Tánccipő kalauz nem csak kezdőknek...

Tánccipő kalauz nem csak kezdőknek…

…avagy, hogyan spóroljunk meg több tízezer forintot más hibáiból tanulva! Melyik a legfontosabb ruhadarabunk ha táncolunk? A cipő az, ami leginkább akkor tűnik fel, ha nem jót választottunk...

Már megismerkedhettetek Kezdő Kata és Kezdő Kázmér első tánclépéseivel az itthoni latin élet táncparkettjén. Mindazok akik erre a parkettre rálépnek, előbb vagy utóbb találkozni fognak a dilemmával: ”Milyen cipőben táncoljak?” Írásommal szeretnék segíteni mindenkinek, akinek nincsenek határozott elképzelései vagy nincsen úgy 80-90 független salsás ismerőse akit meg tudna kérdezni, hogy mégis miben érdemes  táncolni, és milyen hibát ne kövessünk el ha nem szeretnénk gyarapítani:

  1. a szemeteskukák tartalmát
  2. online aukciós oldalak használt tánccipő kínálatát
  3. Magyarország sebtapasz eladási rátáit
  4. legrosszabb esetben az éjszakai ügyeletek gipszkészleteinek felhasználtságát

Amennyiben az elhatározás megvan, hogy betérünk az első táncóránkra, jogosan merül fel a kérdés: “Mégis mit vegyek fel? (Nincs egy göncöm se… – de ezzel majd egy másik írásban foglalkozunk.)

Mivel ez az első óra, nem sok jó tanácsot tudunk begyűjteni, persze az interneten fel lehet kutatni  néhány hasznos véleményt akinek van rá ideje és energiája. Ezt megspórolva álljon itt egy rövid ajánlás néhány illusztris tanártól és táncos jóbaráttól:

Első órára senkinek ne jusson eszébe tánccipőt venni (akkor sem ha a dirty dancing-ben a lánykán annyira „cukin” állt a cipője).

 

Keress otthon egy vékony, egyenes, hajlékony talpú kiránduló/balerina cipőt. Próbáld ki parkettán, kövön, forogj benne néhányat. Ha a bokád épen marad (gumitalpú cipőknél a boka leragadhat, a műanyag talpúaknál meg az ember föld körüli pályára állhat) és nem anyádnak/párodnak kell összekaparnia a konyhakőről, akkor helyben vagy, megtaláltad a fegyvert amiben betámadhatod a táncórát.

Ha ilyen cipőt nem találsz otthon, akkor bizony érdemes elmenni egy sportboltba vagy áruházba és a fent leírtak alapján nézni egy kényelmes cipőt ami viszont akkor is jól jöhet ha valamilyen oknál fogva a salsás karriered derékba törik.

Van olyan suli, aki már a kezdetektől  „ajánlja” a dance sneaker vásárlását. Ettől óvnám mindazokat akik még nem jutottak el arra a szintre, hogy legalább kialakuljon egy tánctudás, egy saját technika és persze az elhatározás: ez a hobbi kell nekem. Persze ha van felesleges kb. 12-15 ezer forintod, akkor nosza.

 

Ahogy haladnak előre a hetek, hónapok, az ember fejlődik vagy egyszerűen csak hatással van rá az óra tanára/szép asszisztens lánykája, vagy a buliban kap ihletet és felmerül az igény: Lehet, hogy nekem is jobban menne egy profi cipőben.

Ennél persze racionálisabb okokkal is találkoztam, hisz akik már korán kísérletezgetnek forgásokkal, kifinomultabb technikákkal, spiccel a tánc közben, többszörös hátránnyal indulnak egy sportcipőben, így érthető ha elkezdik keresni a megoldásokat a fejlődésre. Van olyan aki azt mondja, nekem ennél sokkal drágább cipőim vannak, akkor inkább a 15 ezer forintos sneakeremet tapossák össze a népek a parketten, ami szintén jogos.

Ezen a ponton kétfelé kell induljak, mert a fiúk és lányok esete teljesen eltérő.

