Egerben jártunk, Bachata-t találtunk!

Egerben jártunk, Bachata-t találtunk!

Budapesti vagyok ugyan, de a sors úgy hozta, hogy azon a bizonyos szombaton véletlenül épp Egerben voltam, így volt szerencsém részt venni a Royal Salsa által tartott Bachata Workshopon, Ladányi Zolival és Legindi Nikivel.

Persze fiút is vittem magammal, az ő beszámolóját, és még egy másik lányét olvashatjátok lejjebb, aki szintén részt vett a workshopon.

Őszinte meglepetésemre nagyon sokan voltunk, alig-alig fértünk el a teremben, és – mint később, midőn párba álltunk kiderült – pont annyi fiú volt, mint lány. Így senki nem kényszerült egyedüli gyakorlásra, és párcserére sem volt szükség, ami nem elhanyagolható szempont egy olyan testközeli táncnál, mint amilyen a bachata.

És akkor jöjjenek a beszámolók:

“Természetesen most is bemelegítéssel kezdtünk, mint bármely más táncóra előtt, de pár perc után tágra nyílt szemekkel vettem észre, hogy kapkodom a levegőt. Zoli rendesen megdolgoztatott bennünket reggaeton betéteket is alkalmazva már az elején.

Határozott óravezetés mellett kezdtük el átvenni az alapokat és az egyszerűbb forgásokat. Ahogy haladt az idő előre, kezdett egyre jobban oldódni a hangulat, gyakoribbá váltak a nevetések, viccelődések, néha már-már a program követésének rovására is. Zoliék ezeket gyorsan felismerve rögtön visszavették a kezdeményezést, így jól is tudtunk haladni és vidám hangulatban kezdtük el a haladóbb figurákat.

Az egész workshop alatt nagy hangsúlyt fektettünk a stíluselemekre, a testközeli táncra és a férfi-nő együttes mozgásának harmonizálására, ami igazán élvezhetővé teszi a bachata-t. A magas létszám ellenére a végén arra is volt lehetőség, hogy Niki és Zoli egyénileg táncoljon mindenkivel és kijavítsa a hibákat, valamint visszacsatolást adjanak személyesen mindenkinek.

 

 

 

 

 

A workshop végén ismét kemény levezetés következett hasonlóképpen reggaeton-nal, és egy kis merengue-vel kiegészítve. A 3*80 perces workshop alatt kellemesen elfáradtam, tanultam sok hasznos dolgot vezetéstechnikából, új figurákkal lettem gazdagabb és nagyon jól éreztem magam. Az aznap esti salsa buliban – Budapesten – már hasznosítani és gyakorolni tudtam a tanultakat, amiket már nem is fogok elfelejteni.” – Ricardo Salsero

“Egy éve kezdtem táncolni, hogy miért? Mert harminc felett úgy gondoltam valamivel szeretném karban tartani magam, de mindennemű edzés amit eddig próbáltam unalmas, monoton és erőltetett volt. Egy több mint tíz évvel ezelőtt Amerikában megismert barátom ajánlotta Ladányi Zolit és a Royal Salsát, azt mondta, ha nem tömegoktatást akarok, hanem azt, hogy minden mozdulatomra figyeljenek és tényleg megtanítsanak táncolni, akkor Zolihoz menjek.
Egy magánórával kezdtem, majd tanfolyamra is jártam és nem sokkal később már egy wellness hétvégéjükön is részt vettem, ahol beleszerettem a bachataba. Így ha tehetem az összes olyan eseményen részt veszek ami az időmbe belefér.

Mivel egri vagyok, meghívtam Zoliékat tavaly nyáron Egerbe, ahol szerencsémre összejöttek Laciékkal (Salsa de la Noche Tánciskola), így már két workshopon is részt vehettem Egerben. Úgy gondolom Zoliéknak annyira élvezetes a humor és a nagyon nagy odafigyelés miatt a workshopjuk, hogy bárkinek aki táncolni akar egy élmény részt venni rajta. Olyan sokat tanulok minden egyes ilyen rendezvényen, hogy magam is meglepődöm, pedig már egy éve tanulok náluk bachatazni.

Ami a legjobb,hogy a mostani workshopnak is nagyon jó közösségformáló ereje volt, mivel már az első szünetben megbeszéltük számunkra “vadidegen” táncosokkal, hogy a workshop folytatását képező esti buliban táncolunk és így is volt. Ahogy megérkeztünk, még a kabátomat is csak épp ledobtam és onnantól folyamatosan táncoltam a workshopon résztvevő egri, gyöngyösi, miskolci és pesti srácokkal. Mindent végigtáncoltunk abból amit a workshopon tanultunk.

Fel sem ocsúdtunk és Zoliék máris bemutatót tartottak, ami akár kezdő, akár haladó szemmel néztük fantasztikus volt. Teljesen visszaadta a bachatanak, ennek az igazán érzéki és gyönyörű táncnak minden érzését. A bemutató arra ösztönöz, hogy még jobb legyek, hogy még többet gyakoroljak, ahhoz, hogy egyszer az ő tudásukat akár csak megközelíthessem.

Ez a tánc amellett, hogy lélegzetelállítóan szép, mindenképp a legjobb alakformáló annak aki nem szereti az unalmas “edzésformákat” és egy olyan életérzést ad, ami talán sekélyesen hangzik, de megváltoztatja az ember életét. Azt hiszem ezt a kijelentésemet több olyan barátnőm is megerősíti akik ugyancsak táncolnak. Ja, és azt nem szabad kifelejtenem, hogy olyan közösségformáló hatása van, aminek köszönhetően az elmúlt egy évben rengeteg jó barátot szereztem. Tehát szerintem ha valaki jó és kulturáltan szórakozni tudó baráti társaságra, kiváló alakformáló “testedzési” lehetőségre vágyik, annak ott a helye a Royal Salsa Tánciskola workshopjain és az azt követő bulikon.” – rg

Mindenkinek ajánlom, hogy egyszer próbálja ki a Royal Salsa óráit, hiszen fantasztikus a hangulat, tudatosan van felépítve az óramenet, és rengeteget tanulhat az ember akár egy alkalommal is!

 

Szerző: SAlsAndy


Közzétéve

itt:

,

, írta: