Interjú: Ozy Shine - Hip-hop - Kizomba

Interjú: Ozy Shyne – Hip-hop-tól a Kizombáig

A hip-hop a lelkem, a gyökereim…, a salsa a feleségem…, a kizomba… tudod, én ezen a zenén nőttem fel.

Ozy Shine 1

A Budapest Salsa Kizomba Gála mindkét sztártanárját megpróbáltam elcsípni egy-egy interjúra, de Mouazet túlságosan kimerítette a két óra egymás után és inkább passzolt. Úgyhogy maradt nekem az én kis mini-istenem: Ozy. ;) Az órája után elvonulunk egy félreeső sarokba és beszélgetni kezdünk, Ozy nagyon kedves és közvetlen volt.

M: Mikor kezdtél el kizombázni?
Ozy: Tanítani úgy 3-4 éve kezdtem el, de már jóval korábban 2001 körül találkoztam vele Cape Verde-n, mivel régóta táncolok afro-karibi táncokat is. Akkoriban még csak itt volt ismert, Európában nem. Én francia vagyok, nálunk a zouk régóta jelen van, de a kizomba még akkoriban nem jutott el hozzánk. De hallani hallottunk róla.

M: És mit táncoltál azelőtt?
Ozy: Világbajnok hip-hop táncos vagyok…

M: Tyűha! Gratulálok!

Ozy: Ó, régen volt, már vagy 10 évvel ezelőtt. Rengeteg koreográfiát készítettem, és 2001-ben megnyertük ezt a bajnokságot. Szóval főként hip-hop táncos vagyok, de 2005-ben salsázni is elkezdtem. Londonban élek, és mikor a kizomba kezdett feltűnni és a közönségnek igénye lett rá – merthogy én partyszervező is vagyok -, akkor elmentem Franciaországba úgy kb. 7 hónapra, egy évre tanulni, és aztán elkezdtem tanítani.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=p1UDLObQClo&feature=related[/tube]

M: Zoukot is táncolsz?
Ozy: Igen, persze, de nem zouk-lambadát, hanem a french-caribbean zoukot, azt tanítom is. A franciáknak és a karib térségben élőknek, nem kell tanítani, de azoknak, akik nem ebben a kultúrában nőttek fel, és nem természetes számukra ez a mozgásforma, azoknak igen: Londonban, Szlovéniában, Horvátországban, és más különböző helyeken. Számomra fontos, hogy azok az emberek, akik kizombát tanulnak, ismerjék a gyökereket, ami nem más, mint a zouk. A táncnak, a zenének, származzon az akár Mozambikból, Angolából, Cape Verde-ról, az alapja, a gyökere mindig a zouk ritmus. Mostanában már változások figyelhetők meg, mert gyakoriak az együttműködések a zouk és a kizomba énekesek között, tehát az eltérés már nem olyan egyértelmű.

Ezért van, hogy ha az ember kizomba, vagy zouk zenét hallgat, nehéz különbséget találni, majdhogynem ugyanaz. De a tarachina (erről az órán beszélt: hogy a kizomba is egy gyűjtő fogalom, mint a hip-hop; bele tartozik a tarachina, ami a zouk-loveból kinőtt leglassabb változat, a kizomba, ami egy közepes tempójú zene/tánc, és a semba, ami a leggyorsabb) teljesen más, azt a zenét a DJ-k készítik stúdiókban, nem valódi hangszerekkel. Érezhető, hogy egy zenében a hangszerek valódiak, vagy csak stúdióban készültek. Ez nagy különbség, de sok embernek mégis nehéz hallani a különbséget. A tarachina a leglassabb ritmus, az az a tánc, amit azzal táncolsz, akibe szerelmes vagy, vagy tetszik; összebújva, élvezve a zenét, szabadon interpretálva a dallamot.

Ozy Shine 1

M: Mondd csak, lehet a zoukot és a kizombát vegyíteni a táncban?
Ozy: Persze. Megvan a táncok eredete, amit ismerned kell, és tudnod kell, hogy kell helyesen táncolni a különböző táncokat, de minden országban, minden helyen kicsit másképp táncolnak az emberek. Nem én fogom neked megmondani, hogy hogyan táncolj kizombát. Én úgy tanítom, ahogy nekem is tanították, de ezen túl nekem is megvan a saját stílsom, a mozgáskultúrám, mint ahogy neked is, és mindenki másnak. Én nem szeretem, ha az emberek másolják egymást.

M: Voltál már Magyarországon ezelőtt?

Ozy: Csak áthaladtam rajta. Bratislavába mentünk és eltévedtünk, így kerültem Budapestre. A kocsiból le is fotóztam, de most tettem először a lábamat Budapest földjére.

M: Élvezted a tanítást itt?
Ozy: Nagyon! Nem tudtam mire számítsak, kezdő szint vagy haladóbb lesz, ezért mindenre felkészültem. De egész jó alapjaitok vannak, csak más a stílus, de ettől függetlenül az alapoknak országtól függetlenül ugyanannak kell lennie. Amúgy lazák vagytok (itt rám nevet, arra célozva, hogy én voltam az egyetlen jelentkező, mikor megkérdezte, hogy ki érzi magát elég lazának, hogy társuljon hozzá a videofelvételhez), és alig várom az estét, hogy lássam hogy mennek a dolgok.

M: Nagyon sokféle táncot űzöl. Van kedvenced?

Ozy: Fúúú, ez nagyon nehéz kérdés.. A hip-hop a lelkem, a gyökereim (még mindig táncolja), a salsa… a feleségem, a kizomba… tudod, én ezen a zenén nőttem fel. Haitiről származom és a compa (Haiti zenéje, nagy élő zenekarral) az anyja a zouknak, így a kizombának is. A tarachina a zouk love-ból fejlődött ki, ezek pedig a compa-ból, csak annyi változott, hogy erősebb alapot tettek rá és elkezdték portugálul énekelni. Így kezdődött, aztán persze tovább fejlődött és most már teljesen más, de innen indult. Szóval a kizomba számomra olyan, mint egy testvér; együtt nőttünk fel.

M: Nagyon köszönöm az interjút!

Szerző: Mirka
Fotó: Mirka 

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=epiZnwvd43Y[/tube]


Közzétéve

itt:

, írta: