Mádai Yanni

Embermesék salsa szósszal: Mádai Yanni


Ebben a sorozatban olyan embereket mutatunk be, akik szenvedélyes elkötelezettjei ennek a vérforraló latin táncnak. Ezúttal azonban a salsán túli világukba engednek be bennünket, s mesélnek önmagukról, az érzéseikről, a vágyaikról, s arról, hogy hogyan is kerültek ők egyáltalán erre a bizonyos salsa zenétől pezsgő táncparkettre.

 

profilMádai János (Yanni) elmúlt hatvan éves, de a fiatalokat megszégyenítő energiával él. Budapesten született és a Testnevelési Egyetemet elvégezve az ELTE Bölcsészettudományi Karán tanult pszichológiát. Az ő szavaival élve lélek kutász lett. Tanítva, tanulva (pszichológusként és teniszedzőként) Európa sok országát bejárta, míg végre hazaért. Jelenleg Csopakon él és a nyugdíjas élet rejtelmeit kutatja, azt, hogy hogyan lehet ezt az életszakaszt jól megélni. Emellett egy Balaton parti panzió tulajdonosa (www.racketpansio.hu), valamint három különleges és különböző lány édesapja (Vanessza, Vivien és Valentina).

A salsával hét évvel ezelőtt egy balatonfüredi nyári salsa táborban találkozott. Füredre ment vízisíelni, ahol meghallotta a zenét, megtetszett neki, belekóstolt a salsába és azóta is táncol. Az első “találkozást” a Salsa Diabolica hétvégi salsa kurzusa követte Füreden, majd fél év tánctanulás után elment élete első salsa bulijába. Ezen a bizonyos első bulin a következő párbeszéd hangzott el Yanni (Y) és egy lány (L) között:

L: Szeretsz táncolni?

Y: Igen.

L: Akkor tanulj meg.

Még ma is beáll a kezdők közé táncolni, mert úgy véli, hogy mindig lehet az alapmozgáson finomítani. Jelenlegi párja is kezdő. És hét év salsa tanulás után is úgy véli, hogy ezt megtanulni nem lehet, csak érezni lehet.

 

10 kérdés, 10 válasz: Mádai Yanni

1. Ha újraélhetnéd életed egyetlen pillanatát, melyik lenne az?

Mikor megszülettem. Láttam ugyanis mind a három lányom születését és ez valami csoda, és ezt a csodát szeretném újra átélni.

három lánya

2. Mit csinálsz legszívesebben, amikor nem kell csinálnod semmit?

Bridge.

3. Mi az a tulajdonság, amit a legjobban kedvelsz a másik nemben?

Az érzékiséget (El Suave) és a szenvedélyt (La Passione).

4. Mi az az emberi hiba, amit a legkevésbé tolerálsz?

Inkább úgy fogalmaznék, hogy kiket: a hangembereket.

5. Mi a legértékesebb tulajdonságod?

Megbocsátottam a megbocsáthatatlant, megpróbáltam pótolni nélkülözhetetlen embereket és elfeledni az elfeledhetetleneket.

Sokszor cselekedtem indulatból.

Okoztam csalódást és csalódtam olyanokban, akiktől sosem vártam volna.

Öleltem, hogy védelmet nyújtsak, és nevettem, mikor már nem bírtam tovább.

Szereztem örök barátokat.

táncos

Szerettem és szerettek, de sokszor el is utasítottak. Előfordult olyan is, hogy szerettek, de én nem tudtam viszont szeretni.

Ujjongtam a boldogságtól, habzsoltam a szerelmet és esküdtem örök hűséget, de volt, hogy teljes erővel mentem fejjel a falnak.

Sírtam zenehallgatás, vagy a fényképalbum lapozgatása közben és felhívtam valakit csak azért, hogy halljam a hangját.

Néha elég volt egy mosoly, hogy szerelmes legyek.

Sokszor éreztem, meghalok a vágytól és féltem, hogy elvesztek valakit, aki nagyon fontos számomra. A végén mégis elvesztettem.

De túléltem! És még most is ÉLEK! Az életet nem csak túlélem és Neked sem ajánlom, hogy ezt tedd. ÉLJ!!! A harcba elszántan kell menni, az életet szenvedélyesen átölelni, emelt fővel veszteni és merészen győzni, mert a világ a bátraké és AZ ÉLET TÚL SOKAT ÉR ahhoz, hogy jelentéktelenné váljon.

6. Ha más hivatást kellene választanod, mi lenne az?

Valószínű, hogy Bohóc vagy Sámán. Mindkettővel való találkozás végigkísér életem során, karizmatikus élmény volt. A bohóc mindig megmondhatta, megmondhatja az igazat, ön-azonos lehetett és lehet. A sámánnal Tuniszban, a homokdűnék között egy oázisban találkoztam, a tőle kapott sámángyűrűt azóta is hordom a hüvelykujjamon.

7. Hová költöznél legszívesebben és miért?

“Áldjon vagy verjen sors keze, itt élned, halnod kell.” Büszke  magyarnak születtem. De ha mégis, akkor Kuba. Kutatni és a megfejthetetlen titokban élni: hogyan lehet kevés pénzből szerény anyagi körülmények között a hit boldogságában élni. Hiszek a test – lélek – szellem változó harmóniájában, amit a táncon, a salsán keresztül meg lehet élni. A 3 lábú szék soha nem  billeg.

8. Melyik a kedvenc idézeted?

Úgy gondolom, hogy a jó idézetek bennünk vannak, és egész életünkben kísérik az életvezetésünket. Sok jót olvastam. De talán Almásy Aladár egyik  akvarellje az, amit idehoznék. A bohóc és bagoly. Ha bölcs és boldog akarsz lenni, úgy kell élni, mint egy bohóc. Folyamatosan gyakorlom, törekszem rá. Úgy  gondolom az életet élni kell. Nem elviselni. Ez a nagy kihívás.

A legértékesebb hatalomnak a tükör hatalmát tartom, hiszen csak akkor tudsz az igazsággal szembesülni, amikor belenézel. És az igazság az, hogy egyedi, megismételhetetlen lények vagyunk, és mindenki úgy értékes ahogy van. Teljesen mindegy hogyan vélekedik róla a nyáj. Az állandó megfelelésben sokan nem élik, hanem elviselik  életüket. Márpedig aki nem vállalja fel magát, az már most halott. Akik folyamatosan attól félnek, hogy nem fogadják el őket olyannak amilyenek, soha meg sem próbálnak önmaguk lenni. Márpedig ha nem önmaguk, akkor nem is élnek. Kidobnak az ablakon egy rendkívül értékes életet.

salsa csoport

A táncod mindent elárul, álarc nélküli, mozgásod nem hazudik. Így ez igen hatékony módja lehet korlátaid feltárásának, önmagad megismerésének. Azt mondják a salsa (a tánc) a vízszintes vágyak függőleges megtestesítője. Kiváltságos ember  vagyok, mert a legjobb magyar és külföldi tanároktól tanultam, időt, pénzt, fáradságot, alázatot nem kímélve. – Köszönet Lili Garces-nek, Kárpáti Andrisnak, Polgár Tominak, Puskás Balinak és a S.F-nak, valamint barátomnak, Hajnal Gyuszinak. – Jorge.C azt mondta: figyi ombre, megtanulhatsz sok figurát, de ha nincs benne a szíved, a lelked, akkor ez olyan, mintha egy tornagyakorlat lenne, mintha a disznóknak gyöngyöt adnál. A dolgokat tudni sokat jelent. A dolgokat ÉREZNI mindent jelent.

“Nagyon sok probléma abból adódik, hogy az emberek sodortatják magukat az árral, és mások után mennek. Időnként mindnyájunknak szembe kellene néznünk a tükörképünkkel, és hagynunk kellene, hogy a belső bölcsességünk vezessen, ne a félelmeink.”

9. A salsa mellett melyik az a tánc, amit szívesen táncolsz, vagy megtanulnál?

Argetin Tango.

10. Hogy képzeled el az életedet 10 év múlva?

Van egy fogadásom Puskás Balázs barátommal: ha 70 éves leszek indulok a Copa nemzetközi salsa táncversenyen. Hiszek a génkódolásban, édesapám 97 éves, édesanyám 89 és kiváló egészségben élnek. Ha az Úr is úgy akarja, ott leszek.

Zárszóként pedig csak annyit mondanék, hogy az öregség olyan, mint a bankbetét. Csak azt tudod kivenni belőle, amit beletettél.

“Miss G”

Hamarosan újabb interjúkat is olvashatsz Embermesék salsa szósszal rovatunkban.

[form arcajanlo]


Közzétéve

itt:

, írta: