Kezdő Kata kedvenc koktélja: Nyár+Balaton+Salsa

“Végre eljött az indulás ideje; mintha újra alsó tagozatos lennék, kb. akkor voltam utoljára táborban és örültem ennyire, hogy mehetek a Balcsira! A szívem a vonattal együtt kattogva futott ki a pályaudvarról.”

Miután kitomboltam magam a RIO-ban keddenként, úgy gondoltam, itt az ideje benevezni egy salsatáborba. Az a tánciskola szervezte, ahová járok – nem nevezem nevén -, szinte minden nagyobb iskola hirdet nyári tábort. Mivel páran jelentkeztünk a csoportból néhány ismerőssel számolhatok – bebiztosítom magam; legyen, aki felkér… Addig variáltam, amíg lemaradtam a „betársulok valaki mellé az autóba” lehetőségről. A jövőben nem fogom kihagyni, sokkal kényelmesebb, olcsóbb, mint a vonattal kínlódni. A másik problémám a ruhakérdés volt. Az időjósok nem ígértek túl sok napsütést, sem nagy meleget, de mint tudjuk nyári meleg nélkül is izzasztó tud lenni egy-egy óra. Kinéztem az előzetes órarendből, hogy mi érdekel, min szeretnék részt venni – mert ugye egy táborban belekóstolhat az ember mindenféle stílusba, táncba. Eszerint próbáltam kiszámolni, hogy milyen ruhából mennyit pakoljak… természetesen az esti bulikra szánt csinibb göncök sem maradhattak ki. A lábbelikérdést sikerült hamar rövidre zárni: tánccipő, papucs, edzőcipő.

Olvastad már Kezdő Kata többi írását?
Kezdő Kata – Salsa evolúció, az első salsa óra
Kezdő Kata – Az első salsa buli 


Végre eljött az indulás ideje; mintha újra alsó tagozatos lennék, kb. akkor voltam utoljára táborban és örültem ennyire, hogy mehetek a Balcsira! A szívem a vonattal együtt kattogva futott ki a pályaudvarról.

Dél körül megérkeztem a Balaton déli részére, pontosabban Siófokra. Irány a hotel, check-in, szobafoglalás, lábujj-lógatás a magyar tengerbe. Az első órák már kora délután elkezdődtek. Minden nap változatos programokkal vártak bennünket a szervezők; több teremben párhuzamosan tartották az órákat:

– Salsa kezdő, középhaladó, haladó: mit is írhatnék, Kezdő Kata lassan középhaladóvá avanzsál; a rengeteg buli és a sok haladó fiú felkérését követően. Még több spanyol szó, még több complicado és doble figura.

– Bachata kezdő, középhaladó, haladó: …hmmm… rám nagy hatással van/volt/lesz ez a tánc. Hogy miért? Aki már táncolta valaha átéléssel, az tudja  miről beszélek, aki nem, az vigyázzon, mert megégetheti magát… Természetesen a kezdő órák alaplépései még nem mutatják meg ennek a táncnak az érzékibb oldalát, de több szinten is folyt az oktatás, így mindenki belekóstolhatott a szintjének megfelelő ringatózásba.

 

– Zumba: igazi kalóriaégető aerob óra, ami nagy népszerűségnek örvendett elsősorban a lányok körében – legalábbis ebben a táborban.

 

– Mivel saját tapasztalataimat írom le, azt kell hogy mondjam, nekem a Cha-cha-cha a Mumus. Imádom a zenét, csodálom a táncot, de a lépésekkel egyelőre bajban vagyok. De nem adom fel, majd a következő workshopon vagy táborban újra nekiveselkedek.

 

– Merengue: alias„taposó salsa”; sokan nem szeretik – nem értem miért, pofon egyszerű és vidám. Nem mintha salsazás közben nem mosolyognánk, de ezek tipikus szívderítő dallamok és valahogy jól érzi magát tőle az ember fia, lánya.

– Reggaeton: [tube]http://www.youtube.com/watch?v=tVDHqeHdvGg[/tube]

Rega Tóni, vagyis a hip-hop fiú a latin negyedből… Ezt a táncot azért érdemes salsásként valamilyen szinten elsajátítani, mert viszonylag sok salsaton (salsa+reggaeton) zenét adnak a bulikban. Vagányak lehetünk, ha egy ilyen kombinált zenénél a megfelelő részeknél rázunk egyet-kettőt. A fiúk azért szeretik, mert macsós, a lányok azért, mert dögös – ezzel mindenki jól jár.

– Afro reggaeton: amolyan törzsi tánc jellegű, először vicces, de aztán időutazós, más dimenziós, szó szerint szellemes mozgás – igazi csapatépítő hatással bírt.

– Zenei interpretáció: ezen az órán zenére táncoltunk. Természetesen máskor is, de itt nagy figyelmet fordítottunk az ütemváltásokra, a kiállásokra és fűszerként a mambót használtuk.

– Lady/man style: az igazi favorit. Nem szerint, külön termekben folyt az oktatás. Kataként, természetesen a lányok csapatát erősítettem. Csupa szexi, nőies, lágy díszítésekkel tűzdelt koreográfiát sajátíthattunk el ezen az órán. Nem kis meglepetésünkre az óra végén a fiúk „berúgták az ajtót” és kihívtak bennünket egy táncpárbajra. Az első taktusoknál még szégyenlősen lépkedtünk, de aztán mindenkiből előjött a NŐ, a fiúkból pedig a FÉRFI így a párbaj egyértelmű döntetlennel zárult és mindenki nagyon élvezte.

– 2 lány 1 fiú: nagyon hasznos óra; gyakran előfordul, hogy bulikban, órákon több a lány, mint a fiú. Szerintem nagyon menő, ha egy fiú egyszerre két lányt táncoltat (ez is salsa óra volt, de azóta volt szerencsém bachatazni is 2 lány 1 fiú felállásban, az volt ám a nagyon menő :), úgyhogy hajrá srácok!).

– Páros rueda: mint a neve is mutatja két pár ruedázik, tetszetős és gazdaságos is – kis helyen elférünk, akár egy zsúfoltabb buliban is táncolható.

– Vízi rueda: a hideg idő miatt sajnos elmaradt. :(

– Zouk: utolsó nap kaptunk némi ízelítőt ebből a látványos elemekkel fűszerezett hajdobálós hajlongásrengetegből. Az egész napos táncórák és a végigtáncolt bulik elszívták szinte az összes energiámat, így ezen az órán csak ámultam és bámultam.

Táborok, fesztiválok, WeekenDance és egyéb salsás események
a Latinfo.hu workshop adatbázisában:
https://latinfo.hu/workshopok/

Amiről nem tudtam, hogy mi, azokon a kíváncsiságtól hajtva vettem részt. Esténként alig vártuk a vacsorát, farkaséhesek voltunk a sok mozgástól. Gyors készülődés és már újra a táncteremben voltunk: kezdődött a hajnalig tartó party. Nem aludtunk sokat, újra reggel, újra órák, újra esti buli – jobbnál jobb meglepetésprogramokkal. A 3. nap végére már lógott a nyelvem… öreg lennék már ehhez? Ááááááá, kizárt! Még 2 nap teljes bedobással és véget ért a salsamaraton.

Nagyon sokat tanultam, ismerkedtem. Rengeteget táncoltunk és még többet nevettünk. Kicsit más volt, mint az alsóban, de Balaton és salsa volt a javából!

Szerző: Fairytale


Közzétéve

itt:

, írta: