Kizomba Club Hungary, út Afrika partjaitól Budapestig

2013. április elején zászlót bontott a Kizomba Club Hungary hajója a magyar sensual táncélet tengerén.

A KCH legénysége már 2011-ben a  kizomba.hu indulásával fedélzetre lépett, ám  ez a hajó kicsinek bizonyult és az órák és egyéb rendezvények népszerűségének robbanásszerű  megnövekedése miatt változtatásokra volt szükség.

A  kizomba.hu továbbra is üzemel általános információs felületet biztosítva a sensual élet minden résztvevője számára hovatartozástól függetlenül minden témában (bulik, oktatás, események, stb.).

Nem hiszem, hogy magyarázatra szorul, miért jött létre a kezdeményezés, elég elmenni bármilyen buliba és körülnézni mikor felcsendül egy kizomba dallam. Megérett ez a kis tánctársadalom egy új élmény befogadására és megfelelő emberektől megfelelőképpen kapva azt… cunami lett belőle. :)

Becsülendő, hogy a legénység nem titkolt célja az angolai kultúra meghonosítása, megismertetése a táncon, táncórákon, fesztiválokon és egyéb rendezvényeken keresztül.

Mint minden tánc, ez is rendelkezik különböző alfajokkal: származásuk szerint angolai és cabo verde-i, illetve táncstílus szerint kizomba, tarraxa, semba. Ezekről a táncokról már a Latinfo-hu-n is írtunk (https://latinfo.hu/kizomba/), de itt (http://www.kizombaclub.hu/oktatott-tancok) is kaphattok egy rövid leírást róluk. S hogy az út során senki ne kapjon skorbutot, a KCH mindegyik stílusból tud adni egy kis kóstolót egy-egy moduljukban, hiszen a tanárok is különböző irányokba képzik magukat.

A végső cél, hogy mindenki megtalálja a saját magának legjobban tetsző, legjobban táncolható, vérmérsékletéhez legjobban illő stílust, és nem utolsó sorban, hogy ha már táncol, azt a zenére tegye minél profibb kivitelben. Ez elsőre nagyon könnyűnek hangzik, de ha így lenne, akkor bármilyen buliba ellátogatva tökéletesen a zenére táncoló párocskákba botlanánk, ami lássuk be ma még erősen utópisztikus. A KCH-nak azonban van egy tuti fegyver a zsebében és nem is félnek használni.

Nem ők találták fel a spanyolviaszt azzal, hogy külföldre kell járni vagy autentikus tanártól tanárképzést igényelni és elhozni a tudást, de sajnos itthon ez kuriózumnak számít. Ezen kívül egy jó adag alázat és rajongás a tánc és kultúra iránt, és meg is született a működő sikersztori, ami nem csak itthon bizonyított, hiszen már nem csak hazánkban tanítanak, hanem folyamatos külföldi meghívásokkal is meg kell „küzdeniük”.

Persze versenytárs itt is akad és a táncórák nem békés vizek, számos konkurenciával és támadással meg kellett küzdeniük, ami persze nekünk táncosoknak mindig előny, hiszen a folyamatos megújulási, javulási kényszer nekünk kedvez. Mindeddig azonban kevés komolyabb ütközetben vettek részt, de remélhetőleg hamarosan gombamód nőnek ki a színvonalasabbnál színvonalasabb iskolák a földből, még több fanatikus rajongót szerezve ennek a gyönyörű kultúrának.

Egy szó mint száz, a KCH nem csak táncórákat ajánl nektek, hanem egy életérzést amely azoknak szól, akik egy kicsit másra vágynak a salsa és a bachata mellett/helyett, és egy olyan táncot is kipróbálnának, aminek a” kifelé táncolok/befelé táncolok” aránya  könnyen elérheti 0/100 %-ot,  ellentétben az előbbi kettővel ahol ez a szám csak nagyon jó esetben és nagyon ritkán közelít ehhez az arányhoz. Ez nem negatív kritika, ez csupán röviden ennyi: ez másról szól.  Bátran álljatok ki egy buliba a perifériára és számoljátok meg egy random párosnál, hányszor pillantanak ki tánc közben egy salsa és egy kizomba szám alatt.

Tehát ha most kivételesen nem érdekel hogy látnak a többiek, és csak egy laza 3 perces édes hármasra vágysz a táncpartnereddel és a zenével, átadva magad a kultúrának és az érzésnek, akkor mindenképpen érdemes megnézni egy órát, amit persze szemlélőként ingyen megtehetsz.

http://www.kizombaclub.hu/orarend/week.listevents/2013/05/16/- (órarend)

Végezetül álljon itt a KCH legénységének helye az internetes kikötőben, illetve névsora, amely igaz maroknyi, de egy óriási hadtest áll már mögöttük.

http://www.kizombaclub.hu/

 

Az egyesület  tagjai: Nagy Tamás, Kovács Zoltán, Benya Anna, Farkas Veronika, Magyari Emese, Mándrik Lilla, Mező Tímea, Reiner Gabriella, Jeszenszky Attila, Kelemen Edmund, Remport Gábor

Legközelebbi nagyobb partraszállás: a Yeskizomba  2013/11/01, de erről majd később. :)

Jó szelet srácok!

 

Szerző: A. J.