Mihez alkalmazkodik a fiú szabad tánc közben?

Az egyik kezdő csoportban mondta a tanár, hogy a lányok alkalmazkodnak a fiúkhoz. A lányok részéről volt pár cinikus megjegyzés a témában, hogy megint csak ők… De sok tanfolyamon kimarad, vagy nem kap nagy hangsúlyt, hogy a fiúknak is igazodni kell a lányokhoz.

Amit fiúként már kezdő szinttől érdemes fejleszteni:

Alkalmazkodunk:

 • A lány magasságához, pl.: alacsony lánynak nem tartjuk túl magasra a karját, csak annyira emeljük fel, hogy derékszöget alkosson az alkar és felkar (így könnyebb forgatni). Ha a lány magas vagy a haja fel van tűzve, mindkettőre oda kell figyelni.
 • A lány lendületességéhez: nagyon lendületesen táncoló lányoknál nem érdemes apránként felépített, agyonbonyolított figurákat vezetni. A lendületesség nélküli lányoknál a vezetésben muszáj kompenzálni a lendület hiányát a komolyabb forgatásoknál, különben elakadtok.
 • A lány tudásához: rendszerint kezdő lányoknál kétkezes vezetésű figurák vannak, felsőbb szinteken jönnek az egykezes vezetésű, majd kétujjas és egyujjas vezetésű figurák. Tehát kezdő lányt ne akarj egy ujjal vezetni, mert az nem biztos, hogy érthető számára.
 • A lány súlyához: a husibb lányokkal is remek élmény a tánc, de ők néha pánikba esnek döntésnél, félnek, hogy nem bírja el őket a fiú. Ezért őket érdemes kevésbé mélyre dönteni. Az akrobatikus elemeknél ez már mindkét fél számára fontos lesz (azt persze nem kezdőként).
 • Amiben a kezdő szinttől alkalmazkodunk a lányokhoz, az hogy legyen jó illatod. Táncóra/buli előtt legalább egy zuhany kötelező, ha más nem, legalább indulás előtt a munkahelyeden (ha van rá lehetőséged), otthon, mindegy hol, csak legyen. (Pluszba a zselés deo gél a legjobb, mert attól illatosat izzadsz órákon át.)

Alkalmazkodunk ahhoz, hogy nekünk kell vezetni:

 • Mivel a lánynak az a dolga, hogy kövessen, ezért az érthető vezetés a cél. Attól lesz érthető a vezetés, ha megtalálod az arany középutat a vezetés elfinomkodása és a rángatás között. Az arany középutat legkönnyebben úgy tudod megtalálni, hogy ha az órán elsajátított figura végén megkérdezed a lányt, hogy milyen volt a vezetésed. Ha azt mondja, hogy lehet erősebben, vagy túl erős, lehet gyengébben, akkor alkalmazkodunk és megtesszük. Így tudod kifejleszteni idővel az arany középutat a vezetésben. Tehát fontosak a visszajelzések, de ezt neked kell kérni a lányoktól, mert szerencsére a legtöbb lány udvarias és nem teszi szóvá, ha nem volt érthető a vezetés, ezért kell fiúként neked megkérdezni (végül is a Te vezetésed, mindenki felelős a rókájáért és a vezetéséért).
 • A vezetésen belül 4 dologgal vezet a fiú: kéz, láb, felsőtest és szem. A szemkontaktust gyakran lehagyják, pedig nagyon lényeges, mert ha a lány szemébe nézel tánc közben, akkor könnyebben tud követni téged, de ami még fontosabb, hogy ezzel azt sugallod, hogy Te tudod, hogy mit csinálsz. Így alakul ki tánc közben a bizalom. A bizalom nagyon lényeges, mert ha bízik benned, szívesebben átadja magát a követés élményének.

Nézzük a buli-igények kielégítését:

 • Buli közben, fiúként rendszeresen körülnézünk, mert Te vezetsz, tehát a Te felelősséged, ha nekivezeted a lányt másoknak (balesetveszélyes még a fém karóra is, mert beleakadhat a lány), tehát alkalmazkodsz a helyzethez és ezzel kerülöd el a baleseteket.
 • Párral jönni buliba jó dolog, de nem szabad egymásra csavarodni, mert alig fejlődtök és idővel meg is reked a fejlődés, táncoljatok másokkal is – tehát alkalmazkodunk párunkhoz, de másokhoz is.
 • Ne csak ismerős lányokkal táncolj, mert így az egész buli belterjes lesz és sok lány kizáródik a buliból – alkalmazkodunk a lányok helyzetéhez, ha sok lány van a parkett szélén, akkor sokat illik felkérni. Bárhogy alakul a nemek aránya a buliban, mindig kérj fel számodra ismeretlen lányokat is (az ismeretlen lányos helyzeteken tesztelheted, hogy mit is tudsz).
 • Ha látod a lányon, hogy alig győz lady style-t nyomni, érdemes elengedni, több szabadságot adni neki a mozgásban, hogy kiszólózhassa magát.
 • Ha elfáradtatok, de még mindig táncolnátok, kétszer 7 ütem alatt lépjetek egyszer 7 ütemnyi lépést (salsában) – így tudsz a fáradtsághoz alkalmazkodni tánc közben.
 • Buliba hozz váltópólót, főleg ha izzadós vagy és buli közben cseréld, ne csak a buli végén.

Továbbá a fiú alkalmazkodik a zenéhez, órán a tanárhoz, buliban a ruedavezetőhöz (ha van).

 

Semmiképp nem érdemes nyomást érezni emiatt, mert nincs nyomás. A lényeg, hogy legyen jó illatod és vezesd a lányokat határozottan. A többi kiegészítés.

Fejlődéshez segítség: érdemes egyszerre egy dologra pluszba odafigyelni, amire eddig nem figyeltél.

Jó fejlődést…!

Szerző: Gombos László


Közzétéve

itt:

, írta:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?