A fiúk esetében  az ábra egyszerű volt. Sokuk megmaradt a kényelmes egyenes talpú cipőjénél, amit még anno az első órájára vitt és órára, bulikba még mindig ugyanabban jár és totálisan elégedett vele. Ne tévesszen meg senkit, hogy rájuk csak egy mondatot szánok, a táncosok igen nagy százaléka ehhez a kategóriához tartozik.

A másik nagy kategóriába azok tartoznak , akik vettek/csináltattak cipőt a fent említett okokból és azóta is legnagyobb megelégedésükre használják többnyire órákon, illetve egy kisebb százalékuk bulikban is. E kategórián belül azonban sok olyannal is találkoztam, akik azóta “nyugalmazták a cipőjüket ”, mert stílusukhoz-technikájukhoz nem szükségszerű és nem néz ki olyan jól mint az általuk választott sportos cipő (és amúgy is csak a gond van vele, hordozni kell a bulikba).

Végül meg kell említeni azt a réteget aki egy tapodtat sem megy a tánccipője nélkül, mert a stílusához vagy a tripla forgásaihoz nélkülözhetetlen. A vonalas salsa világában számos ilyen táncossal találkoztam. Ez itt már az a szint, ahol más és más cipőt vesznek a különböző bulikra az aznapi ruhájuktól illetve a buli helyszínének parkettájától függően. Őket persze nem lehet nem észrevenni egy buliban, hagyjuk is rajtuk bátran legelészni a szemünket, garantáltan rengeteg boldogsághormonra tehetünk szert már csak a nézelődéssel is. Azt pedig felejtsük el, hogy ha meg szeretnénk közelíteni ezt a szintet azt megúszhatjuk egy-két pár profi cipő nélkül. Hozzáteszem, kedves tanárom szerint a legolcsóbb Teszkós cipőjében tud a legjobban forogni ha egy épp nem túl csúszós parkettán táncol, szóval nincs semmi kőbe vésve.

A lányoknál már kicsit bonyolultabb a helyzet, a három fent említett kategória ott is megvan, viszont kibővül egy második szinttel: a „meghalok ha nem táncolhatok magas sarkúban” szinttel.

Nem beszélve arról, hogy az első „sneaker- igény” is korábban jelentkezhet, mivel a forgásokat már egész korán megtanulják. Az hogy mikor következik az eszmélés korszaka amikor elkezdenek odafigyelni a karokra, a kecsességre és a stílusra mert a kezdeti „úristen hova lépjek” –en már túl vannak, változhat a táncórák és bulik intenzitásától függően, illetve hogy milyen „ihletbe” botlanak egy-egy órán/bulin.

Itt persze sokat számít az ember saját egyénisége, múltja. Aki világ életében magas sarkút hordott és biztonságban érzi magát benne, sokkal korábban válthat és sokkal egyszerűbb lesz az áttérés. Aki viszont a mindennapokban kerüli a magas sarkat és táncolni viszont abban szeretne, készüljön fel a kihívásokkal teli hetekre.

 

 

Mit honnan:  sneakerek és sportcipők

 

Arra nem szeretnék szót pazarolni, hogy hol tudtok kényelmes sportcipőt venni, mindenki tudja melyik márka jött be neki, melyikben érzi jól magát, egyedül a talpára érdemes odafigyelni. Ezt bármelyik multiban, sportáruházban, plázában vagy outletben megtehetitek.  Az üzletben viszont ne legyetek szívbajosak: tessék kipróbálni, pörögni-forogni, „tánclépkedni”  kicsit. Inkább nézzen furán az eladó lányka mint később megbánjuk a választásunkat. Nem utolsó sorban lehet gyakorolni, hogy lehet lesből felkérni olyanokat akik nem számítanak rá. :)

A sneakerek és magas sarkú cipők beszerzése aránylag egyszerű, itthon kb. 4-5 üzlet van ahova el tudtok menni. Sajnos kis ország vagyunk kevés táncossal, ezért a kínálat is ehhez idomult. Sneakerek esetében körülbelül 5, míg magas sarkú cipők esetében kb. 10 típussal be kell érjük és többnyire azok is méretben foghíjasak. A folyamat nem túl bonyolult: az üzletekben az eladók többnyire segítőkészek és értik a dolgukat, bár egy-egy fifikásabb kérdéssel azért be lehet őket is vinni a bokorba. Akinek lúdtalpa vagy bokasüllyedése van, és ennek megfelelően szeretne cipőt venni, annak sajnos nem sok jóval tudnak szolgálni. Felajánlották, hogy tegyek a megvásárolt cipőbe talpbetétet ami persze azonnal okafogyottá tette a dolgot hiszen azzal a cipő talpa azonnal merevvé válik. Egy üzletben jártam, ahol a kötözködésemre a hölgy azonnal előrántott egy katalógust, hogy akkor abból válasszak. Nem szeretnék itt neveket és címeket megadni, de akinek valamilyen információra van szüksége az kérdezzen bátran. Az üzletben valószínűleg egy számmal kisebb cipőt fognak ajánlani a lábméretünknél. Ezzel legyünk óvatosak, nem győzöm hangsúlyozni a kipróbálást nem csak a felpróbálást, mert beszéltem olyanokkal is akik néhány keléssel gazdagabbak lettek illetve 2 hónap alatt tönkrement a cipőjük mert a lábuk nem ott volt ahol kell és az a fránya cipő meg csak nem tágult egy méretet. A lányok különösen ügyeljenek a cipőből kikandikáló lábujjakra mert az veszélyes tud lenni és nem utolsó sorban vizuálisan is kifogásolható.

Árak

A sneaker-ek ára átlagban 12-15 ezer forint. Ennél nem érdemes drágábbat venni, itt sokszor a nevet fizetjük és nem a magasabb minőséget. Ám ha valaki igényesebb és nem elégszik meg az átlagos fekete cipővel és van rá kerete bátran próbálja ki a drágább kategóriát és szeretettel várom az élménybeszámolóját.

Manapság nagyon népszerűek a magas szárú tánccipők aminek egy picit borsosabb az ára, de hála egyik új tánccipő üzletünknek akciósan hozzá lehet jutni már itthon is. Én magam is használok egy ilyen cipőt és azt kell hogy mondjam az eddigi legjobb cipő amit kipróbáltam. Kicsit box cipős a stílusa de ettől még menőbb:)

Egy mondat erejéig had említsem meg a jazz cipőket amelyek szintén nagyon népszerűek a táncórákon. Külföldön és a “vonalas” iskolákban ez a népszerűbb, legnagyobb előnye, a szinte nem létező talpa miatt  könnyebb kecsesebb a tánc és a talp könnyedebb gördülését is jobban támogatja.  Kitűnő hajlékonyságán kívül az is mellette szól, hogy az ára is 30-40 %-al olcsóbb egy sneakernél, tehát ha már bent járunk egy üzletben mindenképp próbáljunk fel egyet mert ha megbarátkozunk vele itt is több ezer forintot spórolhatunk.

A magas sarkú cipők esetében már más a gyerek fekvése. Itt 12 ezer forinttól indulnak a Kínában gyártott cipők, 18-25 ezer forint körül vannak a német/olasz/amerikai nagyon jó minőségű és az itthon kézzel gyártott cipők, illetve vannak a csúcsminőségű cipők 28 ezer forinttól ahol már a csillagos ég a határ. Volt szerencsém kipróbálni mindhárom kategóriát és azt kell mondjam, a drágább cipők annyival nem jobbak mint amennyivel drágábbak. A kínai cipők bizony hamarabb büdösödnek, kopnak, de nem annyiszor mint amennyivel kevesebbe kerülnek. Itt  is az arany középút a legjobb, vagy ha találunk egy kiskaput amivel komoly pénzeket lehet megspórolni.

Mindössze egy dombornyomott kártyával kell rendelkeznünk meg egy pici idővel és bátorsággal. Hangsúlyoznám, ez a cikk nem a magyar gazdaság védelmében készült, hanem a Ti pénztárcátok megkímélése érdekében.

