Beszámoló: Salsa in the City

A Király utcában megrendezett megarueda eseményről két tudósítónk is írt, valamint beszámolt róla a Borsonline is. 


Helyreigazítás

Szerzőinknek és az eseményen résztvevőknek úgy tűnt, úgy tűnhetett, hogy a Chili Salsa tánciskola vagy annak diákjai szervezték a rendezvényt. A Chilisek nem szervezői, hanem résztvevői voltak az eseménynek, akárcsak a Diabolicások vagy a SalsAmorosok. A Chili Salsa az egyik legaktívabb résztvevőként külön is népszerűsítette az eseményt a hívószavára sok salsás érkezett, ezért tűnhetett úgy hogy sokaknak, hogy ők a szervezők. A résztvevő tánciskolák lelkesedése és vidámsága ellenére a szervezők hibái több galibát is okoztak, aminek a tánciskolák nem kiváltói, hanem elszenvedői voltak. A Latinfo.hu szerkesztősége örül annak, hogy a Chili és több tánciskola is aktívan részt vesz a hazai salsás eseményekben, csak így tovább!

A Latinfo.hu szerzői a saját véleményüket fejezik ki cikkeikben. Abban az esetben ha azzal nem értenek egyet olvasóink, várjuk a véleményeket a lap alján a kommentekben. Amennyiben a cikk tévedéseket tartalmaz, szívesen teret adunk az érintettek reflektálásának, vagy mint itt is főszerkesztői helyreigazításban korrigáljuk a szerzőink esetleges tévedését.

Vizi Balázs – Főszerkesztő

Salsa in the city

Elkezdődött az ősz, a salsások sem tétlenkednek: szeptember 10-11-én a Király utcában királyi vásár, hol máshol, hát a vásári forgatagban ropjuk a forró táncokat. A cél is különleges volt: táncoljunk minél többen salsát. A program délután 15 órától volt meghirdetve, de programcsúszás miatt a táncra csak a rekord-kísérlettel egy időben került sor, pontosan 18 órakor.

Háromnegyed hat körül gyülekeztek a piros-fehérbe öltözött táncosok, messziről ki lehetett szúrni a színes delegációkat. A járókelők izgatottan kérdezték tőlünk, hogy mi készül itt, s a salsa varázsszót hallva, rögtön érdeklődés csillant fel a szemükben. A legtöbb ember kíváncsian, fényképezőgépeket csőre töltve várta a produkciót.

Némi várakozás után felcsendült a (kissé halk) zene és elkezdtünk táncolni. Vagyis inkább próbáltunk. Sokan voltunk, ami persze jó és megszokott egy salsa buliban, de a táncos tömeg még kiegészült a vásári standokkal és a sok-sok járókelő-bámészkodó emberrel. További nehézségként merült fel, hogy egy hosszúságában nagy útszakaszon vajh’ kevés eséllyel lehetett egy szélességében nagy rueda-kört kialakítani. Ebből az elején kisebb káosz adódott, sokan nem is tudtak bekapcsolódni, aztán végső megoldás a sok kisebb kör lett.

Persze a szervezésen még lehet javítani esetleges jövőbeli, hasonló megmozdulások esetén, de minden akadályozó tényezőt leszámítva szerintem jó buli volt és a program jól sikerült: sokan, akik eddig nem ismerték a táncot, nem ismerték azt az érzést, hogy mit jelent önfeledten és szívből táncolni, azokhoz eljutott az üzenet: érdemes salsázni tanulni, mert egy nagyszerű közösség részévé válhatnak, és mert táncolni öröm!

Köszönet a szervezőknek a munkájukért, mert sok embert megmozgatni nem kis feladat. Várjuk a következő eseményt! :)

Szerző: Egy_salsás_lány


Salsa in the City Salsa-s szemmel

A szombati Salsa in the City iskolapéldája volt annak, hogyan lehet egy nagyon jó ötletet dugába dönteni. A kezdeményezés dicséretes és határozottan támogatni való, viszont a szervezés hagy kívánni valót maga után. Szerencsére a megjelent iskolák megmentették a helyzetet, ez türelmüknek és simulékonyságuknak volt köszönhető.

Hetekkel a rendezvény előtt elkezdték szervezni a rekordkísérletet, miszerint 1600 salsásnak kellett volna együtt, egy időben táncolni. A fő szervező a Chili Salsa Tánciskolát kérte fel elsődleges lebonyolítónak, de szeretettel vártak minden tánciskolát és minden salsázni akaró embert.

A kezdeményezés sajnos akadályokba ütközött, ami határozottan rányomta a bélyegét a rendezvényre. Az eredeti program órákkal a kezdés előtt változott meg technikai okokból, miszerint a móka nem 16 órakor, hanem 18 órakor kezdődik. Már itt lehetett tudni, hogy a kísérlet valóban csak kísérlet marad. A nagy többséghez azért így vagy úgy eljutott a hír, és 18 órakor egész népes kis csapat jött össze, azt persze még akkor sem lehetett látni, hogy pontosan mi a dolgok menete, mi is vár ránk igazán.

Sokszor a jó akarat nem elég. Bizonyára a szervező iskola is belefutott rajtuk kívülálló okokból adódó problémákba. Azonban  figyelembe kell venni, hogy nélkülük nem jöhetett volna létre ez az esemény és ezért mindenképpen köszönet a munkájukért.

A helyszín a Király utca volt, ahol a vásár kellős közepén kellett végigvonulni salsa lépésben, egy korántsem tágas helyen. Nehezen lehetett elképzelni, hogyan lehet ezt megoldani, de végül bebizonyosodott, ebben a formában nem működőképes. A végrehajthatóbb taktika végül az volt, hogy szakaszonként megállt a népes salsás brigád és egy-egy ruedát vagy szabad táncot lejtettek. A hely a ruedákhoz is kicsinek bizonyult, amit tetézett az, hogy sem a leadert (bár ők megtettek mindent), sem a zenét nem lehetett rendesen hallani. Mindezt még megspékelte az, hogy a szervező iskola a saját figura-katalógusából nem egy elemet beletett, amiket nyilvánvaló volt, hogy más iskola tanulói nem ismernek, legalább egy ilyen alkalommal figyelemmel kéne lenni erre. Ezen események következtében iskolákra szakadt a salsa vonat és külön-külön ruedáztak.

A legszimpatikusabb mozzanat, ami miatt érdemes volt salsás szemmel ellátogatni a felvonulásra, az volt amikor két egymás mellett ruedázó iskola (Diabolica és SalsAmor) tanárai összenyitották a ruedájukat és fantasztikus össztáncot rittyentettek. