Egy tánc és zenei stílus, ami beeszi magát az izmaid közé! Egy tánc, ami minden porcikádat megmozgatja, egy stílus melynek lüktetése magával ragad és nem ereszt!

Mi is az a reggaeton?

A reggaetont csintalan erotika jellemzi, ami megjelenik mind a női, mind a férfi oldalról. A nőből kihozza a mélyen szunnyadó vadmacskát, a férfiakból pedig az igazi machot. Nagyszerű feszültségoldó, többek közt fejleszti a mozgáskoordinációt, az állóképességet, az izolációs képességeket és az önbizalmat. Mindenkinek ajánlott, hiszen a reggaetonon elsajátított technikákat az összes többi táncstílusban is alkalmazni tudod.

A reggaetonban a latin-amerikai táncok mozdulatai keverednek a hip-hop-pal, ami a latin klubok legmodernebb, legfeketébb és legközkedveltebb sikertáncát eredményezte.

 

Reggaeton óra
Reggaeton óra

Reggateon óra

Egy reggaeton óra akár 600 kcalt is képes felemészteni, ebből is látszik, dinamikus mozgásról van szó. Eleinte figyelmet követel, hiszen az izolációs mozdulatokat el kell sajátítani, ami testtudatot igényel, de ha valaki egyszer ráérez nincs visszaút. Érdemes kitartónak lenni, az izom-agy összeköttetések viszonylag hamar kialakulnak és alkalomról-alkalomra látható, érezhető a fejlődés. Van, aki gyorsabban fejlődik, van aki lassabban, a lényeg, hogy magadra figyelj.  Egy nagyszerű tanártól hallottam: „légy türelmes a testeddel”, ez a reggaeton kapcsán kulcsfontosságú. Az órák, ha szintednek megfelelőre mész, könnyen követhetőek és élvezetesek. Akár már pár óra látogatás után buliban használható tudást szerzel, természetesen minél többet gyakorolsz annál ügyesebb, magabiztosabb, és tudatosabb leszel.

Az óra menete: Általában izolációval kezdődik, ez már a bemelegítés része, ahol jól átmozgatnak minden izomcsoportot, majd különböző szinteknek megfelelő koreográfiát tanítanak az oktatók, amik által élvezetesen tanulhatjuk meg a reggaeton lépéseket. Sűrűn keverik az órákon a cubaton, reggaeton és perreo tánclépéseket, így ezekből a szorosan összekapcsolódó táncokból kaphatunk egy átfogó képet.

Mit érdemes egy órára magaddal hozni?

♦ Váltóruhát és törölközőt erősen ajánlott hozni, mert az óra végére aligha marad rajtad száraz terület. ;)  Öltözéked legyen laza és sportos, szűk farmerban nem  túlságosan kényelmes gyakorolni.

♦Váltócipő ajánlott és sok helyen kötelező is. Cipő tekintetében a gyakorláshoz mindenképpen sportcipőt ajánlanék.

♦ Érdemes megfelelő mennyiségű innivalóval készülni, mert a folyadék utánpótlás szükséges!

Reggaeton történelem

A jamaikai hatás elég erős volt a panamai zenére már a 20. század elejétől kezdve, mikor jamaikai munkásokat alkalmaztak a Panamai Csatorna megépítésénél. A reggaeton az első reggae felvételekkel kezdődött Panamában az 1970-es évek végén, közvetlen elődje a raggamuffin. A reggaeton elnevezést először Puerto Rico-ban kezdték el használni erre a rendkívül összetett zenei műfajra, hogy megkülönböztessék a spanyol reggae-től.

Maga a név csak az 1990-es évek közepétől (1994-95 körül) vált kiemelkedővé a stílusra jellemző Dem Bow hangszer (http://www.youtube.com/watch?v=g24bGLyawXA ) ritmusával.

A reggaeton 2004-ben már széles körben elterjedt az Egyesült Államokban és a nem-spanyol Európában is.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy egy ilyen fajta mozgás mégis hogyan kapcsolódik a Latin táncok világához, hiszen inkább hasonlít a rapphez mint a salsához. A válasz a reggaeton kialakulásának földrajzi helyzetében keresendő. Kubából elindulva Puerto Rico-n át indult világhódító körútjára. A legkiemelkedőbb reggaeton előadók puerto ricó-i származásúak.

