CubaMiSalsa Fesztivál Budapesten - 2012.03.02-04.

Interjú: CubaMiSalsa, a kubai Vándorcirkusz

“Nem szívesen megyek olyan étterembe, ahol a szakács az internetről tanult meg főzni.” – Kárpáti András és Rodek Zsolt, a CubaMiSalsa Fesztivál szervezői adtak interjút a Latinfo.hu-nak.

Kárpáti András
Kárpáti András
Rodek Zsolt
Rodek Zsolt

Beírtam a fordítóprogramba, hogy Cuba mi salsa, ezt dobta ki: Én salsa Kuba. Mit jelent az elnevezés? Kicsit Kubába utazhatunk a rendezvény alatt, vagy belénk költözik általa némi kubai érzés, mozgás, hangulat?

Az elnevezés Alberto Valdes szüleménye, aki egy életérzést igyekszik átadni az óráin is és ebbe az elképzelésbe harmonikusan illeszkedő nevet keresett a fesztiválsorozatnak. Kerülgethetjük a forró kását, de nyilván nincsenek véletlenek… az általa életre hívott rendezvény méltó módon igyekezett továbbvinni a sajnos csődbe ment Cubamemucho koncepciót. Az eredeti elképzelés zseniális volt: a megannyi salsa fesztivál/kongresszus között egyetlenegy sem volt, ami a kubai stílusnak szentelte volna a teljes programot. Hogy hiánypótló volt-e az ötlet? Mindenki döntse el saját maga. Azt gondolom sokan vagyunk, akik minden idegvégződésükkel a kubai kultúra által adott összetett és hihetetlenül érzelem-gazdag zenei- és mozgásvilág részleteire nyitottak.

Cubamemucho 2009
Cubamemucho 2009

De visszatérve a kérdésre: a Cubamemucho, a méltán híres és népszerű bolero, a Besame mucho című örökzöld címéből vett ötlettel megalkotott szójáték. Ebből gondolta tovább Alberto az immár saját rendezvényét és kapta a CubaMiSalsa nevet.

Aki volt már valamelyik Cubamemucho vagy CubaMiSalsa rendezvényen a világon bárhol, megtapasztalhatta, hogy mindig az Európában élő legjobb kubai táncosok és oktatók közül kerül ki a tanári gárda. A programban az autentikus és tradicionális kubai táncstílusok teljes repertoárját lefedik a táncórák és a szombati gálaest egy fantasztikus, több mint 1 órás show-műsorral teszi felejthetetlenné az eseményt.

A magyarországi rendezvények világszerte híressé váltak, hiszen megpróbáltuk megoldani a lehetetlent: harmóniát teremtettünk a szervezett és pontos lebonyolítás és a „kubai időszámítás” között.

Ez hányadik ilyen rendezvényetek? A Cuba Mi Salsa miben különbözik a Cubamemucho-tól?

Ez immáron az ötödik hazai fesztivál. Az első három még Cubamemucho név alatt – és a világon egyedül franchise partnerként rendeztünk meg egynél több Cubamemucho fesztivált – míg idén már a második CubaMiSalsa lesz Budapesten.

A hazai fesztiválok nem változtak a névváltástól függetlenül, hiszen a megbízható és szervezett lebonyolításért mi vagyunk a felelősek, csupán az oktatói lista lett picit felfrissítve. Például tavaly még Santiago de Cuba-ban élt Yoannis Castillo, aki azóta Franciaországba költözött, így elérhető közelségbe került egy újabb fantasztikus táncos. Az Ő generációjából, akik Santiago de Cuba legjobb táncosai voltak „kirepülésük” előtt, már többen ismert és népszerű táncosként utazták be Európát, sőt jártak nálunk is. Yanek Revilla-t mi invitáltuk immáron 3 alkalommal is Budapestre, míg Mario Charon a Cuba2 tánciskola meghívására volt többször hazánkban.

CubaMiSalsa 2010
CubaMiSalsa 2010

Hogy jött az ötlet, hogy ilyen nagyszabású kubai fesztivált csináljatok Budapesten?

Azt gondolom 5 évvel ezelőtt egy régi álmunk vált valóra. Sokat jártunk különböző külföldi workshop-okra, fesztiválokra és tudtuk, hogy egyszer Budapesten is életre kell hívjunk egy ilyen fantasztikus eseményt.

A meghívott vendégeket egyenként hívjátok el, vagy Ők így együtt járják a világot, tulajdonképpen Ők egy nagyszabású kubai vándorcirkusz?

Ez a megfogalmazás tetszik. Valami ilyesmiről van szó. Őszintén: mi nem vállalnánk, hogy egyesével megállapodjunk és leszervezzünk 14 kubai művészt… a franchise rendszer szerencsére itt pozitívan hat ki a művészekre. Tudják, hogy mindenhol ugyanazt és ugyanúgy kell csinálniuk. A mi részünk, hogy a körülmények optimálisak legyenek – hiszen sok külföldi fesztivál pont ennek hiányában sajnos veszít az értékéből –, és az általános szervezési feladatok átláthatóan és megbízhatóan legyenek központosítva. Természetesen ebben nagy segítségünkre van a Salsa Diabólica lelkes, szorgalmas és odaadó tanári gárdája.

Van-e személyes kedvencetek a művészek/oktatók közül? Az évek során alakultak-e ki barátságok?

Nehéz lenne 1-1 nevet kiemelni. Inkább azt mondanám, hogy szakmailag minden művésznek van kiemelkedően erős területe, amit igyekszünk kihasználni. Amúgy is természetes állapot, hogy mindenki azon a területen a legmagabiztosabb és ennek megfelelően a legsikeresebb, amiben a legjobbak közé tartozik. Ettől lesznek ezek a művészek is kicsit sztárok… Emberileg ennél egy picit árnyaltabb a kép, nem mindenki ugyanannyira nyitott. Van akinél megmaradt jó munkakapcsolatnak, de – és szándékosan nem a CubaMiSalsa művészek közül nevezek meg valakit – például Yanek Revilla-val kifejezetten szoros barátság alakult ki és ha nem is napi, de heti kapcsolatban vagyunk és a beszélgetéseink is túlnyomórészt emberi, baráti témákra szorítkoznak. A zenével, tánccal kapcsolatos témákat ismeretségünk első évében kiveséztük… azóta csak az új albumok megjelenésekor kerülnek napirendre.

Van-e olyan a csapatban, akivel még nem találkoztatok és kíváncsiak vagytok már nagyon rá?

Maykel Fonts
Maykel Fonts

Sosem hívtunk meg olyat művészt, akit előtte nem láttunk személyesen. Ez alól talán a legelső Cubamemucho volt kivétel. Akkor volt egyetlen táncos, akivel nem találkoztunk korábban. A neve Maykel Fonts…

A kezdőknek is szól a program, vagy elsősorban a haladó táncosoknak nyújt újabb csemegéket?

A program minden évben úgy áll össze, hogy jelenlegi tudásszinttől függetlenül mindenki megtalálja a számára megfelelő órákat. Idén 4 teremben lesz egy időben oktatás, így ez viszonylag könnyedén megoldható volt. Ezzel kapcsolatban még sosem ért bennünket vád. Igaz, hogy az oktatók számára kötelező érvényű, hogy egy haladó szintű órán ennek megfelelő nehézségű anyagot adjanak le, függetlenül attól, hogy bejönnek-e az adott órára alacsonyabb tudású táncosok. Nem tisztünk eldönteni senki helyett egy ilyen fesztiválon, hogy milyen órán vesz részt, viszont bízunk benne, hogy minden résztvevő a saját jól felfogott érdekében az egyéni fejlődését leginkább elősegítő órákat választja.

Sokan azt mondják, hogy nem járnak ilyen nemzetközi workshopokra, kongresszusokra, fesztiválokra, ott van a youtube. Szerintetek?

Nem szívesen megyek olyan étterembe, ahol a szakács az internetről tanult meg főzni. Viccet félretéve: azt gondolom, hogy a hazai iskolák egy jelentős részében sajnos az oktatás színvonala és az online tanulás között egyenlőségjelet lehet vonni. Természetesen vannak kivételek és őket kellő tisztelet is övezi mind szakmai részről, mind a diákjaik részéről. Bármilyen oktatási területről beszélünk, véleményem szerint a személyes kontaktus egy tanárral mindig más szintre emeli a tanulási folyamat minőségét és természetes következményként ennek eredményességét is. Sok mindent el lehet lesni videóról, de megérteni és átérezni egy kultúra történelmi hátterét, csak személyesen lehet. És engedj meg még egy példát, ami talán még jobban szemlélteti mit is gondolunk: a legjobb útikönyvek sem pótolják egy ország megismerését. Aki volt már az Eiffel torony lábánál, állt a Sagrada Familia mellett vagy lenézett a Grand Canyonba, azt gondolom más érzéssel töltötte el, mint amikor egy képen látta az említett csodálatos helyeket.

Persze nem csak a tanulásról szól a program, hanem bulik is vannak bőven. Hol lesznek a bulik, milyen show-ra számíthat a közönség?

A pénteki nyitóbuli és a szombati gálaest az Arany10 Művelődési Központban lesz, ami a Palacio de la Salsa-nak ad otthont minden szombaton. A vasárnap esti záróbuli az órákkal megegyező helyszínen, Közép-Kelet Európa legnagyobb táncközpontjában, a Hölgyválasz Táncstúdióban lesz.

CubaMiSalsa Party 2009
CubaMiSalsa Party 2009

Mint minden rendezvényen, gondolom itt is voltak kihívások, amit nehéz volt megoldani?

Szeretjük a kihívásokat… néha egy picit túl sokat mér belőle a sors, de eddig mindent megoldottunk. Talán a legnehezebb a hazai salsa közösség széthúzásával való küzdelem, de ebbe felesleges mélyebben belemenni. Aztán ott vannak olyan „apróságok”, mint például a hazai légitársaság megszűnése. Kilenc repülőjegyet kellett újra megvásároljunk és csak reménykedünk benne, hogy valaha visszakapjuk az eredeti jegyek árát.

Persze sok örömmel is jár az ilyesmi a rendezőknek. Voltak az előző években ilyen pillanatok?

Felejthetetlen emlékek és megfizethetetlen élmények, amikor a közös vacsorák alkalmával megfeledkeznek magukról a művészek és átmegy házibuli hangulatba egy-egy ilyen este. Őrült bolondozás és felhőtlen, véget nem érő kacagás. Ilyenkor 30-40 ember ölelkezve áll össze egy csoportképre az este végén és ezekről a fotókról lejön mennyire őszinte és nyitott emberek tudnak lenni ezek a művészek.

CubaMiSalsa 2012
CubaMiSalsa 2012

Lehet még jelentkezni a rendezvényre, kell-e regisztrálni, vagy az esemény napján is meg lehet venni a jegyet?

Az esemény napjára már nem terveztünk értékesítést, de ha netán marad a maximum 350 jegyből – itt húztuk meg a határvonalat a résztvevők létszámát illetően – akkor meg fogjuk oldani, hogy senki ne maradjon le. Szerencsére azért van rá esély, hogy ennél az időpontnál hamarabb ki kell tegyük a megtelt táblát, viszont azt javasolnám Mindenkinek, hogy ne mondjon le a részvételről próbálkozás nélkül. Jelenleg a www.cubamisalsa.hu oldalon lehet regisztrálni, illetve várjuk az érdeklődőket a regisztracio@cubamisalsa.hu e-mail címen is. Ma reggel még volt hely…

Van önálló party passz és SZÉP kártyával is lehet fizetni, ugye?

Igyekszünk minden lehetőséget megadni az érdeklődőknek, így hétfőtől már SZÉP kártyával is lehet rendezni a részvételi jegyeket. Party belépőket még nem értékesítünk, de az utolsó héten előreláthatólag erre is lesz lehetőség. Érdemes időnként ellátogatni a már említett honlapra, ahol egyre sűrűbben kerül ki friss-ropogós információ a fesztivállal kapcsolatban.

 

Köszönjük az interjút, sok sikert a fesztiválhoz, a Latinfo.hu biztosan ott lesz.

Szerző: Vizi Balázs

Ajánló:

Korábbi cikkünk a  CubaMiSalsa-ról:  https://latinfo.hu/cubamisalsa

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=iREJvrtPO0U&list=UUl0p6xzlxe2qS_Wz2wQx_gg&index=1&feature=plcp[/tube]