Az All Stars Festival Budapest 2018 titkai

FOR ENGLISH VERSION PLEASE SCROLL DOWN

Idén hatodik alkalommal került sor a magyar rendezésű, kifejezetten táncos közösség számára kialakított, több táncstílust felvonultató All Stars Festiválra. A fesztivál idén sem hazudtolta meg a nevét, hiszen számtalan csillagot hoztak el ide hozzánk, vagy emeltek ki a hazai felhozatalból.

A fesztiválnak egy gyönyörű belvárosi épület, a Duna Palota adott otthont. A hasonló nemzetközi rendezvények általában hotelekben zajlanak, ami praktikus, mert minden egy helyen van, mégis mind a résztvevőknek, mind a meghívott artistoknak nagyon tetszett a helyszín, főleg hogy a belváros nevezetességeitől pár perc sétára van.

A négy napos fesztiválon három teljes nap voltak workshopok, és az elő- illetve utóbulikkal együtt 6 hihetetlenül élvezetes buli részesei lehettek a résztvevők.

Csak hogy néhány nevet említsek azok közül akik emlékezetessé tették az eseményt (az ő nevüket talán mindenki ismeri aki már jártas a táncos világban): Ronie Saleh, Marco & Sara, DJ York, és ők még csak a legismertebbek, hiszen rengetegen ott voltak még a nemzetközi élvonalból. Rengeteg show is volt pénteken és szombaton, így aki eddig nem hitte az is láthatta, hogy milyen energiája van egy profi performancenak testközelből.

Mivel úgy gondoltam, hogy ennyi résztvevővel mindenkinek nagyon más lehet az élmény, ezért a pár nap alatt több szempontból/szemszögből is körüljártam az eseményt, de hogy teljes képet kapjak, mini interjúkkal, beszélgetésekkel betekintettem a szervezői és résztvevői oldalba is, így aki tényleg kíváncsi egy fesztivál titkaira, vagy csak kimaradt az ideiből, de szeretne mégis belekóstolni, az olvasson tovább!

Az első ember, akivel egy hosszabb beszélgetésbe bonyolódtam az egyik főszervező volt: Balito. Tőle megtudhattam sok mindent a hátérről, hogy honnan indult a fesztivál, hová tart és mik a nehézségek.

Balito és Viola sokat jártak együtt fesztiválokra külföldön, majd ahogy itthon is szépen növekedett a táncos társadalom, felötlött egy hazai fesztivál gondolata. A különböző stílusok főleg az által lettek kiválogatva, hogy itthon mit táncolnak leginkább, de érdekes fordulatot vett később ez a kérdés.

A fesztival 6 évvel ezelőtt egy bachata fesztiválnak indult 150 fős és főleg magyar resztvevői körrel. Az évek során bővitették mind a kínált stílusokat (salsa, bachata, kizomba, urban kiz, zouk), mind az artist listát, illetve nagyon sok külföldi promóciós munka van abban, hogy a fesztivál látogatottsága évről évre növekszik, míg idén már teltházas volt a rendezvény.

Érdekes jelenség, hogy habár a kezdetekben főleg a hazai közönségnek lett szervezve az esemény, hogy a nemzetközi táncélet éllovasait ide is eljuttassák, idén mégis a résztvevők majdnem 90%-a külföldi volt. Találgattunk egy keveset, hogy ennek mi lehet az oka, de érdemi válaszra nem jutottunk, külön kutatást igényelne a téma. Ha valakinek mégis van ötlete, hogy miért vesznek ilyen kevesen részt magyarok a hazai fesztiválokon, lent a kommentben megírhatjátok.

A helyszín nagyon bevált nekik, sokan szeretik, és habár kerestek alkalmasabbat, még nem találtak. Nehéz Budapesten tényleg minden kritériumnak jól megfelelő helyszínt találni.

Ezt követően egy kis levegőzés közben egy szintén levegőző staff hölgybe botlottam, úgyhogy kapva az alkalmon ki is kérdeztem, hogy neki milyen élmény a fesztivál, és hogy hogyan is áll épp a lebonyolítás. Tőle megtudhattam, hogy habár voltak apróbb bakik a workshopoknál, például hogy sokszor nem elég határozottak a hölgyek amikor meg kell mondani egy nemzetközi tanárnak hogy már TÉNYLEG csak 10 (8; 6) perce van még hátra, ami miatt sokszor csúszik a többi is, azért egyébként minden rendben lement.

 

Ezután visszamentem a workshopokra, majd az egyik után volt szerencsém beszélgetni a tanárral, Ami Emirato-val aki egyébként maga is fesztiválszervező. Külön öröm volt számomra, hogy mindenféle fenntartás nélkül hatalmas mosollyal mondott igent a kérésemre, hogy mondjon egy pár szót a fesztiválról. Mivel sajnos a hangfelvevőm elromlott, ezért szó szerint csak a későbbi megnyilatkozását tudtam felhasználni:

„Szép munka! Ez a hétvége egyike volt a legjobb hétvégéimnek itt Európában! OMG hihetetlen helyszín, a város szívének közepében 30 másodpercre mindentől! Nagy választék mind a táncstílusok és a képviselőik terén PLUSZ a HATALMAS ELŐNY: Budapest gyönyörű város.”

Szóval a meghívott előadók is remekül érezték magukat, ezt bizonyítja amit később Chen írt róla, aki egyébként Sylvivel remek workshopot tartott. Chen & Sylvi Bachata Vienna

„Az első alkalmam itt az AllStarson. Két szemszögből is elmondhatom a véleményem.

Az első, mint a tanári csapat részekent. Mi (én meg Sylvi) úgy éreztük mintha egy újabb családunk lenne itt a fesztiválon. Az artistok, a rendezők, az önkéntesek, a DJ-k és az emlékmegőrzők (fotósok és videósok), mind nagyon barátságosak, nagyon tisztelettudóak és szórakoztatóak. Ha velük vagy biztosan hiányozni fognak, amikor eljön a búcsú ideje.

A másik szemszög egy őrült táncfüggő szemszöge. Meg kell mondanom, hogy a kezdet mindig nehéz. Mindenkivel táncolni akarsz, hogy megtaláld a kedvenceidet, akikkel később élvezni szeretnéd a fesztivált. Most igazán szerencsés voltam, hiszen sok puhán vezethető hölgyet találtam (Általában kb. 3-at minden fesztiválon. Ez alkalommal 5 fölött voltak.), akik nagyon tehetségesek voltak és akik képesek voltak érezni és megérteni nagyon apró részleteket amiket vezettem. Ha egyszer ilyen mély kapcsolódást találtál akkor csak le szeretnéd hunyni a szemed és élvezni a táncot, de sajnos nem lehet. Vagy legalábbis nem vezető szerepben. :P

Erősen ajánlom mindenkinek, hogy csatlakozzon jövőre! Minden fesztiválhoz kötődő elvárásnak megfelel, sőt!”

Hazai meghívott tanárok is sokan voltak, közülük a Kizomba Club Hungary tanárait kaptam el, akiktől megtudtam, hogy ők hogy látják évről évre az All Starst és hogy idén mit nyújtott az esemény.

Szabó Rita:

„Mivel már jó pár éve együtt dolgozunk a szervezőkkel, így bátran állíthatom, hogy az idei volt minden bizonnyal a legsikeresebb kiadás. Én elsősorban a kizomba szekcióval kapcsolatban tudok nyilatkozni, hiszen a KCH ebben a stílusban mozog otthonosan. Külön öröm számunkra, hogy a meghívott artist barátaink újra elfogadták a meghívást és szívesen visszatérnek kis hazánkba. Mind DJ, mind tanári fronton erős volt a felhozatal idén is, mindenki találhatott számára megfelelő szintű és stílusú workshopot, kedvenc muzsikákat a bulikban, remek régi és új táncpartnereket a parketten. Mivel a két kizomba terem teltházzal működött az éjszakák folyamán és a workshopokra is óriási érdeklődéssel érkeztek az emberek, ezért számomra nem kérdés, hogy van-e létjogosultsága az All Stars Festiválnak jövőre is. Találkozunk 2019-ben!”

Kelemen Edmund (Dj Eddy):

„Nekem az összes, eddig megrendezett All Stars Festival közül ez jött be a legjobban.
Azt gondolom hogy ez a fesztivál az idők során nagyon szépen kinőtte magát, és más fesztiválokhoz képest is valóban  fejlődött és tényleg felnőtt!

Emlékszem amikor még az elsők között Violával és Balitoval együtt gondolkoztunk hogy milyen jó lenne itt Budapesten magyar embereknek is elérhetővé tenni egy nemzetközi színvonalú rendezvényt. És eltelt jó néhány év és ez a gondolat – álom – valósággá vált.

Több tucat fesztiválon volt alkalmam már részt venni, mint vendég, mint tanár, vagy DJ, és mivel folyamatosan benne vagyok ebben a körforgásban ezért valós összehasonlítási alapom van.

Nagyon örülök hogy ilyen színvonalas, egy nemzetközi, valamint a magyar tanárokat is megjelentető tanári csapat volt jelen. Külön öröm számomra az hogy a műfajban elismert külföldi sztár DJ-kkel egyedüli magyarként szórakoztattuk a nagyérdeműt. A szintúgy külföldi és magyar taxitáncosokból álló kiváló válogatott csapat remekül helyt állt!

Első osztályú volt a rendezés, ahol az igényes belvárosi impozáns helyszín mellett érződött és látszódott, hogy a fény és a hangtechnikában is a legjobbra törekedtek – persze ilyen klassz technikussal nem nehéz. :)

Ezek a részletek számomra – mint DJ és zenekedvelő ember – azért fontosak, mert magam is egyetértek azzal, hogy  a táncosok ne valami gagyit kapjanak, hanem lehetőség szerint a legszélesebb körbe tudják magukba szívni/elvinni az élményeket, melyekhez minden apró részlet elengedhetetlen. Öröm olyanokkal együtt dolgozni, akik megértik és hajlandóak tenni az emberekért, akárcsak ahogy a Kizomba Club Hungary-ben mi is 8 éve szolgájuk a közösséget.

Sokszor nem hisszük el, hogy van feljebb és jobb, és az is igaz hogy a jobbat egyre nehezebb elérni, mert így is szuper jó, de ismerve a szervezőket biztos törekednek  arra hogy a jövő évi is nagyon rendben legyen.

Aki idén nem volt az nagy dolgokból maradt ki… de ne aggódjon, mert a 2019-esre is hamarosan lehet jelentkezni, ne  hezitálj, regisztrálj és gyere!

Miután ennyire pozitív visszajelzések érkeztek szervezői részről, gondoltam tesztelem, hogy ez mennyire jött át a nagyérdeműnek, így néhány résztvevőt is megkérdeztem, akit már régebb óta ismerek, vagy a helyszínen ismertem meg. Megkérdeztem, hogy hogy érezték magukat, mik voltak a pozitívumok vagy éppen negatívumok, sőt Gábortól még azt is megkérdeztem, hogy magyarként mi a véleménye az alacsony számú hazai fesztivál résztvevőről?

Mérő Gábor:

„A tanárfelhozatal jó volt, voltak új tanárok, és olyanok is, akik lehet nem a legnagyobb nevek, viszont tudtam, hogy mindig jó órákat tartanak. Hatházi Arnold órái különösen tetszettek. Nem tanított különösebben nehéz figurákat, de azt részletesen letanította. A részvételi arányoknál a 90% külföldit kevesebbnek éreztem nem tudom miért, itt a szervezőknek kell tudni bevonzani a magyarokat is.

