Embermesék salsa szósszal: Ignácz Magdi


Ebben a sorozatban olyan embereket mutatunk be, akik szenvedélyes elkötelezettjei a táncos világnak. Ezúttal azonban a táncon túli világukba engednek be bennünket, s mesélnek önmagukról, az érzéseikről, a vágyaikról, s arról, hogy hogyan is kerültek ők egyáltalán erre a latin zenéktől pezsgő táncparkettre.

 

Ez az interjú akár előszó is lehetne egy életregényhez. Ignácz Magdi életregényéhez. Ahogy hallgattam őt azt éreztem, hogy ez még csak egy pici szelete mindannak, aki ő és amit átélt, és hogy még mennyi kincs lehet az ő életében.

 

Kislánykori álma volt például, hogy egyszer – Széchenyi Zsigmond nyomán – Afrikában vadászhasson, és felnőttként ez az álma is teljesült. De mégis hogyan lesz egy pöttöm kislányból vadász?

Magdi a pöttyös könyvek mellett Széchenyi Zsigmond afrikai expedícióiról szóló könyveit is szívesen olvasta, melyek az édesanyja által kerültek a kezébe. Ekkor határozta el, hogy ő is nagy vadász lesz, és amit elhatározott, amit nagyon akart, azt meg is csinálta.

Agrármérnök – vadgazdálkodási szakmérnök végzettséget szerzett, majd vadgazdálkodásból doktorált, ezután pedig dolgozott néhány évtizedet a Mezőgazdasági Minisztériumban. Akkoriban ebben a szakmában a nő fehér hollónak számított, de ezzel együtt rendkívül izgalmas időszak volt Magdi életében. Majd saját elhatározásából kilépett a nagybetűs  életbe, ahol vállalkozóként szakértősködött, vadászfilmeket készített és persze vadászott is.

 

Világéletében rendkívül  kíváncsi ember volt. Imád utazni, szereti megismerni távoli országok kultúráját és természeti csodáit. „Különös világ tárul az ember elé, amikor háromezer méter magasságban felér a sziklákra” – meséli Magdi. Síel, rendszeresen fut, ma már egy félmaraton táv megtétele sem okoz nehézséget neki, és több mint  egy évtizede elkezdett festeni. Már  tanítványai is vannak, és  büszke rá, hogy a salsás világból is mennek hozzá festeni. Jelenleg  kifelé vezeti magát a munka világából, és igyekszik mindazzal foglalkozni, amire amúgy, ha folyamatosan dolgozik, kevés ideje marad. Amivel kerekebb az élet. Ide értve a jó ügyek támogatását is. “Szóval valójában igazán jól érzem magam” – mondja.

 

A  salsás kezdet érdekesen alakult. A lánya kint tanult Hollandiában és kiment hozzá látogatóba. Ez 7-8 évvel ezelőtt volt. Egyik délután azt mondta neki a lánya, hogy anya, most mutatok néhány salsa lépést, mert buliba megyünk, és biztosan fel fognak kérni. No igen, gondolta magában Magdi. Persze este ott voltak a klubban, ahol igazi karibi hangulat fogadta őket. Magdi kinézett magának az egyik sarokban egy hatalmas fotelt, hogy abban majd jól elbújik, elég neki, hogy hallgatja a zenét, de nem telt el két perc, már veregette a vállát egy hatalmas kreol bőrű fiatalember, hogy menjen vele táncolni. Nos, a táncból nem lett semmi, de a kíváncsiság megmaradt, így amikor egy napon meglátott egy hirdetést, hogy salsa sítábor, akkor gondolt egyet, hogy síelni már tud, salsázni meg épp ideje elkezdeni. Így csöppent bele a salsa világába. Aztán jöttek párhuzamosan az iskolák (Salsamor, Carmen, I-Dance, KCH), a tanárok, a nyári táborok és hétvégék. Egy  intenzív, izgalmas, tanulással, szórakozással teli időszak volt ez az 5-6 év. A tánc szeretete ma is megvan, csak az arányok változtak, mert továbbra is jönnek az életében a fantasztikusabbnál fantasztikusabb dolgok, felfedezések.

Magdi ugyanis gyerekkorától kezdve úgy él, hogy mer nagyot álmodni. Először megálmodja a dolgokat, majd a lehetőségek egyszerűen szembejönnek vele. Azt vallja, hogy kellenek az életcélok, a nagy álmok, az olyan célok és az olyan álmok, amitől az ember életminősége sokkal jobb lesz.

Ez az életfelfogás, szemléletmód segítette őt a rákból való gyógyulás útján is. Ő egy élő példa arra, hogy fel lehet egy ilyen nehéz helyzetből is állni. Megtapasztalta, hogy amikor az embernek nehéz az élete, és ennek ellenére ki tudja nyitni magát, akkor a fontos emberek megjelennek. Nála ezek az emberek – akik mellette álltak – a salsások voltak: Laposa Kati, Schumicky Balázs és még sokan mások.

Tele van tervekkel, utazásokkal, most túrázott az Azori-szigeteken, majd Grúziában, és éppen csomagol és indul Norvégiába. 10-15 évre tervez, és mer belevágni olyan dolgokba is, amikbe az átlag ember nem vágna bele. Ahogy az egyik válaszában is írta: “Meg kell próbálni sok mindent, mert csak azt nem tudom megcsinálni, amit még nem próbáltam.”

 

10 kérdés, 10 válasz: Ignácz Magdi

 

1. Ha újraélhetnéd életed egyetlen pillanatát, melyik lenne az?

Hirtelen három ilyen pillanat jutott eszembe, mindegyik más. Had mondjam el mindegyiket: az első, amikor a lányomat a karomban tarthattam; a második, amikor főiskolás végzettséggel egyetemi doktorátust szereztem; a harmadik, amikor pontosan egy évvel a rák diagnózisom után lefutottam életem első félmaratonját.

2. Mit csinálsz legszívesebben, amikor nem kell csinálnod semmit?

Amikor nem kell csinálnom semmit az nagyon jó dolog. Ilyenkor szoktam kitalálni mi az, amit még nem próbáltam, hová utaznék, mi az, amit kipróbálnék. Szóval ilyenkor van az a bizonyos bakancslista bővítés.

3. Mi az a tulajdonság, amit a legjobban kedvelsz a másik nemben?

A laza, elegáns férfiasságot.

4. Mi az az emberi hiba, amit a legkevésbé tolerálsz?

Hazugság.

5. Mi a legértékesebb tulajdonságod?

Soha semmilyen körülmény között nem adom fel.

6. Ha más hivatást kellene választanod, mi lenne az?

Valószínű, hogy valami hasonlóval foglalkoznék mint amit eddig is tettem, mert arra tíz éves korom óta készültem. Esetleg kulturális nagykövet lennék.

7. Hová költöznél legszívesebben és miért?

Szerencsére elég sok részére eljutottam a világnak. Én jól érzem magam itthon is. Az életigenlés miatt hozzám nagyon közel áll a karibi szigetvilág. Még a salsás kezdetekkor voltunk Havannában és elmentünk egy tánctanárhoz. Ő mondta, hogy háromféle salsa van, no meg még egy, amit ti ott Európában táncoltok. Ha nagyon muszáj lenne költöznöm Spanyolország, Portugália vagy Olaszország jöhetne szóba.

8. Melyik a kedvenc idézeted?

Inkább magamtól idéznék: „Csak azt nem tudom megcsinálni, amit nem próbáltam.”

9. A salsa mellett melyik az a tánc, amit szívesen táncolsz, vagy megtanulnál?

A salsa mellett párhuzamos volt a bachata, és nem sokkal ahogy megérkezett hozzánk, jött a kizomba. Mindegyiket nagyon szeretem. Talán a salsa és a bachata kicsivel közelebb áll hozzám. Vezetnek és mégis nagyobb szabadságot ad a nőnek. Ami még nagy  kaland volt, hogy a férjem is megtanult salsázni, bachatázni, a kizombát viszont feladta.

10. Hogy képzeled el az életedet 10 év múlva?

Valahogy úgy képzelem tíz év múlva a napjaimat, ahogy mostanában élek.  Kiegyensúlyozottan helyet kap minden, ami az életet teljessé vagy még kerekebbé  teszi. Mindenképpen marad a tánc, szeretem a salsás hétvégéket, táborokat. Ha ez összeköthető nyaralással, síeléssel, az hab a tortán. És marad a világ titkainak felfedezése, akár bakancsban, akár futva. No és akkorra néhány  unoka.

Illetve a tánchoz még annyi, hogyha elmegyek táncolni, akkor lesz valaki, aki megveregeti a vállamat – mint az a színesbőrű fiatalember Hollandiában -, hogy ugye jössz táncolni?

“Miss G”

Hamarosan újabb interjúkat is olvashatsz Embermesék salsa szósszal rovatunkban.

[form arcajanlo]


Közzétéve

itt:

, írta: