Embermesék salsa szósszal: Kertész Miki

Embermesék salsa szósszal: Kertész Miki


Ebben a sorozatban olyan embereket mutatunk be, akik szenvedélyes elkötelezettjei ennek a vérforraló latin táncnak. Ezúttal azonban a salsán túli világukba engednek be bennünket, s mesélnek önmagukról, az érzéseikről, a vágyaikról, s arról, hogy hogyan is kerültek ők egyáltalán erre a bizonyos salsa zenétől pezsgő táncparkettre.

 

zsuzsi_miki
(Fotó: Domokos Zsuzsával a 2006-os müncheni salsakongresszuson)

Kertész Miklós Budapesten született 1958-ban. Biológusként végzett az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természettudományi Karán, majd közel tizenöt évvel később megszerezte a PhD tudományos fokozatot. Miki az MTA Ökológiai Központ tudományos főmunkatársa, növényökológus, aki nem mindennapi módon került kapcsolatba a salsával.

A munkája révén 1992-ben, egy spanyolul jól tudó kollégájával eljutott Kubába, és nagyon megtetszett neki az ottani buli, tánc. Az ottani egy orientei kisvárost, Bayamót jelenti, a buli pedig a kubai akadémia helyi intézetének bulijait. A következő tavasszal egy idelátogató kubai kolléga megtanította Mikinek a casino alaplépését, és attól kezdve többé-kevésbé rendszeresen táncolt bulikban, főleg Szegeden, egy ottani biológus kolléga által szervezett bulikon, ritkábban itt Budapesten, casinót és merenguét. Amikor itthon elkezdett terjedni a salsa, akkor szívesen táncolt volna a salsásokkal is, de nem tudott, mert a salsás lányok mindenféle figurákat vártak, aztán meg zavarba jöttek, amikor szólózni kezdett. Így hát elment tánciskolába. 2004-től José Reyhez és Lili Garceshez járt a Salsa Tropicalba, majd Lilihez a Salsa La Cubanába, majd a Salsa Con Timbába és utána Domonkos Zsuzsáék Cuba2 tanfolyamaira és táboraiba, de Liliékkel is megmaradt a jó kapcsolat, azóta is jár a táboraikba. 2006-tól külföldi salsa kongresszusokra is eljutott, és ettől kitágult számára a kubai tánc világa. Elég sokat táncol guaguancót timba közben, és nagyon élvezi, hogy egyre több lánnyal lehet. Az utóbbi időben sont is tanul. A La Cubana színeiben Horváth Gabival többször is indult táncversenyen, II. és III. helyeket begyűjtve kubai salsa kategóriában, azaz casinóban vagy timbában. A honlapján (www.rumbalaton.hu) sokat írt a versenyekről, meg a kubai tánccal, zenével kapcsolatos dolgokról.

 

10 kérdés, 10 válasz: Kertész Miklós

1. Ha újraélhetnéd életed egyetlen pillanatát, melyik lenne az?

Egy bizonyos csókolózás. Messze nem az első, de a legjobb.

2. Mit csinálsz legszívesebben, amikor nem kell csinálnod semmit?

Zenét hallgatok, vagy olvasok, ritkábban írok, mint most.

18834_311323853253_6989937_n3. Mi az a tulajdonság, amit a legjobban kedvelsz a másik nemben?

Azt, hogy olyanok, mint a nők. Azaz másmilyenek, mint a férfiak. A szociális és érzelmi intelligenciát. Meg persze a vonzó testi felépítésüket.

4. Mi az az emberi hiba, amit a legkevésbé tolerálsz?

A rasszizmus, a vallási, etnikai és szexuális intolerancia és gyűlöletkeltés. Igyekszem mindent tolerálni, és lehetőleg együtt érezni másokkal. Sajnos nem mindig sikerül. A saját rossz tulajdonságaimat néha nagyon nehezen viselem.

5. Mi a legértékesebb tulajdonságod?

Ezt másoktól kéne kérdezned. De nem a szerénység, az biztos. Mindenesetre szeretem, ha dicsérik a tánctudásomat.

 

6. Ha más hivatást kellene választanod, mi lenne az?

Tudományos újságíró.

7. Hová költöznél legszívesebben és miért?

Inkább azt szeretném, ha oda utazhatnék, ahová akarok. Sok időt töltenék a Mediterráneumban: Dalmáciában, Rómában, Lisszabonban, és persze Kubában, meg Brazíliában.225770_10150184905138254_7199308_n

24678_372513233253_1104301_n8. Melyik a kedvenc idézeted?

Több is van, illetve változó. Az egyik:

“Spárta erényes volt; romlás vert fészket Athénban.

Spárta halott emlék; Attika dísze örök.” (Weöres Sándor)

És egy másik, amit mostanában gyakran énekelek magamban, a Kaláka megzenésítésében:

“Ne vádolj, ne fogadkozz,

ne légy komisz magadhoz,

ne hódolj és ne hódíts,

ne csatlakozz a hadhoz.” (József Attila)

9. A salsa mellett melyik az a tánc, amit szívesen táncolsz, vagy megtanulnál?

Mostanában teljesen rákattantam a kizombára. Persze megint a lányok miatt: túl sokan kezdtek el kizombázni a jó nők közül.

10. Hogy képzeled el az életedet 10 év múlva?

Jelenleg egyedül élek. Tíz év múlva nem szeretnék.

23939_345860823253_1060078_n

“Miss G”

Hamarosan újabb interjúkat is olvashatsz Embermesék salsa szósszal rovatunkban.

[form arcajanlo]


Közzétéve

itt:

, írta: