Embermesék salsa szósszal: Debreczeni Zsolt


Ebben a sorozatban olyan embereket mutatunk be, akik szenvedélyes elkötelezettjei a táncos világnak. Ezúttal azonban a táncon túli világukba engednek be bennünket, s mesélnek önmagukról, az érzéseikről, a vágyaikról, s arról, hogy hogyan is kerültek ők egyáltalán erre a latin zenéktől pezsgő táncparkettre.

 

 

 

Debreczeni Zsoltot gyakran látni a táncparketten. Elsősorban a kizombás bulik aktív résztvevője, de emellett ha teheti, elmegy a flashmobszerű megmozdulásokra is, mint amilyen az április elsejei rueda is volt a Keletinél.

 

Zsolt Budapesten született, egy fiú ikerpár egyik tagjaként látta meg a napvilágot. A Petrik Lajos Szakközépiskolában végzett környezetvédelmi  technikusként, jelenleg a Moravcsik Alapítvány munkatársa, intézi az alapítvány ügyes-bajos és praktikus dolgait.

 

Azt talán kevesen tudják róla, hogy érdekli az időjárás (meteorológus szeretett volna lenni), a földrajz és a természetvédelem. A természet iránti szeretetét geológus nagypapájától örökölte, aki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tagja volt. Hangszeren is játszik, általános iskolában tanult meg furulyázni, majd sok év kihagyás után, immár felnőtt fejjel került a kezébe újra ez a hangszer, amelyen azóta is lelkesen játszik.

 

10 éve kezdett el aktívabban táncolni 2007-ben, ekkor még társastánc tanfolyamra járt, ahol volt salsa is. Magát az inspirációt, hogy elkezdjen táncolni egy szalagavató adta két évvel korábban. Körülbelül 2010-től kezdett járni rendszeresebben az esti salsa bulikra, a Szilvupléba, ahol voltak workshopok is és sokat fejlődött a salsa tudása. Ebben az időszakban ismerkedett meg a bachatával is, ellesve a mozdulatokat másoktól. 2013-ban egy salsás ismerőse ajánlotta Zsoltnak a Barrio-t, és ott egy workshop keretén belül találkozott a kizombával, amibe hamar beleszeretett. “Egyszerűen jól érzem magam benne” – mondja Zsolt, – “megnyugtat és ellazít”. Ezután eljárt kizomba tanfolyamra is, hogy fejlessze a tudását. A mai napig ez a kedvenc tánca, és reméli, hogy sokáig az is marad. Emellett természetesen szívesen salsázik és bachatázik is a bulikban, de a kizomba a fő csapásirány.

 

10 kérdés, 10 válasz: Debreczeni Zsolt

1. Ha újraélhetnéd életed egyetlen pillanatát, melyik lenne az?

Egy kizombás buliban 3 órát táncoltam egyhuzamban egy lánnyal, ezt szívesen újraélném, mert nagyon jó volt.

2. Mit csinálsz legszívesebben, amikor nem kell csinálnod semmit?

Tévézem, számítógépezek, beszélgetek a barátaimmal, rendet rakok itthon.

3. Mi az a tulajdonság, amit a legjobban kedvelsz a másik nemben?

Azt, hogy kedvesek, aranyosak, megértőek és csinosak a hölgyek.

4. Mi az az emberi hiba, amit a legkevésbé tolerálsz?

Ha valaki nem megbízható, és nem tartja be azt, amit megígért.

5. Mi a legértékesebb tulajdonságod?

Kedves vagyok, és  igyekszem őszinte lenni.

6. Ha más hivatást kellene választanod, mi lenne az?

Szívesen segítenék az embereknek, hogy közvetlenebbek legyenek, hogy jobban odafigyeljenek a másikra, valamilyen szociális munka. Főleg az idősekkel tudok könnyen kapcsolatot teremteni.

7. Hová költöznél legszívesebben és miért?

Olyan helyre, ahol egész évben jó idő van, kb. 20-25 fok és kedvesek az emberek. Talán valamilyen békés sziget lehet ilyen.

8. Melyik a kedvenc idézeted?

Hiszek a csodákban, és megfogott ez a vers, főleg a vége.

 

“A Csodát most is ők vigyázzák,

Leheletükkel állnak strázsát,

Mert Csillag ég, hasad a hajnal,

Mondd meg nekik, –  mennyből az angyal”

 

(Márai Sándor: Mennyből az angyal)

 

9. A salsa mellett melyik az a tánc, amit szívesen táncolsz, vagy megtanulnál?

A kizomba, körülbelül négy éve táncolom és nagyon szeretem.

10. Hogy képzeled el az életedet 10 év múlva?

Szeretnék megnősülni, családot alapítani. Szeretnék továbbra is sokat táncolni, boldog lenni, és rendesen megélni a munkámból. Klímaváltozás, környezetvédelem témában szívesen dolgoznék.

 

 

“Miss G”

Hamarosan újabb interjúkat is olvashatsz Embermesék salsa szósszal rovatunkban.

[form arcajanlo]


Közzétéve

itt:

, írta: