Embermesék salsa szósszal: Lengyel Andi

Embermesék salsa szósszal: Lengyel Andi


Ebben a sorozatban olyan embereket mutatunk be, akik szenvedélyes elkötelezettjei a táncos világnak. Ezúttal azonban a táncon túli világukba engednek be bennünket, s mesélnek önmagukról, az érzéseikről, a vágyaikról, s arról, hogy hogyan is kerültek ők egyáltalán erre a latin zenéktől pezsgő táncparkettre.

 

ProfilképLengyel Andi csupa mosoly. Amikor ránézek az élet napos oldalát látom a tekintetében. Kérdésemre, hogy honnan ez a ragyogás csak annyit válaszol: “Élem az életem, nem túlélem. Minden pillanatban megtalálom azt, ami jó.”

Andi a Pénzügyi és Számviteli Főiskola elvégzése után először óraadóként, majd főállású oktatóként tanított főiskolájának Controlling tanszékén. Ezzel párhuzamosan elvégezte a Közgazdaságtudományi Egyetemet, emellett pedig számos oktatási cégnél (KOTK, OKISZ, RND, stb.) és felsőoktatási intézményben (Budapesti Műszaki Egyetem, Budapesti Műszaki Főiskola) tanított másoddiplomásokat, mérlegképes könyvelőket, adótanácsadókat. Több publikációja, könyve jelent meg gazdasági – főként controlling, elemzési-ellenőrzési, üzleti tervezési – témákban a Perfekt, a HVG és a Verlag Dashöfer kiadók gondozásában.

Pályáját egy komoly betegség „törte meg”, ami miatt a spiritualitás felé fordult, mivel orvosi segítség nem volt rá az orvostudomány akkori és jelenlegi állása szerint sem. Először asztrológiát tanult, majd a Pránanadival (egy Tibetből származó energetikai gyógyítási módszer) ismerkedett meg és ez utóbbi segített a gyógyulásában. A módszer hatékonysága annyira megfogta, hogy elhatározta, ezzel szeretne foglalkozni, hogy segíthessen az embereknek testi-lelki problémáik megoldásában. Ezért „felszámolta” a múltját, felmondott a főiskolán és nem vállalt több munkát (könyvírás, oktatás, szakértés, stb.) gazdasági témában. Avatómesterré vált. Jelenleg tanít, energetikai kezeléseket, tibeti masszázst és reinkarnációs „utaztatásokat” (előző életekbe visszavitel a jelenéletbeli problémák okainak feltárása érdekében) végez.

És a salsa. 2010 májusát írunk,  a kinti Mesterek meghívására közel két hetet töltött kint Nepálban tanulással. Itt kezdett el beszélgetni az egyik társával, aki ekkor már salsázott. Az ő invitálására ment el élete első salsa bulijába a Holdudvarba, ahol lelesve a többi táncostól a lépéseket, próbált táncolni vele. Tánc közben felszínre törtek a régi érzések, emlékek versenytáncos korából. (Andi 10 éves korában kezdett táncolni, s a versenytánc, majd a booggie-wooggie meghatározó volt az életében. Elvégezte a Tánctanárképzőt is, párhuzamosan a Közgáz Egyetemmel.)

Szeptemberben már a Salsa Diabolica kezdő kubai salsa órájára járt, majd egy hónap tánctanulás után – októberben – a budapesti Cuba mi salsa fesztivál esti partyján találta magát. A művészek fergeteges bemutatót rögtönöztek az ott lévőknek, majd az egyik ismert táncos (Roly Maden) odalépett hozzá és mire Andi – meglepődéséből felocsúdva-  megkísérelte volna elmagyarázni, hogy ő még nem tud salsázni, Roly már be is húzta a kör közepére táncolni. Ez igazi mélyvíz volt.

Salsa bulikba áprilistól merészkedett le a Hölgyválaszba. 2011 nyarán részt vett a Salsa Diabolica által szervezett nyári táborban, ahol sikerült egyszerre két szintet elvégeznie, így egy év után szeptembertől már a „nagyokhoz”, a leghaladóbb csoportba járhatott. A 2012-es nyári táborban pedig tánctudása elismeréséül megkapta a SD ezüst medálját.

10 kérdés, 10 válasz: Lengyel Andi

1. Ha újraélhetnéd életed egyetlen pillanatát, melyik lenne az?

Ez egy elég nehéz kérdés, mert több ilyen is van. Talán az a pillanat, amikor az orvos közölte velem, hogy eltűntek a daganatok a szervezetemből és kaptam ezáltal egy újabb lehetőséget az életre.

salsa2. Mit csinálsz legszívesebben, amikor nem kell csinálnod semmit?

Ritka az ilyen pillanat, mert alapvetően elég nyughatatlan természetű ember vagyok. Nem tudok egy helyben ülni, mindig találok valami elfoglaltságot, tennivalót. Mégis egyértelmű a válasz: táncolok és beszélgetek, együtt vagyok azokkal, akiket szeretek.

3. Mi az a tulajdonság, amit a legjobban kedvelsz a másik nemben?

Egy férfiban azt kedvelem, ha a „tenyerén hordja” a nőt. Ugyanis ettől tud egy nő igazán nő lenni, ha a férfi törődik vele, kitünteti figyelmével, megmutatja neki valós érzéseit. Nagyon fontos az őszinteség és a jó humor is.

4. Mi az az emberi hiba, amit a legkevésbé tolerálsz?

Egyértelműen a hazugság, mert ez a másik ember semmibe vevését jelenti. Önzésből, egoizmusból ered legtöbbször. A hazug ember magának akar előnyöket szerezni, érdekek vezérlik. Ezt én mélyen elítélem. Még az ún. kegyes hazugságot sem tartom jónak. Szerintem mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy maga döntsön az élete felől, még akkor is, ha az fájó vagy nehéz.

5. Mi a legértékesebb tulajdonságod?

Az előzőekből következően az őszinteséget tartom annak. Bár sokszor sérülhet az ember emiatt, nem lesz „jó politikus”. De valahogy mégis jobb érzés álarcok nélkül, önmagad vállalva élni, mint mindig megfelelni mások elvárásainak. Úgy gondolom, inkább legyen kevesebb, de igazán jó barátom, mint „álszent” vagy érdekkapcsolataim.

6. Ha más hivatást kellene választanod, mi lenne az?

Ezen mostanában nem gondolkodtam. De ha mégis mondanom kell valamit, az vagy tánccal vagy fotózással, utazással lenne kapcsolatos. Mindenképpen emberekkel foglalkoznék.

7. Hová költöznél legszívesebben és miért?

Nem költöznék el Magyarországról, szeretek itt élni. Viszont szívesen elmennék egy világ körüli útra, mert mindenre kíváncsi vagyok.

8. Melyik a kedvenc idézeted?

Szeretem az idézeteket, de talán a Dalai Láma idézetét emelném ki, mely – mivel megérintett a halál szele – szinte életfilozófiám lett:

 

Soha ne add fel

 

Bármi történjék is, soha ne add fel.

Erősítsd meg szíved.

Országodban túl sok energiát fordítanak

az ész fejlesztésére,

ahelyett, hogy szívüket edzenék.

Légy együtt érző,

a barátaidon kívül mindenki mással is.

Légy együtt érző,

dolgozz lelked és egyben a világ békéjéért.

Dolgozz a békéért, és hallgass rám:

Soha ne add fel.

Nem számít, mi folyik körülötted,

nem számít, mi történik:

Soha ne add fel!”

(Tendzin Gyaco, Őszentsége a  14. Dalai Láma)

 

Ha lehet még egyet a tánccal kapcsolatban:

„A mosoly a legrövidebb út két ember között, a tánc pedig a legrövidebb út két lélek között.”

semba9. A salsa mellett melyik az a tánc, amit szívesen táncolsz, vagy megtanulnál?

A kizomba és a semba az új szerelmem a salsa mellett. Kicsivel több, mint egy éve kezdtem tanulni Nagy Tamás – Farkas Veronika párosnál. Itt is nagyon jó közösség alakult ki, akikkel most már külföldi fesztiválokra, workshopokra is járunk különböző országokba (Afrofever – Lisszabon, Portugália, SSD – Rovinj, Horvátország, KIFE – Trieszt, Olaszország, BKC és Yeskizomba – Budapest). Illetve ősztől szeretnék eljárni vonalas salsa órákra is.

10. Hogy képzeled el az életedet 10 év múlva?

Táncolva, barátokkal körülvéve, boldogan és egészségesen.

“Miss G”

Hamarosan újabb interjúkat is olvashatsz Embermesék salsa szósszal rovatunkban.

[form arcajanlo]


Közzétéve

itt:

, írta: