Brazilian Zouk Events in Budapest & Hungary

A brazil zouk [ejtsd: zuk] egy érzéki társastánc, mely világszerte rengeteg ember szívét meghódította már. Szívbélisége és érzékisége miatt gyakran emlegetik a szeretet/szerelem táncaként (Dance of Love). A külső szemlélőt hamar elvarázsolja a zouk tánc lendületes áramlása, zeneisége, a hosszú forgások, a szabadon repülő hajkoronák, illetve a mellkaskörökben, döntésekben, csípőhintákban, testhullámokban rejlő érzékiség. Kívülről nézve is érzékelhető a zouk táncosok között jelen lévő magas fokú bizalom és összhang, amely a látványos mozdulatok kivitelezéséhez szükséges. Belülről pedig igazán élvezetes ez a szenvedélyes, odaadó kapcsolódás, s felemelő érzés alázattal a zenére és egymásra hangolódva, együtt megalkotni e gyönyörű mozdulatokat. Kifejezetten látványos és egyedi jellemzői a táncnak a döntött fejjel végzett hosszú forgatások, melyek kihívás elé állítják a táncosokat. Ám itt meg kell jegyezni, hogy a brazil zouk a fejmozdulatok nélkül is táncolható és élvezetes a tánc lendületessége, gazdag zeneisége és a partnerek közötti kapcsolódás miatt.

Mivel az internetes videó-megosztó portálok népszerűségének növekedésével a táncstílusok egyre nagyobb mértékben hatnak egymásra, így már a kizombában, a west coast swing-ben és a sensual bachatában is egyre több zoukos eredetű mozdulatot lehet felfedezni az adott stílusra gyúrva. Ahogy a zouk is kölcsönöz figurákat, technikákat pl. a salsából, a west coast swingből, a kortárs táncból vagy a hip-hopból.

Különböző zenei stílusokra mind másképpen értelmezzük magát a zouk táncot, de ettől függetlenül annak alapjai és felépítése ugyanaz, mint ami a 90-es években megszületett. Nagyon jellemző rá, hogy a zenét igyekszik kihangsúlyozni, „kitáncolni”, így egy-egy tánc a zenéhez igazodva ritmikailag, illetve a mozdulatok jellegében és folytonosságában is merőben különbözhet. A mozgás lehet nyugodt, szelíden áramló vagy lendületesen sodró, de szaggatott, lüktető is. A tánc hangulata lehet játékos, vidám, vagy romantikus, gyengéden érzéki, esetleg meditatív, de akár vadul túlfűtött is. A lehetőségek tárháza igen széles.
A zouk tánc – a jelentős zenei átfedések miatt is – kitűnően ötvözhető a kizomba és a west coast swing stílusokkal, melyekre szintén jellemző a folyamatos kapcsolódás és a zene kitáncolásának hangsúlyossága.

De milyen zenére táncolják?

Egy brazil zouk partiban nagyon változatos a zenei kínálat. A tévhitekkel ellentétben nem csak kizomba zene szól, sőt a tradicionális karibi zouk dalok száma is elenyésző. Ma már helyénvalóbb zoukolhatónak (zoukable) nevezni a hallott zenék nagy részét. Jellemzően kortárs pop és R&B slágereket vagy azok zoukolható remixeit, kizomba, dubstep, chillstep, hip-hop és orientális (iráni, arab, stb.) dalokat, illetve érzelmes soul és akusztikus számokat játszanak. A zenei stílusok megoszlása országonként, kontinensenként, de közösségenként is eltérő lehet. Valószínűleg nyelvi és kulturális okokból Brazíliában például nagyobb arányban játszanak kizomba zenét a bulikban, míg Európában kevesebb a portugál és több az angol nyelvű dal.

Mivel zenétől függően a lépések máshová jöhetnek ki a zenei számoláshoz képest, ezért jellemző, hogy a táncórákon a tumm-csik-csik hangutánzó szócskákat használják a zene modellezésére számolás helyett. A tumm a mélydobot, a csik pedig valamiféle magasabb hangfekvésű ütős hangszert, például a cintányért utánozza.

Lentebb a videók között találsz szinte mindegyik zenei stílusra példát.

A brazil zouk tánc eredete és irányzatai

A zouk szó több jelentéssel bír. Egyrészt a Francia-Antillákon buli-t jelent, és az onnan származó karibi zenei és a hozzá kapcsolódó társastánc stílus neve, másrészt a szóban forgó Brazíliában kialakult ma már egyezményesen brazil zouknak nevezett érzéki társastánc rövidebb neve. Ezt a stílust a gyökerei miatt régebben zouk-lambadának vagy lambazouknak is nevezték, ám ez utóbbi kifejezés ma már egy irányzatát jelenti a táncstílusnak.

A brazil zouk a Brazíliában honos lambada táncból alakult ki a 90-es évek elején, amikor a lambada zene csillaga már leáldozott, és a táncosok kerestek helyette egy másik zenei stílust, amire táncolhatják táncukat. Akkor még széleskörű internet-elérés híján a rádióból. Így találtak rá a karibi zouk zenére, melyet francia kreol nyelven énekelnek.

A zouk ritmus egy Kassav nevű híres zenekar révén időközben eljutott Angolába és a Zöldfoki-szigetekre is, és nagy hatást gyakorolt az ottani zenei és táncos kultúrára, amely végül a helyi zenei stílusokból a kizomba és ghetto zouk zene kialakulásához vezetett. Ezek a stílusok az internet révén visszajutottak Brazíliába, ahol főleg zoukot táncolnak rájuk.

A lambada tánc a karibi zouk zene használatával Brazília több tartományában egyszerre, külön úton fejlődött tovább, így különböző stílusai alakultak ki. Manapság három fő irányzatot különböztetnek meg. Itt viszont mindenképpen meg kell jegyezni, hogy ez a felosztás nem örökéletű, mert mindegyik stílus él, fejlődik tovább, és folyamatosan kölcsönhatásba is lépnek egymással, ahogy más fejlődő táncokkal is. Emellett folyamatos a vita arról, hogy kell-e egyáltalán kategorizálni a brazil zouk irányzatait, stílusait, és ha igen, akkor hogyan.

Lambazouk vagy Porto Seguro style

Az első és legrégebbi stílus a lambazouk vagy Porto Seguro style, amelyben a lambada sok vonása erős maradt: a tánc tele van életörömmel, a lábmunka gyors, folyamatos. A táncosok szinte nem is állnak meg, végig lépik az alapritmust, a zene ritmikai hangsúlyaival összhangban mozognak, sok lengő, hintázó csípő- és testmozdulattal, mély döntésekkel, éles kiállásokkal, melyeket sokszor ostorszerű fejmozgás kísér. Nagyon jellemző, hogy körkörösen, sok helycserével és forgással táncolják, időnként vizuális vezetést is alkalmazva, gyakran a zouk ritmust tapsolva, a táncot nyújtott kezes propellerszerű mozdulatokkal díszítve.

Tradicionális zouk avagy Rio style

A második és egyben legelterjedtebb irányzat, a tradicionális zouk avagy Rio style, úgy alakult ki, hogy lassabb zenéket is elkezdtek használni, melyek több időt adtak a kivitelezésre, így a meglévők mellé új mozdulatokat alkottak, tettek hozzá a táncosok. A hagyományos zoukra jellemző az érzéki, romantikus és drámai hangulat, a könnyed, puha, folytonosan áramló mozgás és a magasfokú zeneiség. Az alapritmuson túl a zene dinamikáját, tempóváltásait, a szüneteket, a kiállásokat lassításokkal, gyorsításokkal, nyújtásokkal hangsúlyozzák, és a dallamokat is érzékeltetik. A kontrakciók, gördülő körkörös fejmozgások, és a széles, kígyózó testhullámok gyakoriak ebben az irányzatban. A gyors lábmunka már elmarad. Manapság már nehéz tisztán hagyományos zouk videókat találni.

Modern zouk

A harmadik, modern zouk irányzathoz tartoznak az olyan egyéb stilizált ágak, mint a neozouk, a kortárs zouk, R&B zouk, stb. Ez a legfiatalabb és a legváltozatosabb irányzat. Azok a táncosok formálják, akik hagyományos zouk táncukba beépítenek más stílusokból, például a hip-hopból, utcai táncokból, kortárs táncból, salsából, kontakt táncból, west coast swing-ből hozott táncos és ritmikai elemeket. Gyakran összetett mozdulatokat, variációkat alkalmaznak. A gyors folyamatos lábmunka itt sem jellemző, sokkal fontosabb a zeneiség. Jellemzők a testhullámok, -csavarások, ellensúllyal dolgozó figurák, és a díszítések, amelyek közben sokszor lépésszünetet tartva, egy helyben állva “táncolják ki” a zenét. A modern zoukot változatos ritmikával és dinamikával táncolják. Előfordul az is, hogy a zene egy részében vagy egészében nincs jelen ritmushangszer, és csak a dallamra táncolnak. Ezt szokás lírikus zouk stílusnak nevezni.

Brazil zouk Magyarországon

Kis hazánkban a zouk élet elindítása Ronaldo Magalhães de Aguiar brazil táncos és tánctanár nevéhez és az ő Ronaldo Dance Tánciskolájához fűződik. Rendszeres órái mellett 2015 óta minden májusban megrendezi a Zouk Fever Budapest Fesztivált is, melyen körülbelül 150 hazai és külföldi táncos szokott részt venni.

Ma már a  Zouk Passion Club is tart zouk órákat. Rendszeres bulikért pedig 2013 óta a Zouk Amigos Budapest és DJ Mesmes tevékenykedik, alkalmanként külföldi tanárokat meghívva.

A magyarországi brazil zoukos eseményekről, lehetőségekről a Brazilian Zouk Events in Budapest & Hungary oldalon és a Let’s Zouk Hungary Facebook csoporton keresztül tudsz legkönnyebben értesülni.

Zouk a Nagyvilágban

A zouk táncosok egyre több országban egyre népesebb tábort alkotnak, ahogy a zoukos fesztiválok, tánctáborok száma is növekszik.

2012 óta minden szeptember harmadik szombatján megtartják a zouk világnapját (International Zouk Day) a Béke világnapjával egy napon, amikor is világszerte előadják ugyanazt az előzőleg megtanult koreográfiát.

A 2020-as év elején elindult az I Heart Zouk online rádió, melyen a világ minden tájáról hallhattok zouk DJ-ket játszani 0-24. Köztük DJ Mesmes-t is hazánkból.

Fotók: Ioana Catalina E Photography és Póczos Atilla

Szerző: Lulich Emese alias Mesmes