Reggaeton Magyarországon

„Anno 2004-ben a pénteki salsa buliban elhangzó reggaeton (Don Omar – Pobre Diabla) klasszikusra látványosan, demonstrálva (Mi ez a szoáré? Miért kell ez?) levonult a parkettről a közösség nagy része.

Nem értékeltük. Utáltuk. Nem is ismertük, így nem hiányzott. Salsázni akartunk.

Manapság  – nagyon úgy fest – az akkori avittas felfogásunk megváltozott. Ez a horizont szélesedésének, vagy a salsa eldivatosodásából adódó egykori szűk közösség erős hígulásának köszönhető, nem tudjuk, de igazán nem is firtatjuk. Kellett pár év, mire beépült itthon a köztudatba. „Nagy ’el Tiburón’ Krisztián az első reggaeton buliról készült cikkében így írt a magyarországi indulásról.

DJ Alan-nal beszélgettem a reggaeton magyarországi életének alakulásáról. Ő az, aki már a kezdetektől jelen volt, így érdemben tudott nekünk mesélni az indulásról és arról, hogy milyen irányba tart a műfaj itthon. Ezúton is köszönöm neki a segítséget.

2008. október 22-én (szerda) a Szilvuplé adott otthont az első ’100% reggaeton’ bulinak. Az esemény szervezője Sallai Zoli és Dj Gera voltak, akik maguk mellé felkérték Dj Alant, aki az akkori legjobb reggaeton zenéket szolgáltatta a nagyérdeműnek. A rendezvény nagy érdeklődésnek örvendett, s pillanatokon belül teltházas rendezvénnyé avanzsálódott. A kezdeti sikereken felbuzdulva újabb reggaeton bulikat szerveztek a Szilvuplében és az akkori Angus Pub-ban, de ezt már Dj Alan nélkül. Az átszervezés nem hozta meg a várt sikereket, ezért a bulisorozat felfüggesztésre került.

2009. április 15-én egy szerdai ünnepnapon Dj Alan elindította saját Reggaeton & R’N’B’  buliját Dj Gem-B -vel karöltve a RetroPolisban. A buli szerves részét képezte az akkori Punto Cubano táncbemutatója Ladányi Zoltán vezetésével.

2009 októberében a Reggaeton & R’N’B buli egy új helyszínen, a B7-ben került megrendezésre. Alanhez ekkor csatlakozott Bánhalmi Norbert, akivel a mai napig együtt dolgoznak a magyarországi Reggaeton és R’N’B közösségért. (Norbi elsősorban fotósként vált híressé valamint hobbiként táncpárbaj vezetőként, majd megalakította saját tánciskoláját az UtcaiTánc Tánciskolát)

Egy exclusive klubban, a B7-ben tartották az első Reggaeton vs. R’N’B táncversenyt, ami mára párbaj-sorozattá nőtte ki magát. A buli ugyan sikeres volt, a helyszínválasztás kevésbé bizonyult annak, ezért az elkövetkezőkben a bulik helyszínéül a RetroPolis szolgált.

2010-ben Norbi létrehozta a mai www.reggaetondancers.com  oldalt, hogy még szélesebb körben tudják megismertetni ezeket a műfajokat is.

Reggaeton pary plakát
Reggaeton pary plakát

2010 májusában megtartották az első Reggaeton vs. R’n’B Tánc Párbaj elnevezésű rendezvényt, ami egy nyílt, amatőr táncversenysorozat, melynek fődíja egy 2 személyes görögországi reggaeton tánctáborban történő részvétel volt (ezt a fődíjat a ReggaetonDance tánciskolának, Szádvári Zoltánnak és Horváth Csillának köszönhetjük). A kezdeményezés célja, hogy még szélesebb körben megismerjék és megtanulják a táncosok és a  tánc iránt érdeklődők ezt a két stílust.

A nagy érdeklődésre való tekintettel 2011 tavaszán kezdetét vette a partysorozat második szezonja. Itt végigkísérhettük, ahogy táncosok küzdenek egymás ellen.

