ROBERTO FONSECA TRIO (CUBA) Budapesten

 

ROBERTO FONSECA TRIO (CUBA) Budapesten
2018. május 8. MOM 20.00

Az idő meg nem áll, néha azt érezzük túl gyorsan szaladnak el az évek, körülöttünk minden megváltozik, viszont van egy csodálatos ország, egy kultúra, és egy zenekar, ahol kicsit úgy érezhetjük lelassul az idő, meg tudunk állni és élvezni az élet örömeit, az egymással töltött időt, a zenében és a táncban rejlő boldogságot, ez Kuba és a tradícióihoz hű, a világ körül mai napig turnézó Buena Vista Social Club™ zenekar!

Az idő múlásával ha a tradícióiban nem is, de a Buena Vista életében is történtek változások, ahogy a legendás zenekar idősebb csillagai, Compay Segundo, Cachaito Lopez, Ruben Gonzalez, Ibrahim Ferrer és múlt év novemberében Papi Oviedo is felköltöztek az égi csillagok közé. Úgy tartják, minden elmúlás valahol egy újjászületés, így van ez a Buena Vista Social Club™ életében is.

 

 

2004-ben az akkor újonan megnyitott budapesti Papp László Sport Arénában rendezett Buena Vista Social Club™ koncerten a zongoránál Ruben González helyét egy fiatal karizmatikus egyéniség, elképesztő tehetség vette át.
Ott voltam a koncert terem első soraiban és lenyűgözve figyeltem, ahogy brillírozik, járnak az ujjai a zongorán és teljes alázattal él a zenével együtt, hozva magával azt a kubai ritmust és energiát, amit a szigetország, mint kulturális paradicsom őriz. Ő, Roberto Fonseca.

Megfogadtam, mint kulturális rendezvény és turné manager, ezzel a fantasztikus zongoristával a jövőben együtt fogok dolgozni. Immáron egy évtizede viszem menedzsmentjét.

 

 

 

 

 

Ismerjük meg Őt közelebbről…

 

 

Roberto Fonseca a briliáns kubai zongorista, a figyelmet magára már a Havannai Nemzetközi Jazz Fesztiválon való megjelenésének első alkalmakor felkeltette. Ekkor 15 éves volt. A havannai Művészeti Akadémián tanult és az első szóló albumát (Tiene que ver) 1999-ben adta ki Kubában.
Mára nincs egy lélek sem, aki ne tudná, hogy Ő volt Ruben González utódja a híres Buena Vista Social Club™ zenekarban, mielőtt Ibrahim Ferrert kísérte világ turnéján, ahol 400 koncert alatt, útvonaluk mentén, számtalan követője lett a világ minden tájáról. Később Omara Portuondo mellett futtatta ujjait a zongorán.

 

 

 

 

 

 

 

2008-ban indította világkörüli szóló karrierjét. Többször járt már Magyarországon.
Van aki itthon, már korábban a MüPában, vagy 2013-ban a Yo című lemez bemutatójakor, esetleg a mali énekesnővel Fatoumata Diawaraval együtt zenélve ismerte meg, kubai és afrikai gyökereik felkutatásában 2014-ben a VeszprémFesten.
Az eredménye e csodálatos kultúrák találkozásának is egy újabb album lett az At Home, a Jazz Village kiadásában.

Nemrégiben pedig, a világ láthatta a jól megérdemelt GRAMMY© Díjra jelölését, Legjobb Latin Jazz kategóriában.

 

 

 

 

És ha azt gondolnád, már tudod ki Ő, még mindig van mit megismerni róla…

ABUC a címe a legújabb, és egyben nyolcadik szóló albumának, amiben egy teljesen új arcát mutatja be: Roberto Fonseca a mesemondó.
Zsivány ritmusok, erősen fuvalló szél a fúvósoktól, ügyesen szőtt utalások, emlékek és kontrasztok. Az ABUC a táncok színes kaleidoszkópja, amelyben Roberto mesél a tartalmas és gazdag kubai zene történetéről, tegnapról és máról.

 

 

A contradanza-tól, a mambón át a cha-cha-cha-ig, danzón és bolero, jammelve és a hip-hop szellemével átitatva, Roberto saját stílusában meséli el Kuba történetét. Zenéjében finoman utal a múltra, de igen izgalmas kortárs megközelítésben adja át azt a jelenben, megtörve a kronológiai szálat, amely ötvözi a különböző zenei időszakokat.
Talán észrevetted, hogy ABUC egy palindrom: CUBA visszafelé olvasva.

 

 

 

 

 

 

Robertónál az időutazás nem lineáris, hanem egy ‘loop’ koncepció, amelyet magáénak érez és szeret.

Izgalmas zenei világával ismét eljön hozzánk Budapestre, most trio formációban a Get Closer Concerts bemutatásában.

Koncertje 2018. május 8-án a MOM Kulturális Központban 20 órakor lesz.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/2109285519298694/

Fonseca showja mindig hatalmas élmény, érdemes részese lenni, meghallgatni!

Szerző: Valkó Lilla

A koncertről: https://getcloserconcerts.com/koncert/roberto-fonseca-trio-2018/

Hallgasd meg:

Afro Mambo:

http://youtu.be/rQIHLeMVz10

ABUC története:

Roberto Fonseca Trio:

Megjelent albumai:

https://itunes.apple.com/hu/artist/roberto-fonseca/17264641

ABUC (CD 2016, Impulse!)
At Home: Live in Marciac (CD 2015, Jazz Village)
Yo (CD 2012, Jazz Village)
Live in Marciac (CD 2010, Enja)
Akokan (CD 2009, Enja Records)
Zamazu (CD 2007, Enja Records)
Temperamento (CD 2004, Egrem/Disconforme/Yemaya)
Elengo (CD 2002, Egrem)
Tiene que ver (CD 1999, Egrem)
No Limit: Afro Cuban Jazz (CD 1998, Jvc Victor)

Booking:
VALKO Lilla

Events & Artist Management

E-mail: lilla.valko@vallyevents.com
Mob.: +36 30 942 4846


Közzétéve

itt:

, írta: