Interjú: Miért váltott nevet DJ Grabowszky/Satchmo és DJ Freelancer/Kris El Profesor

Két ismert hazai DJ is nevet változtatott mostanság: DJ Grabowszky Dj Satcmo néven folytatja és DJ Freelancer DJ Kris El Profesor néven zenél majd. A változtatás okáról, az új név kitalálásáról és ennek velejáróiról készítettünk páros interjút a srácokkal.

 

Balázs: Sziasztok, köszönöm, hogy elfogadtátok a felkérést. Az első kérdésem, mikor kezdtél zenélni, mi volt a kiváltó ok, hogy ezzel kezdtél foglalkozni és hogy jött a régi DJ neved?

Krisztián: 2013 év végén társalapítója voltam a Salsa Alliance-nak és egy ideig kerestük a megfelelő vonalas dj-t, aki az akkori elképzelésink szerint játszott volna, de nem találtunk rá, így nem sokkal később jött az ötlet, hogy egy szett erejéig beállok játszani (2014 márc). Aztán ez annyira jól sikerült, hogy bent ragadtam a dj pultban. ? A régi nevem (DJ Freelancer) hirtelen jött, kellett egy név és ez jutott eszembe. Freelancer kb. szabadúszót jelent, így megtetszett.

Attila: A DJ szakma viszonylag régóta érdekel. Én tinédzser koromtól jártam el táncolni különböző szórakozóhelyekre, amolyan igazi “disco patkány” voltam és mindig nagyon szerettem, ahogy a dj szórakoztatja a népet, ahogy az emberek megőrülnek a zenékre és ahogy a dj-k húzzák felfele a hangulatot. Én is át akartam ezt élni. ? 97-et írtunk, mikor először egy középiskolás osztálytársammal csináltunk kisebb bulikat két asztali cd lejátszóval a fóti műv.házban. Abban az időben még csak a MAHASZ-nál lehetett ilyen jellegű tanfolyamra járni és a végén vizsgát is kellett tenni, hogy hivatalosan is játszhasson az ember. A vizsga két részből állt. Egy könnyűzenei elméleti és egy gyakorlati részből, ahol egy rövid mixet kellett összerakni és felkonferálni a mix előadóit, számcímeit. A vizsgának 3 kimenetele is lehetett. Természetesen meg lehetett bukni, volt egy ideiglenes és egy végleges engedély. Az akkori rutinommal és tapasztalatommal “csak” az ideiglenes, határozott idejű engedélyt sikerült megszerezni. Fót után a XIX.kerületi Műv.ház rezidens dj-je mögé kéredzkedtem be tanulónak, majd a Bank Dance Hall R’n’B rezidense mögé. Tanulónak lenni annyi jelentett akkor, hogy ott voltál végig a buliban, bent állhattál a dj pultban, nézhetted, hogy mit csinál a dj és mondjuk hajnal 4-től te is beállhattál “bohóckodni”. Ekkor már a 2000 évek elején járunk, amikor megvettem első MKII-es használt lemezjátszóimat. Akkoriban még a zenét is pénzért vásároltuk. A kizombával 2011-ben ismerkedtem meg idehaza, mikor még bulik sem voltak, csak gyakorló estek. Legelőször pont Te, Balázs kérdezted meg, hogy nem volna-e kedvem játszani az egyik bulidon, a Váci utca környékén, talán még fényképem is van róla. A kérdés nyilván azért is merült fel, mert maga a tánc nagyon tetszett és már akkor rengeteget kommunikáltunk a kizomba mellett itt az online világban…a facebook világában és szépen fokozatosan nőtt a társaság. Tehát miután megkérdeztél, felkértél, kérdeztem meg akkori tanáromat Nagy Tamást, hogy mit szólna hozzá, ha…azóta vagyok a dj pult mögött.

Balázs: Miért Grabowszky?

Attila: Ezt már középiskolában is mondogatták, majd itt a táncosvilágban Ladányi Zoli hozta fel, mert hogy “hasonlítok rá”. Jópofának és egyedinek tűnt, jól hangzott és idehaza tudta mindenki mihez/kihez kötni.

Balázs: Köszi srácok, 2. kérdés: Mennyi ideig használtátok az előző DJ neveteket? Miért éreztétek azt, hogy le kell cserélni?

Krisztián: Majdnem 4 évig. Dióhéjban: minden nem magyar “djkrisz”-nek hív, így hozzájuk akartam közelebb kerülni. Kicsit részletesebben írtam a DJ oldalamon pár sort erről:

 “Kedves Táncos Barátaim!Egy szép korszak véget ért, így közel 4 évnyi szolgálat után DJ Freelancer nyugdíjba vonul, de nem kell aggódni, mert új néven (DJ Kris El Profesor), változatlan minőség mellett továbbra is megtalálható leszek a DJ pult mögött (na meg persze a parketten is remélem  ).

Az új nevem legfőbb oka, hogy szinte minden nem magyar ajkú ismerősöm “djkrisz”-ként ismer/szólít, így hozzájuk is szeretnék ezzel a névvel közelebb kerülni. Mivel “DJ Kris” önmagában még elég kommersz, így pluszban “El Profesor” másodnéven is futok, kedvenc számom utám, amit a lentebbi linken megtalálsz, ha még nem ismernéd .”

 

Attila: A Grabowszky-t 5 évig. Ez idő alatt volt jó pár szomszédos és egy-két távolabbi meghívásom és úgy tapasztaltam meg, hogy ez a név nagyon kelet-európai. A nemzetközi közönségnek ez a név sokat nem mondott, nem tudták hova tenni, leírni vagy kiejteni és úgy éreztem, hogy már inkább visszatart, mint előre visz. Csak máig nem tudtam mi lenne az, ami mindenki számára kiejthető, megjegyezhető és/vagy akár köthető valamihez, valakihez. ?

Balázs: 3. Hogy jött az új név? Sokat agyaltatok rajta, megkérdeztetek másokat, vagy egyből bevillant? Van-e valami jelentése, mondanivalója az új neveteknek?

Attila: Már egy ideje váltani szerettem volna, de sokáig nem tudtam mi lenne az ami meg is maradna az emberek fejében, aztán egyszer csak szembejött. Satchmo. Nem kérdeztem meg róla senkit, tudtam, hogy ez lesz az. Luis Armstrong beceneve volt. Satchmo=Satchel Mouth (szabad fordításban Táskaszájú) szavak rövidítéséből ered, és amelyet hatalmas, trombitázás közben felfújt pofazacskóinak köszönhetett…” A dj szakmában, vagy a kizomba világában nyilván nem ehhez fogják kötni. Az emberek vagy tudni fogják ki volt Satchmo, vagy nem, de egy biztos: nemzetközileg is kiejthetőbb, megjegyezhetőbb.
Krisztián: Mivel “djkrisz”-nek hívtak így adta magát, “külföldön” “Kris”-ként írják általában, így lett az első fele, de ehhez még úgy éreztem kell valami, így a kedvenc zeném után jött 2. “el profesor” tag.

Balázs: Mit jelent az el profesor? Mit akarsz kifejezni vele?

Krisztián: Nincs egzakt mögöttes tartalom. Ez a szám a “névadó”:
https://www.youtube.com/watch?v=A9wnCWT5GzM

Balázs: 4. Milyen macerákkal jár egy ilyen névváltás? Gondolom az új nevet át kell vezetni a social media profilokon, új domain nevet készíteni, weblapot frissíteni. A régit átcserélitek, vagy újat hoztok létre ezekből?

Attila: Szerencsére a social médiákban könnyedén át lehetett nevezni a profilokat, persze mindenhol visszaköszönt, hogy jól gondoljam meg, mert az ember sem változtatgatja a nevét az élete során, tehát egy jódarabig nem lehet majd ismét megváltoztatni. Nekem van weblapom, de nem gondolom azt, hogy túl sokat hozott volna a konyhámra. Hamarabb találnak meg social médián keresztül, így nem gondolom, hogy azt megújítanám, vagy újat hoznék létre.

Krisztián: Egyetértek, hogy inkább a social media a lényeg, mert ott könnyebben és gyorsabban elérik az embert (weboldalam nekem nincs). Az átállás nem volt vészes, csak egy névváltós request-et kellett küldeni, ha jól emlékszem 1 napon belül “el is bírálták”. Én meghagytam a régit, mert egyszerűbb volt így. ?

Krisztián: Ami még ide tartozhat, de ennek még nem néztem 100% utána az a jogosításos oldalak (dj szövetség, mahasz) felé való változás bejelentése…azzal lehet egy kicsit nagyobb meló talán.

Balázs: A névváltással változott-e valami más is a tevékenységetekben? Zenei repertoár, DJ munka stílusa, esetleg most már jobban preferáljátok a külföldi bulikat?

Krisztián: Nekem repertoárban és stílusban nem. Én a jó bulikat preferálom, legyen az akárhol. ? Persze az sem baj, ha külföldön, néha jó egy kis változatosság.

Attila: Dettó, csak ismételni tudnám Kriszt. Egyetértek vele.

Balázs: Hogy tapasztaljátok, a közönségnek átment a változás, tudják, hogy nem egy új DJ neve van kiírva, hanem a megszokott/kedvelt zenelovas az új néven?

Attila: Én azt gondolom, hogy aki a korábbi néven is ismert, az vette az adást, meg írtunk is, mind a DJ oldalon, mind a magánprofilunkon.
Krisztián: Alapjába véve átment ill. sok helyen kép is van a (új) nevünk mellett, úgyhogy ebből már mindenki tudja mizu. Asszem. ?

Balázs: Köszönöm az interjút, sok jó bulit, csak így tovább!

A srácok aktuális (magyarországi) bulijait ezeken a linkeken bármikor megtaláljátok:

DJ Kris El Profesor

DJ Satchmo

 

Szerző: Vizi Balázs /Aradi Andrea