Kizomba? Yess!

Beszámoló: Kizomba? Yess!

A Latinfo.hu szerkesztőségi tagjai november utolsó hétvégéjét Sensuáliában töltötték. Ketten közülük a Yes Kizomba Fesztiválon vettek részt. Álljon itt most két külön élménybeszámoló tőlük.

Fekete Afrika

Miért kap egyhangú, depresszív jelzőt ez a földrész, mely valójában sokszínű, változatos, és csodálatos? Ezt a tényt támasztja alá a 2012. november 23-25. között megrendezett Yes Kizomba & Afro Dance Fesztivál is, melyen melyen Farkas Veronika , Nagy Tamás és Tóth Zoltán szervezőmunkájának köszönhetően, immár negyedik alkalommal kóstolhattunk bele Cape Verde és Angola izgalmas táncaiba. A helyszínt ez alkalommal a Viktória Hotel biztosította.

Helyesbítés: Az eredeti cikkben a yesKizomba főszervezőinek felsorolásánál kimaradt Tóth Zoli neve, a mondat így teljes:
“… a 2012. november 23-25. között megrendezett Yes Kizomba & Afro Dance Fesztivál is, melyen melyen Farkas Veronika, Nagy Tamás és Tóth Zoltán szervezőmunkájának köszönhetően, immár negyedik alkalommal kóstolhattunk bele Cape Verde és Angola izgalmas táncaiba.”

Zoli, bocs!  – a szerk.

 

Statisztikáim szerint a hétvégén legtöbbször elhangzott szavak versenyében aranyérmes a „bunda” :-) – magyarul a farpofa, fenék, popsi – lett, amit a férfi szemek előszeretettel meg-megnéznek. Mi magyarok ezt kevésbé kommunikáljuk nyilvánosan, pedig a nők egyik legjellegzetesebb részét képezi, amit a férfiaknak csodálni, a nőknek pedig megmutatni, sőt kihangsúlyozni kell(ene) – hajrá lányok!

Az oktatott táncok közül a kizombára, tarraxára elsősorban a lágyság jellemző, és nem a közvetlen szexualitás. Így a második leggyakrabban használt szó a „soft” volt. Ehhez a zenei aláfestést a szívdobbanás ritmusát követő, száz százalékban kitáncolható dallamok adták. Míg a kizombát összetettebb lépéssorokkal, lábhúzásokkal-, akasztásokkal színesítik, addig a tarraxát kevesebb lépés, és a lassú csípőnyolcasok jellemzik. Ezen táncok intim közelsége elsőre szokatlan lehet. Ha azonban a pár mindkét tagja kölcsönösen bízni tud egymásban, akkor képesek lesznek átlépni saját korlátaikon és újraszületni a zene világában.

A „mulatósabb” semba óra – Jamba Mulimbwe vezetésével – gyors lépésekből, trükkös lábfogásokból épült fel, mely az urak folyamatos, prompt improvizációjától válik igazán látványossá.

Helio Santos vezetésével betekintést nyerhettünk Cape Verde (Zöld–foki szigetek) tradicionális, törzsi táncába. Mezítláb, vidám zenére, afro elemekkel ötvözve, négyes csoportokban köszöntöttük az isteneket. Nekem ez az óra tetszett a legjobban. Helio pozitív, energikus személyisége, a zene és a közös tánc olyannyira űzte minden gondomat, hogy utána mást sem tudtam, csak nevetni egész nap. :-)

A szombat esti gálaesten a szlovák Kimbombos is elkápráztatott bennünket remek produkciójával. Mielőtt abba a tévedésbe esne a Kedves Olvasó, hogy ezt a fajta izolált mozgást az európaiak nem tudják megtanulni, ők élő példája voltak eme állítás ellenkezőjének. Bízom benne, hogy máskor is átlátogatnak magyar szomszédjaikhoz, mert eszméletlenül jól nyomják!

Ezen az estén természetesen az oktatók is megmutatták, hogy mitől döglik igazán a légy… Helio egy komolyzenébe hajló, de mégis afrikai ritmusokkal fűszerezett fellépéssel állt elénk. Afro táncában fekete testét fehér zakóba és nadrágba öltöztette. A kontraszt nagyon élesen világította meg kultúráink különbségét és hasonlóságát – lenyűgöző paradoxon. Lanna és Paolo sembája játékos variációk tárházát mutatta be, melyet csak bámulni lehetett. Mindezek után a nálunk is közkedvelt animáció következett, de olyan összetett lépéskombinációkkal tűzdelve, amit itthon máshol nem látni. A bemutatók után folytatódott a buli, melynek döbbenetes hangulatát nem tudom, mihez hasonlíthatnám… Azt a szabadságot és tiszta jókedvet, amit velük együtt átélhettünk, látni, érezni kell! Közvetlenek, kedvesek, egyszerűen imádni valók  a velük való tánc közben tényleg megszűnik a külvilág létezni, belépünk a zene és a tánc afrikai mátrixába.


Számomra felejthetetlen élményeket adott ez a hétvége! Bízom benne, hogy a Ti érdeklődéseteket is sikerült ezzel az élménybeszámolóval felkelteni és a következő Kizomba Afro Fesztiválon együtt csodálhatjuk a Színes Afrika kultúráját!

 

 

 

Szerző: Fairytale

 

 

 

 


Yes kizomba 2012 nov

18224_455200954537479_1998889228_n„Zsidunga” a köbön avagy szerelem első lépésre, meghívót kaptunk a Yes Kizomba Fesztiválra.

A novemberi nyákos őszben ránk fért egy rövid kirándulás egy másik dimenzióba. Kapóra jött hát a meghívás a novemberi Yes Kizomba rendezvényre, amely az újpesti Victoria hotelben kapott helyet.

A hotel nem volt épp a város közepén, de az elegáns környezet és a vendéglátók profizmusa kárpótolt a picit hosszabb utazásért .

Ne tévesszen meg senkit a „fesztivál” név, ez nem egy hangárban vagy más óriás ipartelepen megrendezett személytelen, kizárólag óra centrikus hétvége volt, hanem egy jó hangulatú baráti társaságba, vagy megkockáztatom családba engedtek be minket azért hogy megmutassák, hogy „hát srácok, this is how we do it”. Az pedig csak hab volt a tortán, hogy nem csak megosztották, meg is tanították azt ami ebbe a rövid időbe belefért. Az órák, a szervezés szintje, és az ide látogató tanárok profizmusa szempontjából viszont egy vérbeli fesztiválon vehettünk részt.

Az órarend nagyon ügyesen volt felépítve. Mind szombaton mind vasárnap az első és az utolsó óra nem kapcsolódott szervesen a  fő „tananyaghoz”, a kizombához, a tarraxához és a sembához.

Ezeken az órákon belekóstolhattunk néhány tipikus afrikai néptáncba, egy merengue szerű ír táncba illetve nagy meglepetésre a szervezők ügyesen belecsempésztek egy kis lélekápoló kortárstáncot is egy csipet afrikai fűszerrel. Az utolsó nap utolsó órája pedig egy fantasztikusra sikerült kuduro és afro dance örömtánc volt, amit  valószínűleg soha nem felejt el az, aki részt vett benne.

66033_453654181358823_623085268_n

Itt viszont essék néhány szó a fő irányvonalakról. Magyarországon kb. másfél-két éve kezdődött el a kizomba láz ami lassan begyűrűzött és felfalt sokunkat. Ma már nem buli az a buli, ahol nincs egy sensual terem, ahol tapasztalatom szerint túlnyomó részt kizombát játszanak. Érdekes, hogy a bachata annak idején jött látott és úgy elvolt tölteléknek, önálló buliként nem igazán állta meg a helyét, ezzel szemben a kizomba bulik nagyon szépen gyarapodnak Budapesten.

Nem szeretnék belemenni  a táncok leírásába, akit a „szárazanyag tartalom” (történet, fejlődés stb.) érdekel, ebben a cikkünkben megtalál minden infót: https://latinfo.hu/kizomba/.

Néhány szót ejtek a táncokról azoknak akik nem érzik a hívást átkattintani, hogy azért mégis képben legyenek.

66783_455824391141802_882139861_n

A semba gyorsabb, ritmusosabb, magyar fülnek majdhogynem mulatós  zene, amely a kizomba elődje, tehát a lépések igencsak hasonlóak ámde sokkal több mozgással, trükközéssel és ennek megfelelően picit távolabbi tánctartással. Soha nem gondoltam volna, hogy egy semba ws-en futok bele olyan figurába, ahol lazán kigáncsolnak, majd a melltartópántomnál fogva visszavezetnek az alaplépésbe. :)

A tarraxa ennek pont az ellentéte, ultra érzéki összeolvadós minden rezdülésre zsigerből reagálós dimenzió elfelejtős tánc, erre szokták talán azt mondani, csak erős idegzetűeknek. :)

68939_455201671204074_400755649_nIgen itt kerülhetnek elő az aggályok, a „hú ez nem nekem való mert kihasználják a kis testemet” témában. Erre akár egy külön cikk is rámehet, ezért ezt most nem boncolgatnám, de egy köszönetet mindenképp elrebegnék Farkas Verának és Nagy Tamásnak akik külön szívükön viselik, hogy a rendszer amiben tanítanak kiszűrje azokat a tajgetosz pozitív figurákat akiknek megkérdőjelezhető a szándékuk.

Mivel a semba és a tarraxa oktatása igencsak gyerekcipőben jár Európában, gyakorlatilag mindenkinek tudtak újat mutatni, a teljesen kezdőtől a külföldi oktatókig. Előbbiek azt hittem picit nehezebben veszik majd az akadályokat, de ügyes volt a tematika és nem volt gond. Legyen ez bátorítás mindazoknak, akik csak azért nem jöttek el, mert még soha nem voltak órán. Lányok egészen kezdő szinttől  tökéletesen be tudtak illeszkedni minden órába, nos a fiúk esetében jó szívvel akkor mondanám, hogy tudják hasznosítani a hallottakat, ha már egy 6-8 alkalmas tanfolyamon és az alaplépéseken túl vannak.

67777_455825797808328_124145282_nA tanárok nevéről, előképzettségéről és életéről már egy korábbi cikkben beszámoltunk itt, ezért erre nem térnék ki külön. https://latinfo.hu/yes-kizomba-es-afro-fesztival/

Ami viszont nem volt és attól tartok én sem tudom 100 százalékosan visszaadni, az az egész hangulat amit körénk teremtettek. A fergeteges hangulat, a sok nevetés az órákon és a „nah ezek aztán tudják hogy kell bulizni” érzés az esti programokon. Egyszer úgy éreztem magam mintha egy stand up comedy előadásán tanulnék, majd mintha egy ezoterikus vagy legalábbis jóga összejövetelen cserélnénk energiát, végül pedig megkoronáztuk az egészet egy ütős törzsi tánccal a tűz körül. Mindez igaz az esti fellépésekre is, ahol egy tirol style vidám csoportos kizomba fellépést láthattunk, majd egy tradicionális sembát, végül egy „vérkomoly” kortárs fusion táncot, jazz afro és kizomba elemekkel, amikkel gyakorlatilag felküldtek minket az afro hullámvasút legmagasabb pontjára, majd néhány G-s gyorsulás meg néhány hurok után letettek minket csendesen és finoman mint ahogy egy darab szatén leér a földre. (Igen itt érzelmi túlfűtöttség alert volt!)

61314_455199594537615_313988016_nLegvégül visszautalnék a cikk címére: A „zsindunga”  (gindungo) jelentése fűszer, és ez az a pont ahol az emberben elválik a macizós lépegetés a KIZOMBÁTÓL. Kedves tanáraink kb. 86-szor elmondták az órákon, hogy ez a lelke a táncnak, hogy persze le lehet lesni a youtube-ról lépéseket  meg lehet mutogatni meg gúnyolódni, hogy hát ki nem tudja ezt megcsinálni. Viszont azt, amikor úgy sikerül „vezetni-követni”, mintha  a fiú agyából egyenesen a lány testébe érkezne inger és persze behozhatjuk a jól bevált kliséket is mintha egy test egy lélek lennének… normális esetben ezt több éves salsa vagy egyéb tánc, vagy több éves házasság esetén kaphatjuk meg… nos van itt nektek egy módszer ami kicsit idő és energiatakarékosabb. ;)

Használjátok ügyesen, mert függőséget okozhat!

154978_455825674475007_667588506_n

Köszi a kizomba toursnak az all inc. wellness nyaralásért ölelésországban, jövünk máskor is!

A képek forrása a KizPix: https://www.facebook.com/pages/KizPix/257677594289817?fref=ts

 

 

 

Szerző: A.J.