Beszámoló: Salsa Tunéziában

SOUSSE - TUNISIA2012 októberben Bogárdi-Mészöly Andival a tunéziai Sousse-ba utaztunk “őszelni”. Az út lefoglalása után természetesen rögtön elkezdtünk kutatni a helyi salsaélet nyomai után. Meglepő módon 2 helyet is találtunk, bár az egyik, mint később kiderült, inkább csak névileg volt latin.
A másikra találtunk Facebook eseményt is, komoly kb. 10 visszaigazolt résztvevővel.

 sorozatunkban beszámolókat olvashattok a külföldi táncos élet mindennapjaiból. Te is jártál külföldön salsás-táncos buliban/órán? Szívesen vesszük, ha leírod nekünk a tapasztalataidat! Várjuk leveled a tancavilagkorul@latinfo.hu címre.

A kéthetes nyaralásra szombat este 10 körül érkeztünk a hotelbe, gyors pálinkás fertőtlenítés… ööö… vacsora után indultunk is a buliba.

A Facebook eseményen megjelölt utcát a Google Maps sem ismerte, de a hotelünk személyzete sem. Máig nem értem, hogy 0 helyismerettel, tök sötétben hogy találtuk meg egy eldugott kis utcában, egy kávézó volt a helyszín.
A FB-eseményben csatlakozott 10 emberből kb. 8 ott is volt. :)

Ami furcsa volt, hogy az utcákon amúgy teljesen általános férfiak általi be- és leszólogatás, illetve a nők nyakig beöltözöttsége itt abszolút nem volt jellemző, de ezt egyedül csak ezen a helyen tapasztaltuk, nyoma sem volt a tipikus “arabságnak”.

Rögtön fel is kértek minket és meglepetésünkre a 4-ből 3 fiú iszonyatosan jól táncolt, plusz az egyik lány is.
salsa_tunezia1
Hamar a társaságukba invitáltak bennünket. Az egyik srác és a felesége működteti a helyi salsa iskolát (https://www.facebook.com/WinaLatinaSalsaStudio), ők ketten tanítanak. Hollandiában tanultak meg salsázni. Mesélték, hogy Sousse-ban sajnos egyelőre nem nagy a salsaélet, órákra többen járnak, van két szinten is csoportjuk, de pl. vannak olyan hagyományosabb értékrendet tartó lányok, akik nem akarnak fiúkkal táncolni. :) Ha nagyobb buliba akarnak menni, akkor Tunisba beautóznak (minimum 1 óra út).
A zenéket a kávézóban ők maguk rakosgatták egymás után, volt néhány itthon is megszólaló kedvenc. Táncoltunk kubai és vonalas salsát is velük, sôt, ruedáztunk is. Úgy gondoljuk, örültek a “friss húsnak”, az ott levő pár lány nagyon minimális szinten tudott, a fiúk meg nagyon jól, nem is értjük, ilyen kis közösségben hogy tudtak ennyire felfejlődni.
A hangulat teljesen olyan volt, mint itthon a Szilvuban, baráti társaság, beszélgetés, nagy nevetések, egymás szívatgatása stb.
salsa_tunezia2
Következő héten ismét ott voltunk, a kedvességüket meg akartuk volna hálálni valami kis magyaros ajándékkal, de sajnos erre nem voltunk felkészülve, egyedüli itthonról hozott “hungarikum” a pálinka lett volna, a vallásukra tekintettel ezt nem mertünk vinni. De aztán úgy tűnt, alaptalan volt a félelmünk. :)
Idén februárban szervezték első fesztiváljukat Sousse-ban (https://www.facebook.com/Tunisia.LATIN.DANCE.Convention). A képek alapján itt is kevesen voltak, de többen külföldről érkeztek.
Tunisia LATIN DANCE Convention
A tanárok, fellépők nevei számomra ismeretlenek voltak, 1-2 videót láttam fellépésekről, ez például kifejezetten tetszik:

A tunéziai salsázásunknak volt némi előzménye 2011-ben is, akkor Mahdiában nyaraltunk. A hotelben nagyon kevesen voltunk, az ottani animátorfiúkról pedig kiderült, hogy sok táncban nagyon ügyesek. Salsában éppen - itthoni szemmel - nem annyira (a többi tánctudásukhoz képest), de a rögtönzött ottani salsabulink nagyon-nagyon feldobott minket! Azóta sem esett jól annyira a Mueve la colita, bár ők némileg cenzúrázottabb koreóval táncolják. :)
Érdekes volt megtapasztani, hogy egy ennyire más kultúrájú országban ebben a kis közösségben mintha "otthon" lettünk volna.
Szerző: Morvai Linda