2011. április 24-én vasárnap megtartották a Reggaeton vs. R’N’B Party / II. Évforduló – 2 Birthday Party elnevezésű bulit, ahol megrendezésre került a második Reggaeton vs. R’n’B Tánc Párbaj első fordulója is. A versenyt külön Reggaeton és külön R’n’B csoport zsűrizte (az R’N’B zsűri a közönség). A zsűri tagjai csak és kizárólag ismert és elismert tánctanárok, táncosok lehettek. (További információkat olvashattok a versenyről a már említette honlapon. ;) ) A rendezvényen egyre színesebb programokkal várták a közönséget, ahol több tánciskola is tartott bemutatót.

A partysorozat fergeteges bulival zárult, ahol olyan nagyszerű iskolák sorakoztak fel, mint a Black Time Hip Hop, a Mazsy All Stars Dance School, Utcai Tánc Tánciskola, WillPower, DanceForce és a Ronaldo Copacabana Dance Team. A táncosok fergeteges fellépései és versenyei mellett részt vehettünk Bánhalmi Norbert animációján, Ronaldo táncbemutatóján, és egy egész Brazil csapat felvonulásán. Volt szerencsém személy szerint részt venni ezen az alkalmon és bártan állíthatom a hangulat több mint fantasztikus volt. A táncpárbajok és bemutatók után két szinten hódolhattunk legnagyobb szenvedélyünknek, a táncnak, a latin zene megszállottjainak is kedveztek, hiszen az alsó szinten salsa szólt.

2011. október 30-án (vasárnap) a RetroPolis-ban kerül megrendezésre a következő buli, ahol három szinten várják az érdeklődőket. Az  1. emeleten Salsa Dancers’ Night DJ Otra-val, a 2. emeleten Reggaeton vs. R’N’B Party DJ Alan-nal és a 3. emeleten Zouk/Kizomba DJ Ronaldo-val.

Azt gondolom írásom hűen tükrözi, hogy Magyarországon a reggaeton egyre nagyobb körben ismert és szeretett műfajjá vált, hála annak a pár kitartó embernek, akik a szívükön viselik a műfaj sorsát kis hazánkban. A térhódítás továbbra is zajlik és a közeljövőben ismételt fergetegesnek ígérkező és már jól bejáratott Reggaeton vs. R’N’B’ Party-n és vadonat új TABOO Party-n vehetünk részt.

Tehát kedves Reggaeton táncőrültek és leendő reggaetonosok tessék felkötni a nacit és gyakoroljatok bőszen a következő bulira. Gyertek és írjuk tovább együtt a magyarországi reggaeton történelmet!!! ;)

Néhány reggaeton előadó

Az első ragamoffin dj-k Panamában El General, Chicho Man, Nando Boom, Renato és Black Apache voltak. El General-t sokan tartják a reggaeton atyjának, mivel ő ültette át a jamaikai reggae-t egy latinosabb formába.

 

Daddy Yankee
Daddy Yankee

Daddy Yankee

Ramón “Raymond” Luis Ayala Rodríguez (1977. február 3-án született), művésznevén Daddy Yankee, egy latin Grammy díjas puerto ricoi reggaeton előadó. Miután számos, a műfajban jártas művésztől tanult, saját karrierbe kezdett, először a Playero 37 című produkcióban. Első saját szóló albuma a No Mercy volt, majd az El Cartel: The Big Boss és az El Cartel II kiadásával folytatta. Ezek a lemezek segítették hozzá, hogy a reggaeton stílus egyik úttörőjévé váljon.

Albumai:

1995:  No Mercy
1998:  El Cartel
2001:  El Cartel 2.
2002: El Cangri.com
2003: Los Homerun-es
2004: Barrio Fino
2007: El Cartel: The Big Boss
2010: Mundial

Don Omar
Don Omar

Don Omar

William Omar Landrón, művésznevén Don Omar. Jelenlegi felesége Jackie Guerrido, ő a tulajdonosa az Orfanato Music Group-nak. Karrierje az első studio albumának a “The Last Don”-nak a kiadásával kezdődött. A King of Kings című albuma, a történelem legmagasabb rangú reggaeton albuma az Egyesült Államok top 10-es listáján. A halálos iramban 5. részében is szerepel, mint színész-zeneszerző. Ő és Tego Calderon  a film zenei producerei.

