COOL hétvége volt ;)

Múlt hétvégén került megrendezésre a “COOL – Come on Line” mini fesztivál a Barrio del Tangoban, amely egy egyedülálló, a vonalas salsát népszerűsítő közösségi kezdeményezés. A hangulatról, a tapasztalatokról és az élményekről írt nekünk Fekete Dorka.

 

cool1

Egy remekül sikerült hétvégén vagyunk túl. Több tánciskola (talán példa nélküli) összefogásának eredményeképp létrejött egy program, mely a vonalas salsát táncolók közösségét igyekszik bővíteni. Magamról annyit, hogy 2012-ben ismerkedtem meg a kubai salsával és azt követően szép sorban a többi kapcsolódó táncstílussal: vonalas salsával (főleg On 1-t tanulok, de valamelyest táncolom az On 2-t is), kizombával, bachatával. Azóta tanulom, táncolom buliban több-kevesebb rendszerességgel mindegyiket.

A workshopokról: szombati napra volt az órák zöme megszervezve, a résztvevő tánciskolák jóvoltából ezen a napon 6 órán át, 12 workshopon vehetett részt, már aki tudott osztódni. Az órák nagyon jól voltak felépítve, és választék volt mindenből, izoláció – mozgástechnika, szóló footwork és stílusgyakorlatokból, partnerwork-ből, kezdőbbektől a haladókig, egyre (On 1) és kettőre (On 2), egy-kettőre megtanultuk. :) Vasárnap Németh Sanyi tartott ritmika és vezetés-követés workshopot. Az órák nagyon színvonalasak voltak, egyet sem emelnék ki közülük, viszont bármely tanár párost, tánciskolát szívesen ajánlom azoknak, akik ismerkednének a vonalas salsával vagy éppen más iskolát is kipróbálnának.

Az esemény lebonyolítása nagyon gördülékenyen folyt, nem volt fennakadás, csúszás. 1-1 workshopon a nemek aránya erősen a női nem felé tolódott, ezért és ezúton is biztatnám a fiúkat, hogy aktivizálják magukat, gyakoroljanak, ügyesedjenek, és persze ismerkedjenek leendő táncpartnereikkel az órákon is. Magát a vonalas salsa tanulást ajánlom azoknak is, akik inkább más latin táncstílus (kubai salsa, bachata) iránt érdeklődnek, mert a vonalas salsában tanult vezetés- és követéstechnikai elemek, musicality remekül beilleszthető egyéb táncstílusokba is. Magam is megerősítem a beharangozóban írtakat: „jól táncolni egyik stílust sem könnyű”, illetve a vonalas salsa semmivel sem nehezebb a kubainál.

13403267_905437892935147_1737490430789192610_o

A helyszínválasztás is nagyon jó volt. Én most jártam először a Barrio del Tangoban, egy nagyon hangulatos, klubjellegű hely, több kisebb tánctérrel/teremmel (és úgy láttam, hogy még egy van még kialakítás alatt). Ez jó hatással volt a rendezvény hangulatára is, pihenés közben egy kávé mellett, fél szemmel lehetett lesni az éppen folyó workshopot a földszinten. A Barrio Latino régi helyéről átköltöztetett ülőgarnitúra is hangulatossá tette a helyet és a buli közbeni pihenőhelyként is jó szolgálatot tett. Az esti bulik a földszinten voltak tartva, a földszinti helyiség kétfelé van szeparálva, az utcafronti nyitottabb kávézó részen főleg a bátrak, gyakorlottabb táncosok táncoltak. A hátsó félig szeparált szekcióban viszont a bátortalanabbak vagy kezdőbbek is be mertek állni. A bulikat éjféltájt remek fellépések és animációk színesítették.

Úgy érzem, hogy valami elkezdődött, a szervezők szándéka megvalósulni látszik. Nem sok jó tapasztalatom volt nekem sem a vonalas salsás tánctereken/bulikban, nem is nagyon látogattam ilyeneket. De most sokkal több nyitottságot tapasztaltam a fiúk részéről, mint korábban. Ennek köszönhetően bár előzőleg csak a szombati bulit terveztem, elmentem vasárnap este is. És nagyon jókat táncoltam mindkét nap, amit ezúton is köszönök mindenkinek. Valami elkezdődött, az, hogy ez folytatódjon is, rajtunk táncosokon múlik. Ne féljünk az idegentől, az ismeretlentől, próbáljunk ki újat, legyen az egy új táncstílus, vagy egy új táncpartner. És legyen még sok olyan rendezvény, ahol kezdő és haladó, tanár és diák együtt mozdul.

Szerző: Fekete Dorka

Fotókat és videókat a hétvégéről, valamint információt a folytatásról a COOL – Come on Line Facebook oldalán találtok.


Közzétéve

itt:

,

, írta: