Extreme Workshop

Beszámoló: eXtreme Workshop 02.25-26.

Nagy izgalommal vártuk a hétvégét, hiszen három szívünknek kedves tánc workshopja következett el. Ez a három sensual tánc mi más is lehetett, mint a Bachata, Zouk és Kizomba! Hazánkban egyre népszerűbbek ezek a táncok, hiszen az érzést amit adnak, nehéz lenne leírni, táncold akár a pároddal akár idegennel.  Most eljött az alkalom, hogy egy napon elsajátíthassuk mindhárom tánc alapjait, vagy éppenséggel meglévő tudásunkat csiszolhassuk. Mindezt pedig a stílusok magyarországi úttörő tanárainak segítségével tehettük meg.

Izgalmunkat más sem példázhatja jobban, mint hogy az elsők között érkeztünk a workshop helyszínére, ahol Ladányi Zoli már várta a lelkes csapatot. A regisztrációkat követően Zoli elmondta a nap menetét és hogy miről is szól ez a workshop.

A csapat eléggé vegyes volt. Mivel a workshop minden szintnek ajánlott volt, így aztán a haladóbbak sem panaszkodhattak, hiszen az alapok átvétele után számukra is tanulságos, élvezhető figurákat tanulhattunk, ez mindegyik stílusra elmondható! De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük csak stílusokra bontva!

Bachata – Ladányi Zoltán & Legindi Nikolett

Ladányi Zoltán & Legindi Nikolett
Ladányi Zoltán & Legindi Nikolett

A Bachatatát ugye senkinek nem kell bemutatni, hiszen a salsa mellett talán pont ő következik a közkedveltség és ismertség listáján. A tánc hangulatának, közvetlenségének és lágyságának köszönhetően előszeretettel veszünk részt hasonló órákon.

Akik ismerik Ladányi Zolit azok már tudják, milyen részletességekbe menően tanít, és ami még ennél is jobb, megpróbál mindenkit rávezetni, hogy magától jöjjön rá a megoldásra, persze az ő segítségével. Most is mindent alaposan átbeszéltünk. Pontosan ez az aprólékosság kell ahhoz, hogy valakiből jó táncos legyen, vagy hogy egyáltalán megtanuljon táncolni. Ezeket a technikákat nem tudod videóról lenézni és pontosan ezekért fontos, hogy eljárjunk ilyen workshopokra és órákra. Zolihoz társul még a humor és a szigor tökéletes keveréke. Jó hangulatban telnek az órák, mégsem a haladás rovására. Ladányi úr több mint 10 éve tanítja a bachata fortélyait országszerte, így nem kis tapasztalatra tett szert. Tapasztalataiból most mi is profitálhattunk.

Bemelegítéssel kezdtünk, ami már magában foglalta az alapok elsajátítását. A kezdők már itt megtanulhatták az alapokat, a haladóbbak pedig néhány trükköt leshettek el.

Ezután belekezdtünk egy mozdulatsor megtanulásába. Ami nem csupán egy végtelenbe menő figura volt, hanem telis-tele volt technikai elemekkel, amivel mindenki szélesíthette tudását. A hölgyek Zoli bájos partnernőjétől, Nikitől leshettek díszítéseket, míg Zoli a vezetéstechnikát csiszolgatta a fiúknál.

Második nap a bemelegítést követően továbbhaladtunk egy új figurával, ami technikailag kicsit nehezebbnek bizonyult, mint az előző napon tanult. Mivel a társaság már jobban összeszokott, mint előző nap, így az óra interaktívabbá tudott válni. Talán még az első napnál is jobban kitértünk a részletekre és Zoli mindenre igyekezett felhívni a figyelmünket.

Az órák végeztével még nem kezdőként is gazdagabbak lettünk két dögös figurával és technikai trükkökkel, a kezdők tudásának fejlesztése pedig ennél is messzebbre nyúlik. Sikerült a bachata világába még mélyebben betekinteni és a workshopon szerzett tudással újabb kapukat megnyitni frissen tartva az érdeklődést a műfaj irányába.

Zouk Passion, Lambada – Ronaldo Magalhães de Aguiar & Knoll Márti

Ronaldo Magalhães de Aguiar & Knoll Márti
Ronaldo Magalhães de Aguiar & Knoll Márti

Mielőtt az óra menetét kezdeném részletezni, nem árt néhány szót szólni az oktatókról, hiszen már ebből látható lesz milyen nagyszerű lehetőségben volt részünk, hogy tőlük tanulhattunk.

Ronaldo tökéletes példája annak, hogyan nyitja meg a tánc a szíveket szavak nélkül is!  Sokan azt mondják a Brazilok táncra születnek és kimondott érzékkel rendelkeznek. Ki más lehetne erre tökéletesebb példa, mint Ronaldo. Nem csak a tánchoz de a tanításhoz is mérhetetlen érzéke van, azonnal felfedezi a hibákat és akár szavak nélkül is rávezeti az embereket a hiba kijavítására. Ronaldo főként angolul tartja az órákat, de csinos partnernője Márti a fordításban is segítségére van. Márti mozgásán és megjelenésén egyből látszik, hogy profi és képzett táncosról van szó. Gyönyörű légies mozdulatai rögtön magával ragadják az embereket. A Zouk nem a legkönnyebb táncok közé sorolható, ami a test mozdulatait illeti, viszont két ennyire képzett táncostól még ezek elsajátítása is megoldható feladattá vált.

Az órát speciális bemelegítéssel kezdtük, ami átnyújtotta, bemelegítette a Zoukban főként használt izmokat. Ezután átvettük az alaplépéseket, ami a kezdőknek és a haladóknak is egyaránt szükséges.  Ezután először külön a hölgyek és az urak elsajátíthatták a tanulandó figura lépéseit, mozdulatait. Amikor már mindenkinek ment következhetett a figura párban való megtanulása. Mivel külön-külön már elsajátítottuk így együtt is sokkal könnyedebben ment! A tanárok folyamatosan javítottak és felhívták a figyelmet a biztonságos táncra is.

Második nap szintén speciális bemelegítéssel kezdtünk, majd a tánchoz szükséges alapokat gyakoroltuk, mindezt egy nagy körben, így alkalmunk volt megtanulni azt is, hogyan figyeljünk tánc közben egymásra is. Mártitól forgástechnikát tanulhattunk, akárcsak Ronaldótól a fiúk. Olyan gyakorlatokat csináltunk, amik feltétlen szükségesek a megfelelő tánctudás elsajátításához és ez az, amihez a figuratanulás önmagában kevés.

Ezt követően új figurát tanultunk, ami pontosan összeilleszthető volt az előző nap tanulttal, ezáltal egy nagyon szép kerek figurát kaptunk a workshop végére. Ezzel viszont koránt sem volt vége az újdonságoknak. Magyarországon, tudtommal, egyedülálló dolgot tanulhattunk meg: a Roda de Zouk-ot (Zouk ruedát). Izgalmas és különleges volt így begyakorolni a tanult figurát.

A tanárok igyekeztek mindenben a segítségünkre lenni és olyan trükköket megmutatni amikkel sérülésmentesen sajátíthatjuk el ezt a gyönyörű táncot és amik hozzásegítenek a mozdulatok szép kivitelezéséhez!

Kizomba – Nagy Tamás & Farkas Vera

Nagy Tamás & Farkas Vera
Nagy Tamás & Farkas Vera

Az érzéki táncok tán legközvetlenebb tánca a kizomba (legalábbis számomra). Ezen az órán én magam is kezdőként vettem részt, de azt hiszem maximálisan elégedett lehetek. Nem csak az alapokat sikerült elsajátítanom, de rengeteg új dolgot is megtanulhattam, amiket más táncoknál is alkalmazni tudok majd. A tanárok személyében a legjobb kezekben voltunk, hiszen ők az igazi úttörői ennek a táncnak hazánkban. Rengeteg külföldi tanárnál tanultak és több százan tanulnak a kezeik alatt, így nem kis tapasztalattal oktattak minket is.

Ez a tánc kifejezetten a két táncosról szól, megszűnik a külvilág csak ti és a tánc vagytok. Ahhoz viszont, hogy ne egymáson való átbukdácsolás legyen belőle, bizonyos alapokat el kell sajátítani. Tamásék ezekkel az alapokkal kezdték, de nem volt szötyörgés egy percig sem. Mindent alaposan elmagyaráztak, de legnagyobb örömömre haladtunk és ezáltal a rég áhított alaplépéseket sikerült is elsajátítani. Persze sok gyakorlás vár még ránk, de már tudjuk mi a dolgunk ;), az esti buliban gyorsan hasznosítottuk is a megszerzett tudást. Az óra menetét tekintve párban gyakoroltunk, de ahol hiba volt ott kétfelé bomlottunk hölgyekre és urakra, hogy jobban megfigyelhessük a pontos lépéseket. Az óra végére fel volt adva a lecke, másnap tudtuk megyünk tovább.

Második nap követés- és vezetéstechnikai gyakorlatokkal kezdtünk, aminek különösen nagy jelentősége van a kizombában. Ez szintén egy olyan momentuma volt a tanfolyamnak, ami az oktatás jelentőségét mutatta, hiszen otthon aligha áll neki az ember ilyeneket csinálni.

Ezt követően átvettük az előző nap tanult figurákat és mentünk is tovább. Nem kis feladat várt ránk, Vera és Tomi nem kímélt minket. Hihetetlen türelemmel és nyugodtsággal vették végig velünk az összes kritikus pontot. A workshopot nem is fejeztük be egészen addig, amíg az általuk kitalált tanmeneten nem mentünk végig. Van még mit tanulni, de kifejezetten hasznosnak bizonyult ez a tanfolyam is, elmondhatom, tudok végre kizombára is táncolni. Na nem úgy, mint a profibbak, de végre ennél a zenénél sem kell már a parkett szélén ácsorognom. A haladóbbak sem panaszkodhattak, mert számukra is tartogatott újdonságot a megtanult koreográfia.

Szombat este még egy fergeteges Gálaestre is sor került az E10-ben, ahol mindhárom oktatópáros lélegzetelállító show-t mutatott be, ahol is a workshopon nem résztvevők is kaphattak egy komoly ízelítőt ezekből a gyönyörű táncokból! Leírhatatlan élmény ezeket a produkciókat látni, mindenki, aki teheti nézze meg őket élőben, talán lesz még rá lehetőség.

Tematikusan felépített órákban volt részünk a két nap alatt. Részletesség és profizmus jellemezte a tanárok oktatását. Két nap tánctanulás, embert próbáló feladat, de ezek a tanárok mégis ébren tudták tartani a figyelmünket végig. Az órák tökéletesen egymásra épülő figurákkal biztosították a tánctudás megszerzését, amik közben új technikákat, trükköket és látványos elemeket tanulhattunk meg. Mindhárom oktatópárost csak ajánlani tudom hiszen méltó képviselői ezeknek a gyönyörű táncoknak, ezen felül pedig  kiváló tanári érzékkel is rendelkeznek, ami szintén nem elhanyagolható szempont egy ilyen rendezvényen.

Ennek a két napnak ugyan vége lett, de a workshop sorozat csak most fog igazán beindulni. Nemsokára újabb lehetőséget kapunk ezektől a nagyszerű tanároktól is, hogy ezen szépséges táncokból egyszerre kaphassunk ízelítőt és sajátíthassunk el újabb tudást. Ami még több izgalommal ruházza fel ezt a sorozatot, hogy időről időre újabb és újabb táncokkal fog kedveskedni a tanulni vágyóknak és a megszokott változatossággal jelentkezhetünk rá. Így már érthető, mi után kapta az ”eXtreme” nevet. Nem először és nem is utoljára dolgozott együtt ez a tanári team sem, ezért érdemes nyomon követni akár a Latinfo hasábjain a történéseket!

Az ”eXtreme Workshop – International Dances” programja folytatódik! Keressétek őket bátran a facebookon is!

Köszönjük ezt a nagyszerű lehetőséget, különösképpen Ladányi Zolinak, az esemény főszervezőjének!

Szerző:  LilD


Közzétéve

itt:

, írta: