Kategóriák
Interjú

Interjú Peynaoval és Ewelinával

A hetekben Magyarországon járt Peynao és Ewelina a BachataStars Hungary előfutáraként, hogy különböző hasznos technikákat tanítsanak nekünk. Akik részt vettek a workshopokon, tudják, nagyon hasznos hétvégén vehettünk részt. Ugyan fáradtak voltak, Peynao pedig beteg is, mégis a maximálisat adták, mind a workshopokon, mind a show alatt, és az interjú alatt is.

A Deluxe Dance London közreműködésével és Peynao & Ewelina készségességének köszönhetően létrejöhetett ez az interjú. Hálás köszönet nekik!

IMG_8934

Az interjú közben rövid összefoglalót is olvashattok önéletrajzukról!

Az interjú alatt több hasznos ötletet, jó tanácsot és érdekességet is megosztottak velünk, veletek, ezért mindenkinek ajánlom a végigolvasását!

 

Peynao

PeynaoPeynao Dél-Spanyolországban, Sevillában született, és már 9 éves korától táncolt latin táncokat. Andalúzia legjobb és leghíresebb tanáraitól tanult, mint Rodrigo Torres, Carolina Gonzales és a sensual bachata úttörőitől, Korketól és Judithtól. Spanyolországban nagyon népszerű a bachata és olyan magas színvonalon űzik, hogy a BachataStarsnak 15 kvalifikációs fordulója volt különböző spanyol városokban! Peynao mindig is szeretett nemzetközi congressekre járni, ezeken a rendezvényeken szerezte az inspirációját számtalan világhírű oktatótól.
Londonba költözött, ahol teljes erejével és lelkével azon kezdett el dolgozni, hogy szeretett tánca, a bachata
elterjedjen. Még ebben az évben rátalált Ewelinára, új partnerére, akivel együtt a BachataStars 2011 Europe fordulón 4. helyezést értek el. Peynao jelenleg Anglia egyik legkeresettebb bachata oktatója, aki nemcsak
Londonban, de egész Anglia szerte oktat. Ewelinával számos nemzetközi rendezvényen is oktatnak, fellépnek. Peynao a bachata minden stílusában jártas és nagyon szereti fuzionálni a különböző stílusokat,
ezzel egyedi stílusát kialakítva.

Amikor kezdő voltál, mennyi idő kellett ahhoz, hogy igazán zenére táncolj, mikor kezdted érezni a zenét? Mikor volt igazán jó érzés a tánc?

Azt hiszem, én már az első pillanattól élveztem a táncot. A bátyám vitt el először táncolni, és nagyon megtetszett, így elkezdtem táncórákra járni. Ez kb. 8 évvel ezelőtt történt. Salsát és bachatát kezdtem el tanulni, és már az első órától kezdve nagyon élveztem a táncot és a zenét.

 

Voltak félelmek, stressz a kezdetekor?

Huelva
Huelva

Stresszek és félelmek. Hmmm.

Igen is meg nem is. Mindig is nagyon szerettem a táncot, de persze voltak félelmeim. Én Sevillából származom, és Sevillában nagyon jó táncosok vannak. Táncolni tanulni Huelvában kezdtem, egy Sevillához közeli városban, mivel ott tanultam. Néha átmentünk Sevillába bulizni, és akkor az az érzésem támadt, hogy nem akarok itt táncolni, mert túl jó táncosok vannak, és én akkor még félénk kezdő voltam. Ez olyan érzés, hogy tudod, hogy nagyon jó táncosok vannak körülötted, és nem akarsz valami rosszat csinálni. Amikor egy lány a buli legjobb táncosával táncolt, és utána odajött hozzám táncolni, attól féltem, velem elunja magát. De ilyenkor nem erre kell gondolni, hanem arra, hogy odamész, kiállsz, és élvezed amit csinálsz, hiszen ez a lényege.

 

Seville
Seville

 

Milyen táncban jók a spanyolok?

A latin táncok tekintetében a salsa mindenképpen ide tartozik, mióta én elkezdtem táncolni. De aztán a sensual bachata is feltört, és mostanra nagyon divatos tánc lett. Jelenleg 3 különböző spanyolországi bachata verseny van évente, amik nemzetköziek is egyben! De a bachata mellett a kizomba is nagyon kezd feltörni mostanában. Van egy kevés zouk is.

 

Huelva+Province

Melyik városban vannak a legjobb táncosok?