Negatív érzés, az események lebonyolítása lehetne pontosabb, a show kezdete, + a hely miatt a szellőzés megoldása, ezek voltak a fesztivál gyenge pontjai.”

A külföldi résztvevők közük többféle véleményt is hallottam pozitívabbat és negatívabbat egyaránt. Hallgassatok meg ti is néhányat:

Laurentiu Muset:

„Nagyszerű fesztivál, nagyszerű emberek, pozitív, élvezetes, energia-dús környezet. Másfelől az órák nagyon zsúfoltak voltak, néhány táncterem meg túl meleg. Ajánlom a fesztivált, de vigyázzatok a látványosságokkal Budapesten, túl vannak árazva.”

Tanya Hayley Karen, aki egyébként véletlenül a  SocialDanceCommunity.com–nak egyik írója, a következőket mondta:

„Nagyszerűen éreztem magam az All Starson, a fesztivál miatt, illetve egy olyan gyönyörű, kulturális város felfedezésének lehetősége miatt is, mint Budapest. Valójában egy lehetőségként használtam a fesztivált, hogy eltölthessek egy pár hetet a városban és egy kicsit többet is lássak belőle.

A fesztivál szempontjából nagyon szerettem, hogy egy helyen táncolhattam és vehettem órákat mind salsát, bachatát, brazil zoukot és kizombát is. Úgy gondolom nagyon jó órák voltak, főleg amik a zeneiségről és technikáról szóltak és a social is nagyon élvezetes volt. Szerettem a DJ-k zeneválasztásait és örültem, hogy a világ minden részéről érkező emberekkel táncolhattam.”

Saját tapasztalatom pedig az, hogy rengeteg nyitott, érdekes, kedves embert és táncpartnert ismerhettem meg és fantasztikusan éreztem magam. És soha ilyen fáradtnak, mint ez után a hétvége után, de ennyi pozitív feltöltő energiáért, vidámságért és táncokért, új tudásért több mint megérte végigtolni az egészet teljes bedobással! És még csak el sem kellett utaznom emiatt sehova, ami rengeteg plusz energiát spórolt meg, amit aztán a táncparkettre berobbanthattam.

Olvasva ezeket a beszámolókat, ha nem is lettem volna ott, akkor is bánnám kicsit, hogy kihagytam a fesztivált. De ahogy azt olvashattuk is, minden készen áll arra, hogy a jövő évi fesztivál is legalább ekkorát szóljon!

Az esemény linkjét ide kattintva találjátok.

A szervezők elérhetőségei:

Fb oldal: All Stars Festival
Email: info@allstarsfestival.com
Honlap: www.allstarsfestival.com
Instagram: allstars_festival

Decemberben már kaphatóak az early-bird passok, ne hagyjátok ki a lehetőséget!

Találkozzunk 2019-ben!

Secrets of All Stars Festival Budapest 2018

This year the sixth All Stars Festival took place in Budapest, which has been designed for the hungarian social dance community and has been including many dance styles. This year, the festival did not lament its name, as a large number of stars have been brought to us here, or had been highlighted from the country.

The festival is organised at a beautiful downtown building, the Danube Palace. Similar international events usually take place in hotels, which is practical, because everything is in one place, but both the participants and the invited artists really liked the venue, especially, that it is only a few minutes walk from the city center’s sights.

The four-day festival had three full days of workshops, and with the pre and post-events, the participants could be involved in six incredibly entertaining parties.

Just to name a few of those who made the event memorable (their name may be familiar to everyone who is already in the dance world): Ronie Saleh, Marco & Sara (ESP), DJ York (DE), maybe the best known, as there were a lot of people from the international forefront. There were a lot of shows on Friday and Saturday, so whoever did not believed could have experienced the energy and beauty of a professional performance.

I thought that as every people could have a different of experience, in a couple of days I was going around for several perspectives. To get a full picture,  I had mini-interviews, conversations I asked both the organizer- and the participant side, so whoever is really curious of the secrets of a festival or just missed this one, but still want to taste it, read on!

The first person I ran into a longer conversation was one of the main organizers: Balito. From him I learned a lot of the backstage, where the festival started, where it will develop and what are the difficulties.

Balito and Viola have spent a lot of festivals abroad, and as the dancing society has grown nicely at home, the thought of a domestic festival has come to light. The different styles have been chosen mainly by what was danced in Hungary at that time, but an interesting turn was made later on this issue.

The festival started 6 years ago as a bachata festival with a circle of 150 people, mostly Hungarias. Over the years we added a lot of styles (salsa, bachata, kizmba, urban kiz, zouk) and extended the artist list, and there are a lot of foreign promotional work in that the festival’s visitors are growing year by year, whereas this year the event was full.

It is an interesting phenomenon that, although in the beginning, the event was organized mainly for the Hungarian audience, so that the predecessors of the international dance life would be invited here, but almost 90% of the participants were foreigners this year. We wre thinking a little bit about what this could be, but we did not get a substantive response, the topic would require special research. If you have any idea why so few Hungarians are taking part in the Hungarian festival, you can write down in comment below.

The site is very good for organizing this event, and many people love it, and even though the team is looking for a better option, they have not been found yet. It is difficult in Budapest to find a good place for all criteria.

Then I went out to the air for a little and ran into a lady who was part of the staff, so I asked her to tell me how she experience the festival, and how the arrangement of the occasion is going. I learned from her that they had a bit of hardness at the workshops, for example when the staff ladys are often not brave enough to tell an international teacher that they already have only 10 (8; 6) minutes left, which is why there was a little shift with the workshops, but except this everything went well.

Then I went back to the workshops, and after one I was lucky to talk to the teacher Ami Emirates who is also a festival organizer. It was a pleasure for me, that he said yes to the request to say a few words about the festival with a huge smile. Since my sound recorder was unfortunately lost, so I could only use his later announcement:

„Great job. this weekend was one of the best weekends in Europe i had! OMG amazing location, right in the heart!!! 30 seconds away from everything! A great variety of dance styles & line up PLUS the beautiful city of Budapest is a BIG ADVANTAGE!!! „

So the invited performers felt great, as evidenced by the fact that Chen -who held a great workshop with Sylvi- later wrote about it as following:

„It was my first time @all stars festival. There are two perspectives i can offer to you.

The first one as part of the teachers team. We (me and Sylvi) absolutely felt like having another family in this festival. The artists, the organizer, the volunteers, the DJ and the memory keeper (photographer and videographer), they were all very friendly, super respectful and entertaining. If you stay with these people you gonna miss them for sure when it’s time to leave.

The second point of view as a crazy addicted dancer I need to mention is that the beginning is always challenging. You want to dance with everyone to find your favorites for later to enjoy the festival even more. I was a lucky guy this time because I found a lot of soft dancing ladies (usually ~3 each festival. This time 5+), who were really talented and capable to feel and understand such super little details I was leading on the dancefloor. Once you achieved such a deep connection you just want to close your eyes and only enjoy the dance but unfortunately you can’t. At least not as a leader :P.

I hardly recommend everyone to join us next year! It will meet all your expectation of a festival and even more!”

There were also many invited teachers from Hungary, among them I got to speak with teachers from Kizomba Club Hungary, they are seeing All Star year after year, and how the event was doing this year.

Szabó Rita:

„Since we have been working with the organizers for a couple of years, I can bravely say that this year was certainly the most successful release. First of all, I can comment on the kizomba section, as KCH moves in this style. It is a special pleasure for us that our invited artist friends accepted the invitation again and returned to our little country. Both Dj and teacher fronts were strong at this year’s stage, everyone could find a suitable level and style of workshop, favorite music in the party, great old and new dance partners on the dancefloor. As the two kizomba rooms were full and the workshops came with enormous interest of people, hence it is not my question whether there is any legitimacy for the All Stars Festival next year. See you in 2019! ?”

Kelemen Edmund (Dj Eddy):

„For me, this was the best All Stars so far. I think that this festival has grown very well over the years, and has really developed in comparison with other festivals and really grown up!

I remember when we were the first among Viola and Balita to think how good it would be to have an international level event available to Hungarian people here in Budapest. And a few years passed and this thought-dream became a reality.

Several dozen festivals I have had the opportunity to attend as a guest, as a teacher or dj, and since I’m constantly in this circle I have a real basis for comparison.

I am delighted that such a high-quality teacher team was present, and international and Hungarian teachers. It is a pleasure for me to be entertaining the people among the famous foreign Dj-s. And there was excellent team of foreign and Hungarian taxi dancers as well, it was great!

The organization was first class, where the sophisticated city center was impressive, and it seemed to be the best in the light and sound technology – of course, with such cool technicians it is not difficult ?

These details for me – as a DJ and a music lover – are important because I think that the dancers should get the best possible way, so they could absorb the experiences in the wildest part, to which all the tiny details are essential. It’s a pleasure to work with people who understand and willing to do it for people, just as we’ve been serving the community for 8 years in Kizomba Club Hungay.

We often do not believe that there is more to reach and better, and it is also true that the better is getting harder to reach, but knowing the organizers, they are sure to strive for next year to be very good.

Who did not come this year, missed a really good festival… but do not worry, because 2019 will soon be available for registration, do not hesitate, sign up and come. ”

After receiving such positive feedback from the organizer’s part, I was thinking of how it felt from the other side, so I asked some of the participants I’ve known for a long time or I’ve got to know on the event. I asked them how they felt, what were the positive or the negative things, and even from Gábor I even asked what’s his opinion about the low domestic festival participant as a Hungarian?

Mérő Gábor:

“There was a good teacher lineup, new teachers, and others who may not be the biggest names, but I knew they are giving good lessons. I liked Hatházi Arnold classes especially. He did not teach particularly difficult figures, but he did detailed it very good. Fort he participation rates, I felt less than 90% foreigner. I have no idea why, here the organizers should be able to involve the Hungarians as well.

Negative feeling, event management could be more accurate, Show-start, plus the air conditioning of the rooms, these were the weak points of the festival. ”

From foreign participants I heard many opinions, both positive and negative. Listen to some of them:

Laurentiu Muset:

„Great festival, great people, positive, fun, energetic environment. On the other hand  it was crowded in classes, too hot in some dancing rooms. I recommend this festival, but beware of the sightseeing of Budapest, it is a ripp off.”

Tanya Hayley Karen, who, by the way, is an writwr at SocialDanceCommunity.com said:

“I had a great time at All Stars, both because of the festival and the chance to explore a city as beautiful and cultural as Budapest. In fact, I used it as an opportunity to spend a couple of weeks in Budapest and get to see a little more of the city.

As for the festival, I loved being able to take classes in and dance socially salsa, bachata, Brazilian zouk, and kizomba all in the same venue. I thought there were some great classes, especially ones that looked at musicality and technique, and the socials were a lot of fun. I liked the DJs’ choices of music and enjoyed being able to dance with people from all around the world.”

My own experience was that I got know a lot of open, interesting kind people and dancing partners and I felt fantastic. And I was never this tired like after the weekend, but for so many positive recharging energies, cheerfulness and dances, new knowledge, it was more than worthwhile to go all the way up! And I did not even have to go anywhere, which saved a lot of extra energy, and that I could used on the dance floor.

Reading these experiences, if I was not there, I’d be sorry to miss the festival. But as we all read, everything is ready for next year’s festival to be at least that!

You can reach the link of the event by clicking here.

Contact details of organizers:

Fb page: All Stars Festival
Email: info@allstarsfestival.com
Website: www.allstarsfestival.com
Instagram: allstars_festival

In December you can buy early-birs passes, do not miss the opportunity!

See you in 2019!


Közzétéve

itt:

, ,

, írta:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?