közben.A felkéréskor vagy a tánc végén bemutatkozni a partnernek.
26A táncparketten ácsorogni, beszélgetni.A táncparkett szélén úgy álldogálni, hogy zavarod a táncosokat, vagy elállod azok útját, akik a szélén akarnak elosonni.Visszakísérés után pár szót váltani.Félrevonulni beszélgetni a táncparkettől messzebb.
27A táncparketten úgy áthaladni, hogy nem figyelsz a táncosokra. A poharadat magad előtt tartva keresztülvágni.Keresztben áthaladni a táncparketten.Keresztbe átmenni a táncparketten úgy, hogy az rövidebb, mint körbemenni, persze csak ha figyelsz a táncosokra.Ha úgy adódik, hogy áthaladsz a táncparketten, akkor a táncosoknál figyelni a vonalasok slot-ját (vonalát, ahol táncolnak) is.
28Ütközés vagy valami 'baleset' után nem kérni elnézést, esetleg megjegyzéseket tenni a másikra.Ütközés vagy valami 'baleset' után a lányoknak csúnyán nézni egymásra.Ütközés vagy valami 'baleset' után elnézést kérni a fiúknak egymástól.Ütközés vagy valami 'baleset' után csupán egy kifejezõ pillantással elnézést kérni a fiúknak egymástól.
29A táncodat befolyásolja az alkohol. Piaszagú vagy.Egy pohár alkoholos italt elfogyasztani két tánc között.
30Büdös lehelet (kolbász, hagyma, fokhagyma, sör, cigi).Tánc közben láthatóan rágózni.Mentolos cukorkával frissíteni a leheleted.Ha tudsz róla, hogy a rágózás, cukorka szopogatás minden aktív mozgás közben veszélyes.
31Nem kitáncolni az egyértelmű hosszabb zenei betéteket (reggaeton blokk, afro elemek, stb.).Nem tökéletesen kitáncolni a zenét, de próbálkozni vele.Zenére táncolni, kitáncolni a zenét.
32Nem kitáncolni az egyértelműen hosszabb zenei betéteket (reggaeton blokk, afro elemek, stb.).A zenében nem odaillő helyen bedönteni a lányt.Először kicsit dönteni és csak utána nagyobbat.Biztonságosan bedönteni a lányt tánc közben/végén.
33A lánynak belevetődni a döntésbe (nagyon veszélyes).Félni a bedöntéstől, óvatosnak lenni.Megbízni a partnerben.
35Figurázással kezdeni a táncot.Lassabban felvenni a zene fonalát.A táncra (zene és partner) ráhangolódni.
36Nem észrevenni a szám végét (figurázni változatlan intenzitással).Ismerni a zene végét és nem kitáncolni.Néhány taktussal késve észrevenni, hogy változott a zene.Ismerni a zene végét és kitáncolni.
37Nem ritmusra táncolni.Észrevenni ha nem vagytok ritmusban és a lánytól megkérdezni, hogy szerinte hol van a zenei egy.A ritmusváltást észrevenni, stílusosan és hamar váltani. On2 zenére On2-t táncolni.
38Buliban a táncparketten figurát tanítani. Kioktatva számolni.Folyamatosan elnézést kérni, mert elrontasz 1-2 figurát.Ha sokkal haladóbbal táncolsz, nem ciki bénázni, de ne görcsölj rá.Haladóbb lányt felkérni és nem megsértődni ha esetleg nemet mond.
39Erőltetni egy figurát.Túl sokat figurázni.Nem működő figurát még egyszer megpróbálni. A figurát elrontani.Zenére figurázni.
40Kezet kitörni.Nem táncolni kézkitörős figurát. Félbehagyni a kézkitörős figurát, ha az nem jönne össze.Kézkitörős figurát kényelmesen letáncolni, felismerni a lány képességeit.
41Rueda közepére betáncolni, párost táncolni.Olyan buliban ruedázni, ahol tömeg van.Ruedázni a buliban.
42Beállni jelzés és bebocsájtás nélkül a ruedába.Ha nem méred fel a rueda szintjét.Ha nem enged be a leader a ruedába.Jelezni a leadernek, hogy be akarsz állni a ruedába és türelemmel várni, míg észre nem veszi a leader.
43Ha bizonytalan vagy a bemondott figurában, mást táncolni (guapeázz!).Guapeázni ha nem ismered a figurát.A rueda figurát díszíteni, ha belefér.
44Vonalas zenére ruedázni.Ha nem ismered a másik tánciskola speckó figuráit a ruedában.Különböző tánciskolásoknak együtt ruedázni.
45Az adott táncstílusra mást táncolni.Ha nem ismered az adott táncstílust és ezért félbehagyod a táncot az elején. Csak andalogni az általad nem ismert stílusra.Sokféle táncstílus ismerete.
46Bachatára chacázni. Reggaetonra salsázni. Salsára zoukozni.Zoukra kizombázni.Sonra sonozni.
47Ha nem részesíted előnyben magadhoz képest azokat akik az adott salsa (vonalas, kubai) stílusra táncolnak.Ha az adott salsa jellegzetesen vonalas vagy kubai, a másikat táncolni.Kezdő táncosként nem felismerni, ha a zene jellegzetesen vonalas vagy kubai.Vonalasra vonalazni. Kubaira kubaizni.
48Ha a DJ teljesítette egy kívánságod újabbakat kitalálni.Zenét kérni, de el kell fogadni, ha nem akarja/tudja lejátszani azt a DJ.Megdicsérni a DJ-t, ha jó zenét játszik. DJ-nek más DJ buliján megjelenni, táncolni.
49Ingyenes buliban nem fogyasztani.Szórakozóhelyre italt bevinni.
50Drasztikus módszerekkel helyet csinálni magunknak .Keveset figurázni, ha nincs hely.Kicsiben táncolni, ha nincs hely, kihasználni az adódó ficakokat .
51Egy emberrel végigtáncolni az estét.Csak ismerősökkel táncolni.Ismeretleneket felkérni.
52Ha nem veszed észre, hogy nincs összhang a táncban.Alkalmazkodni a partnered tudásához/stílusához.Virtuózan táncolni.
53Táskával táncolni (diszkós picsa sztájl).Övtáskát viselni tánc közben.
Custom Tables Plugin 05a1a29bdcae7b12229e651a9fd48b11