Ezt nem tudom teljesen objektíven megmondani, mert nem voltam minden városban. De Madridban szerintem nagyon jó tánc színvonal van. Ezen kívül Dél-Spanyolországból, főleg Sevillából és Cadizből kerülnek ki a top oktatók, akik mondhatjuk érzést visznek bele a táncba. Korke & Judit, Daniel & Desiree, Kike & Fanie, Chaves & Silvia mind ebből a régióból származnak, és mind bachata bajnokok! Ne is beszéljünk rólam… ;) De természetesen északon is vannak nagyon jó táncosok, mint például SaboraFuego, akik top-top salsa táncosok.

Montazs

 

Miért szeretted meg a bachatát? Mi volt az, ami megfogott benne?

A szenvedély!! A salsa és a bachata közeli partner táncok. Plusz a zene! Hiszen valójában a zenével a zenére táncolsz, és élvezed a partnereddel! A salsa és a bachata megőrjít. És persze a chachacha! Nagyon nehéz jó chachacha táncost találni!

 

Szerinted mitől lesz valaki jó bachata táncos? Milyen előképzettség szükséges hozzá?

Táncolni kell, sokat!!! Vezetni kell, hallgatni a zenét, érezni a zenét és a partneredet. Ez a legfontosabb! Nem kell körbenézni és másokkal foglalkozni, hogy mit gondolnak, hanem a partnereddel kell táncolni, élvezni a zenét, őt és a táncot! De nekem a legfontosabb, hogy hallgassunk a zenére. A salsa mindenképpen segít a bachata tanulásban. Londonban van egy réteg, aki per pillanat csak bachata őrült. Csak bachatát táncolnak. Én azt mondom, ez nem jó, ki kell próbálni más táncokat is. A salsa hasonló vezetéstechnikán alapul, ezért segít. A chachacha is segít, hiszen némelyik zene chachacha ritmusra épül a bachatában.

 

Kitől tanulsz a legszívesebben?

Előadóként nagyon sok jó bachata táncos van, mindenki más. De tanárként mindenképpen Korke & Judith a kedvencem. Tanárnak lenni nem csak arról szól, hogy előadsz és előkészíted az óráidat, hanem foglalkozol a tanítványaiddal, kedves vagy velük, és ez a fantasztikus páros ebben abszolút top! Korke nagyon jó barátom, és emellett nagyon sok inspirációt ad nekem a bachatában.

 

–          Lil’D: Ezt én is alátámaszthatom, velünk is nagyon kedvesek és közvetlenek voltak Párizsban és Lengyelországban is, pedig előtte sosem beszéltünk.

Hiányzik Spanyolország?

És Torrente…? :D

Torrente nem, mert egy részt sem hagytam ki, mindet megnéztem! :D De Spanyolország nagyon hiányzik! De sajnos a munkalehetőségek nem túl jók ott mostanában. Ha van jó munkád, nagyon tudod élvezni Spanyolországot. Főleg délen! Nagyon kedves és barátságos emberek vannak arrafelé!

 

Lil’D : Csak hogy mindenki értse a Torrentés kérdést, eláruljuk, Peynao ott született, ahol „Torrente”, és Spanyolországban ez kultuszfilm.

 

Mik az álmaid? Szeretnél valahová eljutni? Vagy van valami, amire még nagyon vágysz az életedben?

Most szeretném a táncoktatást magas szintre fejleszteni és jól megélni belőle. Nagyon nehéz ez a hivatás, és nehéz megélni belőle. Előtte IT területen dolgoztam, de a szívem a tánchoz húzott. Így belevágtam, elkezdtem tanítani és eseményeket szervezni, most azon dolgozom, hogy minél jobban megéljek belőle.

 

Ewelina

ewelinaEwelina szeretete a tánc iránt már gyerekkorában elkezdődött, amikor 7 évesen az iskolai barátai elhívták egy táncórára. A tánc iránti szenvedélye és kitartása eredményeképpen már 17 éves korára profi táncos vált
belőle. Mielőtt befejezte az iskolát, már képesített tánctanár volt. Mint profi táncos sok lehetősége adódott,
hogy Európa szerte fellépjen éveken keresztül, számos versenyen részt vett, amelyeken a tapasztalata nagy
részét szerezte. Ewelina később a Hip-Hop és a Street Dance területére váltott. Tánciskolákkal és tánccsoportokkal együtt működve oktatott, miközben megtanulta, hogy a különböző tanítványok különböző erősségekkel, gyengeségekkel és tanulási képességekkel rendelkeznek. Ewelina türelmes hozzáállasával sok
táncra éhes fiatalnak segített, hogy megtanulja a különböző táncokat. Végül a salsában találta meg igazán, ami megérintette a lelkét és saját magáénak érezhette. Lengyelországban, ahonnan származik, került először
kapcsolatba a salsával a “Broadway Dance Company”- n keresztül, akikkel Ladies Styling koreográfiákat adtak elő. Ewelina néhány hónapig Olaszországban is turnézott csoportjával, ahol különböző tánciskolákban számos tanártól tanult, közben megismerkedett az olasz kultúrával is. Ewelina 2011-ben elindult a BachataStars UK versenyen, amelyet partnerével meg is nyert, majd 4. helyezést ért el új partnerével, Peynaoval az európai döntőn Spanyolországban. Azóta Peynaoval oktatnak és fellépnek rendszeresen Londonban és számos angliai és európai congressen. A bachatán kívül Ewelina természetesen nem hagyott fel a salsával sem. Salsa Ladies Styling csapatával folyamatosan tréningeznek, fellépnek, aminek eredményeképpen 2012-ben megnyerték a Salsa Ladies Styling UK versenyt.

 DosSeis

Az egész életedet a tánc köré építetted. Van esetleg más, amivel szívesen foglalkoznál?

Szeretem az életemet úgy, ahogy van, nem változtatnék meg semmit! Van egy aranyszabályom, élvezd az életet, és ne bánj meg semmit. Ezért vagyok ma is itt, mert valami történt a múltban, ami idehozott. Például hogy Peynaoval találkoztam, és most itt vagyunk együtt. Ha szakítasz a barátoddal, lépj túl rajta, és éld az életed! Én ennek az életfelfogásnak a híve vagyok. Úgyhogy azt mondom, nem bánok semmit, nem csinálnék semmit másképp, teljesen boldog vagyok azzal az életemmel, ami van.

 

Mit tanácsolsz a hölgyeknek, hogyan tudják legjobban megélni nőiességüket a táncban?

Soha ne túlozz a stylingban! Csináld azt, amit érzel! Néha jobb kevesebbet csinálni, ami szívből jön, mint többet, ami teljesen össze-vissza van. A jó styling a kulcs a lányoknak.

 

Mi a helyzet a magabiztossággal?

Úgy gondolom, hogy a partnerrel táncolsz. Hallgatnod kell mindig a partnered vezetésére, hiszen sosem tudod ő mit vezet, de hallgatsz rá. Nem feltétlenül a magabiztosság a legfontosabb. Lehetsz nagyon szerény ember a privát életedben, és ördög a táncparketten.

 

Van egy csapatod. Róluk mit lehet tudni?

A csapat neve: Dos-Seis Dance Group.

Facebookon tudtok informálódni róla: https://www.facebook.com/pages/Dos-Seis-Dance-Group/128686793847799

69193_431397210243421_890048168_n

Úgy tudom egy rangos versenyen is nyert a csapatotok. Melyik volt ez?

2012-ben a londoni Ritmo Latino Salsa Ladies styling versenyt nyertük meg!!

 

Videó a verseny összevágásáról:

http://www.youtube.com/watch?v=OWuoYittrNU

 

Kitől tanulsz szívesen?

Salsa stylingban sokat tudnék mondani, hiszen nagyon sok mindenkitől tanultam. Bachatában Korke & Judith egyértelműen. Nagyon jó tanárok! Figyelnek a tanítványaikra, szeretem őket, mint tanárokat, barátokat. És imádok velük táncolni. Illetve vele, Korkeval. Judithal még nem próbáltam. :D A kedvenc ladies styling tanárom: Karel Flores, USA

 

Melyik a kedvenc városod? Hol élnél szívesen?

Ez egy nehéz kérdés, mivel sok várost szeretek. Szeretem Firenzét, Malagát, ahol már 3x voltam nyaralni. Szeretem ezt is, azt is, nincs kedvenc városom. Most Londonban élek. És szeretnék visszamenni Lengyelországba is.

Firenze
Firenze

 

Malaga
Malaga

 

Peynao & Evelina

Peynao és Ewelina 1,5 éve táncpartnerek, együttműködésük a BachataStars Europe
rendezvényével kezdődött 2011-ben, amelynek az európai döntőjén 4. helyezést értek el. Heti rendszerességgel oktatnak Londonban és Brightonban, ill. hétvégi workshopokat tartanak más angliai és írországi városokban is. Számos angliai és nemzetközi fesztiválon oktattak és felléptek már, mint például a Sexy Latin Fesztiválon (2012), brightoni Salsa Fesztiválon (2012), a Londoni Bolingo KizomBachata Festen (2012), a spanyolországi KizomBachata Festiválon (2012) ill. a madridi Bachatea fesztiválon és versenyen (2013).

Peynao and Ewelina B&W

Könnyen tudtok együtt dolgozni? Vagy azért vannak nehézségek?

Peynao: Mindig vannak nehézségek, sokat harcolunk. :D De a végén minden összeáll. Ewelina szuper táncos, nagyon könnyű vele dolgozni, hagy időt nekem, hogy magammal, a saját stylingommal foglalkozzak.

Ewelina: Soha nem fejeződik be egy próba úgy, hogy itt a vége, soha nem állok szóba veled, végeztem. Mindig mindent megoldunk a végén.

 

Mennyit gyakoroltok a mindennapokban?

Ewelina: Naponta 5 órát gyakorlunk! De tényleg! :D :D :D

Peynao: Komolyra fordítva a szót, hetente többször oktatunk, és van egy show csoportunk is, aminek az óráira készülünk. Én előkészítem az órákat, mivel Ewelinának másik munkája is van, manager a Costa Cafeban. Emellett szoktunk fellépni, vendég workshopokat tartani, tehát összességében legalább 3 órát gyakorlunk hetente együtt.

Ha azonban új koreográfiát csinálunk, az kemény munka! Heti legalább 6-8 óra gyakorlást igényel, és ahhoz hogy szépen letisztázódjon, kell 2-3 hónap.

Ewelina: De persze néha ez gyorsabban történik, ha nincs elég idő. Volt olyan, hogy 2 hét alatt készítettünk el egy új koreográfiát. A kulcs ebben is az, hogy megértjük egymást, én követem a vezetését. Nagyon jól megértjük egymást a táncparketten. Néha hallgatok rá, néha ő is hallgat rám. :)

 

http://www.youtube.com/watch?v=d4sFujzQYRg

 

Kevesen tudják, hogy nem vagytok egy pár. Hogyan lehet összeegyeztetni a közös munkát a magánéletetekkel?

Ewelina: Könnyű. A férjem nem táncos!

Paynao: Nekem mindig problémám volt a latin tánc és a barátnők kapcsolatával. A barátnők mindig féltékenyek, mert túl közel táncolsz valakihez. Néha a táncpartnered a barátnőd, akkor persze könnyebb, de én azt mondom, sosem könnyű. A lényeg mindig, hogy tudd, ki a táncpartnered, és a ki a barátnőd, és tiszteld ezt a szituációt, ne játssz a többi nővel, ha barátnőd van, mert nem vet jó fényt rád.

 

Hogyan éltétek meg a Bachatastars versenyeteket? (BachataStars Europe 2011)

Ewelina: Ez egy izgalmas kérdés. :D Mi az első táncunk előtt, ami a BachataStars Europe versenyen történt, összesen 3 órát gyakoroltunk!!

Peynao: A helyzet az volt, hadd mondjam el a történetet, hogy Ewelina megnyerte a BachataStars UK versenyt egy másik partnerrel, aki mondjuk úgy, lekéste a repülőjét Madridba a döntőre. Így Ewelinának szüksége volt egy szabad táncpartnerre. Így léptem én a képbe. Úgy álltunk színpadra a versenyen, hogy előtte sohasem táncoltunk!! Nagyon keményen gyakoroltunk a versenyre, 3 óra alatt! Ewelinának volt kosztümje, egy gyönyörű piros, nekem volt egy fehér nadrágom, és gyorsan elmentünk venni egy fehér inget, így nekem is meglett a kosztümöm! Nagyon stresszeltem az egész helyzet miatt! De végül nagyon közel voltunk Kike&Faniahoz, akik harmadikok lettek a versenyen, és nagyon boldogok voltunk a végén. Azóta nem is éltem át ezt a fantasztikus érzést újra!

 

Peynao és Ewelina BachataStars Europe döntő 2011

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=VL5wOVrHlt4

Kike & Fania

http://www.youtube.com/watch?v=s3Vt93BXHYQ

 

Mit tanácsoltok a BachataStarson indulóknak? Mire figyeljenek? Hogyan készüljenek az indulók?

Ewelina: 1. Hallgassatok sok zenét!

2. Mindig hallgassatok a partneretek vezetésére!

3. Ne stresszeljetek, mert végül is azért van, hogy jól érezzétek magatokat. Én nagyon élvezem a versenyzést, imádok kiállni a színpadra. Persze fontos, hogy legyen egy szép kosztümöd, hogy úgy állj oda a színpadra, mint egy fellépő, de a legfontosabb, hogy jól érezd magad a táncban, ezt kell látni a bíráknak is. Dolgozzatok együtt a partneretekkel, ne kiabáljatok egymással, hogy ez vagy az nem sikerült, ha valami nem sikerül, gyorsan korrigáljatok.

Peynao: Legyetek merészek, és próbáljátok meg! Daniel és Desiree mondta nekem, hogy még a legjobbaknak is lehet rossz napjuk. Miért ne próbálnátok meg akkor? Ami szerintem is fontos, hogy nagyon sok zenét hallgassatok! Másodsorban olyan figurákat csináljatok, amiket pontosan tudtok kivitelezni. Tanácsolnám azt is továbbá, hogy vegyétek videóra magatokat, és nézzétek meg utána magatokat, javítsátok, dolgozzatok rajta. Én még most sem szeretem magam nézni a videókon, mégis megteszem. :)

Ewelina: 1-2 emelés jó lehet, de nem kell több.

Peynao: Egy show-hoz mindenképp kellenek az emelések, de a BachataStars versenyhez nem kell sok. 1-2 emelés, és ami nagyon fontos, hogy a zenére táncoljatok! Hallgassatok a zenére! Többet számít, mint 30 emelés. A tavalyi BachataStars Europe győztesek, Ronald & Alba olyan pontosan követték a zenét, hogy az elkepesztő, nézzétek meg a videókat! Azt gondolná az ember, hogy koreográfia, amit csináltak, de nem, abszolút improvizáció!

Bachatastars logo csillaggal polohoz

 

A BachataStars Hungary versenyről bővebben itt olvashattok: https://teszt.latinfo.hu/bachatastars-hungary/

Bővebb információ: http://www.facebook.com/BachatastarsHungary2013

Facebook event: http://www.facebook.com/events/256177034515240/

6547_424416107638813_167399416_n

Lil’D: Peynao & Simone voltak az (angliai) BachataStars UK főszervezői:

http://www.youtube.com/watch?v=lFGT-6REiCA

 

Hol lehet titeket megtalálni a mindennapokban? Milyen fesztiválokon lesztek megtalálhatóak a közeljövőben?

Ewelina: Londonban élünk, általában.

Peynao: De bármikor újra jövünk hozzátok is, ha szeretnétek. :D

Peynao Er Bachateroként megtalál mindenki a facebookon.

Ewelina: Én pedig a barátja vagyok facebookon Peynaonak :D

Peynao: Ezen kívül alapítója vagyok a Latin Passion-nek Londonban, amelynek tagja Viola és Balito is, akikkel együtt latin partykat szervezünk közösen. Egy folyamat, amit bachata forradalomnak nevezünk elindult Londonban, és ezen dolgozunk! Sokszor hívunk külföldi előadókat, fellépőket – hogy a bachata életet magasabb szintre vigyük Londonban -, amelyekre szívesen látunk mindenkit!

latin pass vagott

Latin Passion (www.thelatinpassion.com)

http://www.facebook.com/TheLatinPassion

http://www.youtube.com/user/TheLatinPassionTV

 

Hogy tetszett Magyarország?

Peynao: Nekem nagyon tetszett. Jó potenciált látok az emberekben bachata tekintetében, nagyon lelkesek. Az emberek kedvesek, és a város is tetszett. Jó lenne még egy kis idő, megnézni a várost!

Ewelina: Jó lenne visszajönni, és többet látni a városból, múzeumokat, épületeket, reméljük legközelebb lesz rá lehetőségünk!

Viola & Peynao & Lil’D & Balito & Ewelina & Chrys
Viola & Peynao & Lil’D & Balito & Ewelina & Chrys

Köszönjük szépen az interjút!!! Thanks for all!

 

Írta és szerkesztette: Lil’D & Chrys

Segítségünkre volt: Viola & Deluxe Dance London

Közös képet köszönjük Mirkának!

A workshopról, amit tartottak itthon, itt olvashattok: https://teszt.latinfo.hu/peynao-bachata-workshop/