Albumai:

2005 : The Last Don: Live
2006: King of Kings
2009 : iDon-t
Negyedik albuma napjainkban: Prototype 2.0

Tego Calderon
Tego Calderon

Tego Calderon

Tegui Calderón Rosario 1972. február 1-jén született Santurce, Puerto Ricoban. Calderón rapper és színész . Karrierjét egy rockbanda dobosaként kezdte Miamiban. 2002-ben megjelent első szólóalbuma ami az El Abayarde címet viselte, ezt követően csupán 3 évig rappelt. Tego szereplője és zeneszerzője is a nemrégiben kiadott Halálos Iramban 5- Ötödik sebesség című filmnek Don Omarral karöltve.

Albumai:

El Abayarde (2003)
El Enemy de los Guasíbiri (2004)
The Underdog/El Subestimado (2006)
El Abayarde Contraataca (2007)
El Que Sabe, Sabe (2011)

Ivy Queen
Ivy Queen

Ivy Queen

Ivy Queen Marthe Ivelisse Pesante néven született 1972. március 4-én Anasco-ban, Puerto Rico-ban. Ivy Queen egy puerto-ricoi-amerikai Latin Grammy díjas reggaeton szerző és előadó. Leginkább úgy ismerik : „La Reina del Reggaeton” (a reggaeton királynője). 1997-ben az En Mi Imperio című albumával debütált.

Albumai:

1997: En Mi Imperio
1998: The Original Rude Girl
2004: Diva
2004: Real
2005: Flashback
2007: Sentimiento
2010: Drama Queen

Alexis Fido
Alexis Fido

Alexis & Fido

Alexis (Raúl Ortiz) & Fido (Joel Martínez) egy Latin Grammy jelölt Puerto Rico-i reggaeton duó. Az utóbbi öt év során négy stúdiólemezük jelent meg, és több válogatásalbumra is készítettek számokat. Debütáló kislemezük Eso ehh…!! címmel jelent meg.

Albumaik:

2005: The pitbulls
2006: Los reyes del perreo
2007: Sobrenatural
2009: Down to earth

 

És a többiek…

Továbbiakban említésre méltó még Voltio, Glory, Wisin & Yandel, Luny Tunes, Calle 13 és Hector El Bambino is.

 

Egyéb reggateonhoz kapcsolodó táncok

Perreo: A perreo Puerto Rico-ban terjedt el először, eredete azonban nem ismert. Hip-hop alapokra épül. Maga a perreo durván erotikus, szexuális töltetű, leginkább magát az aktust imitáló mozgás. Sokat elárul, hogy a youtube-on megtalálható videók nagy része korhatáros. :) A perreo szó jelentése „kutya” , ez a tánc stílusára is kihatással van, úgynevezett „kutyastílus”, szerintem mindannyian el tudjuk képzelni ez pontosan mit takar… ;) Bizonyára nem véletlen, hogy Castro papa betiltotta odahaza, Kubában. A táncot a nők irányítják, előtérbe kerülnek a szexi csípő- és fenékrázások, melyekkel a férfit igyekeznek elcsábítani. A férfi pedig „hagyja magát”. A perreot táncolják az utcai partikon, a klubokban, valamint a koreografált változatait tanítják workshopokon, egyéb táncórákon.

 

Salsaton: A salsaton a salsa reggaeton betéttel színesített változata. A salsaton volt az első próbálkozás, amikor a reggaetont a salsával akarták népszerűsíteni. A salsaton térhódításának nagyban köszönhető a cubaton kialakulása. Andy Montanez a népszerűsítője.

 

Cubaton: A cubaton egy kifejezetten kevert műfaj, megtalálható benne perreo, reggaeton, salsa, timba, afro és jó sok kubai életérzés.  Alaplépéséről és dallamáról azonnal felismerhető. Ma már Havanna a hazája, de eredetileg Santiago de Cuba Orinte nevű szegény negyedéből származik.

Mint láthatjátok a reggaeton egy sokszínű, mindent átmozgató tánc. Ne féljetek tőle, engedjétek szabadon fantáziátokat és bizonyos keretek között testeteket is, és élvezzétek a tánc adta lehetőségeket!

A jelmondat: 

„CULO!” Shake it baby ;)

Szerző: LilD

Az írás létrehozásában közreműködött DJ Alan, köszönet érte!