Ma már mindenkinek van otthon internetkapcsolata. Nézd ki a stílusodhoz illő cipőt, keress itthon egy üzletet ahol fel tudod próbálni, és tudd meg hogy abból a típusból mi a méreted. Rendeld meg és használd egészséggel. Hallom a kérdéseket a fejetekben mi lesz ha nem jön meg a cipő vagy átvernek, mégsem lett jó a méret. Erre pedig a következő a megoldás. Olyan üzletet találj ahol tudsz paypal-lel fizetni  vagy még jobb ha az ebay-en keresztül  bonyolítod mert itt már tripla védelmed van. A paypal azonnal visszautalja a pénzed ha valami gebasz van, az ebayen az árusok hírneve az egyetlen fegyvere ezért kínosan ügyelnek arra hogy minden rendben menjen de az ebay maga is nagyon jó őrző-védő ha valami nem úgy sikerül ahogy azt mi szeretnénk. Legvégső esetben azonban a kártyánkat kibocsájtó bank is rengeteget tud segíteni probléma esetén.

!!!Egy figyelmeztetésem lenne, ha valaki ebay-en vásárol, ebay-en kívül soha ne állapodjon meg egy-két dollár engedményért cserébe, mert azok csúnya véget szoktak érni, főleg ha még nem is paypal-lel fizettünk.

Ha mégsem vagytok biztosak ebben a módszerben van olyan aki a táncosok körében igen ismert és Amerikából hozat nagyon népszerű csúcsminőségű cipőket. Nála fel tudjátok próbálni a cipőket és készpénzben lehet fizetni.

Végül a végső kérdés ami bizonyára sokatokban felmerül… miért vagyok bunkó magyar és miért rontom a gazdaságot azzal, hogy nem itthon veszem meg.

A válaszom pedig erre az, hogy sajnos van az a pénz (főleg a mai borzalmas helyzetben), hogy még gyengébb forint mellett is megéri rossz patriótának lenni.

Az általam preferált fehér sneaker külföldről 9, míg az üzletben 18 ezer forint volt.

Az első kínai magas sarkúmat 6 ezer forintért rendeltem (szállítással együtt), míg itthon 14 ezer forint volt.

Az Angliából rendelt profi cipőm pedig 25 ezer forint volt, míg itthon 42 ezer.

Minden esetben, ha rossz lett volna a méret ingyen kicserélték volna. Az angol üzletben 3 fontot felszámoltak volna, ha a pénzt szerettem volna visszakapni csere helyett.

Rábízom mindenkire, hogy ítélkezzen felettem, aki ennek ellenére is itthon vásárol azt megköszönöm a gazdaságunk nevében, aki viszont aránylag gyakran vesz cipőt és  akár pár ezer forintot meg tudtam spórolni neki, annak pedig köszönöm, hogy segíthettem.

Azért ne feledjük, nem a cipő teszi a táncost, de jó szárnysegéd tud lenni. Lehet bárki szuper táncos egy akármilyen cipőben, de ha áldozunk a hobbinkra annak eszmei értéke is van. Ha a tánc a szenvedélyünkké válik tiszteljük meg a táncot és magunkat azzal, hogy áldozunk rá és lányok esetében a partnerünket, hogy nőként vagyunk jelen abban a bizonyos 3 perces csodás aktusban a parketten.

Érthető módon üzlet, honlap és személy neveket nem írtam a cikkbe, de ha bárkinek kérdése van a weblapok, üzletek címei illetve a kontaktszemély neve az amerikai cipőkhöz itt van a szerkesztőségben  kérdezzetek bátran:)

Szerző: A. J.

UPDATED (2012.11.22.)

Köszönjük szépen a hozzászólásokat, nagyon örülnénk neki ha ebből akár egy kis tapasztalatmegosztós, véleménykifejtős disputa kerekedhetne, hiszen a szerzőtől eltérően Ti nyugodtan említhettek márka, üzlet vagy akár webshop tapasztalatokat, véleményeket. Gyanús, hogy sok embernek nagyon hasznos lehet egy-egy pozitív vagy akár negatív meglátás, hiszen végül is ez volt a célja a cikknek.

A.J.


Közzétéve

itt:

, írta: