Érdekel a jó zene! – még egy DJ a zenékről és hangminőségről

Érdekel a jó zene! – még egy DJ a zenékről és hangminőségről

Kedves Greg!

Olvastam a hangminőségről szóló cikked, amivel sok pontban egyetértek, mégis van itt egy kis ellenvélemény. Sőt, más is.

Szerintem hazai kis salsa közösségünk egységes abban a kérdésben hogy jó zenéket játszol. Jó ízléssel válogatsz, zenei hozzáértésedet sem kérdőjelezi meg senki. Szóval maximális riszpekt Neked.

Valószínűleg igazad van abban is, hogy a bakelit a mindent vivő csodaász. Feltéve ha…

Autoskartya
Autós kártyában emlékeim szerint a Lola-T volt a csodaász. Fiatalabbak kedvéért az autóskártya kb. egy időben volt használatban a bakelittel.…hehe

...ha megvan hozzá a többi szükséges komponens is (itt a KOMOLY lemezjátszó-erősítő-hangsugárzó-kábelezés-megfelelően kialakított zenehallgató helyiség (!!!!!!) meglétére gondolok). Vagyis a bakelit otthon rulez lehet, de szórakozóhelyeken – ahogy Te is írtad – ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen.

Ami az mp3-at illeti, nem kérdéses az sem, hogy az mp3 – mint deklaráltan veszteséges tömörítés – minőségvesztéssel jár. Egy 128k kbps-os mp3 szerintem még fejhallgatóban is kínzás, szóval az a Dj aki ilyet betesz, az nem Dj. Ez sem kérdés.

Nadekérem!!!!! (És mint tudjuk a világot általában ez a kijelentés gyakrabban viszi előre mint bármi más.) Az igazság az, meglehetősen csípi a szemem az írásod, ami még annak ellenére is, hogy ügyesen van megfogalmazva, de összességében a hozzá nem értőknek MÉGIS azt sugallhatja, hogy az én zenegyűjteményem, ami 98%-ban merevlemezen áll rendelkezésemre (természetesen igény esetén bankszámla kivonattal is igazolni tudom hogy fizettem érte, nem is keveset), és laptopról játszom, egy kalap sz@rt sem ér. ?!?!?!? Mert már látom előre, a cikked megjelenését követően, ha kicsomagolsz valahol egy laptopot jön majd a fanyalgás, meg a beszólások. „Jé! Te nem Cd-ről/vynilről nyomod? Milyen semmi Dj vagy… cccccc…”

Az igazi DJ
Az igazi Dj a nagyfater szerint

Ezért, hogy pontot tegyünk ennek a kérdésnek a végére az alábbi kihívással állok eléd:

Bármelyik (!) szórakozóhelyen – ahol teret engednek egy játékos kísérletnek – lejátszunk egymás után 2-3 zenét annyi csavarral, hogy a zeneszámok egyik felét CD-ről, a másikat veszteséges tömörítésű mp3-ról vagy aac-ről játsszuk le (én ez utóbbit használom leginkább), valahol a közepén átváltunk egyikről a másikra. Még az sem baj, ha esetleg kimarad egy ütem, ne kerítsünk ennek nagy feneket. Az én feladatom a sorrend véletlenszerű megválasztása, a Tiéd a hallgatás, majd a végén szépen sorold fel, mikor milyen formátumot hallottál, cd-t, nem cd-t.

Hajlandó vagyok szinte bármilyen hülyeséget bevállalni büntetés gyanánt, ha nem tudlak átverni. Egy feltételem van: az elektronikus úton tárolt hanganyagot a saját hangkártyámon keresztül toljuk el, esélyegyenlőség, miegymás okán.

Szerintem simán el fogsz vérezni a feladaton, vagyis NEM fogsz tudni különbséget tenni a CD és a winchester között.

Hangsúlyozom, szórakozóhelyi kihangosításról beszélünk.

Ha – amúgy érthető okból – nem vállalod a fentieket, elfogadhatónak tekintem, ha módosítod a cikked annyiban, hogy nyilvánvaló legyen mindenki számára: a legális (vagyis az elérhető legjobb minőségű), veszteséges tömörítésű zeneállományokat használó laptop DJ-k igenis képesek jó hangminőséget adni, és ami a legfontosabb: a szórakozni vágyók semmiféle hátrányt nem szenvednek csak azért, mert valaki laptopról játszik, nem pedig cd-ről vagy bakelitről. Ez a legfontosabb.

Bevezető soraimban kellően tisztáztam már, valóban kedvelem azt amit csinálsz, de – már megbocsáss – egy bulin nem azért szól szépen a zene, és nem attól számít valaki jó Salsa Dj-nek, mert van annyi lóvéja, hogy meg tudja venni a bakelitet és ami vele jár, vagy mert teszem azt Miamiból rendeli a cd-it, mert ez a mai világban már csak gizdáskodás.

Az on-line lemezáruházakból – a ritkaságokat leszámítva – szinte minden aktuális zene megszerezhető.

DJ evolució
Azért ez is gizda… de nem én kértem, hogy így legyen…

Azt hiszem az összes laptop Dj nevében kikérem magamnak (!) azt, hogy burkoltan ugyan, de leminősítesz engem (minket) csak azért, mert más (olcsóbb) technológiát használok(unk). Én is szeretem annyira a jó zenét, mint Te. (Hozzáteszem, abszolút amatőr, vagy inkább bedroom Dj vagyok, ebből fakadóan nem fizettem a Dj Szövetségnek semmit – igaz, rendszeresen nem is játszom sehol, nem veszem el egyetlen profi Dj kenyerét sem, pedig van amelyik megérdemelné, de ebbe most ne menjünk bele.)

Home DJ set
Semmiképpen sem tekinthető High End készletnek. Ennek ellenére – röhögjetek ki nyugodtan – állítom, ez is tud szépen szólni. Az erősítő alatti CD lejátszó hónapok óta be sem volt kapcsolva.

Az az igazság, mérhetetlenül unom már azt, hogy mindenki nagy hangon utálja az mp3-at, mégis ezt használják. A diesel autó is egy kupac moslék, mégis azzal járunk, és még sorolhatnám.

Igen, nyíltan vállalom ezt, legalábbis SALSA Dj körben mindenképpen. Már csak azért is, mert ilyet:

(magyar srác, csak a kezét nézd, nagyon durván jó!!!!!)
Salsa Dj úgysem csinál. A Salsa Dj beteszi a számokat, esetleg pici keverés, oszt víz, de semmi scratch, semmi hókuszpókusz.

Érezem én is, ez bizony beszólás volt, nem is bánom ha visszavágsz, ne kímélj. Ha írsz valamit, akkor ugye jön hideg-meleg egyaránt…  :)

Tegyünk pontot az örök vita végére, a kihívás ezennel írásba vagyon adva.

 

Baráti üdvözlettel:

(Bedroom) Dj Gabesz

 

Ps.: http://www.producerdj.hu/2011/11/09/5-tipp-amiert-jobb-a-digitalis-dj-ezes-a-klasszikus-bakelites-lejatszasnal/

:)


Közzétéve

itt:

, írta: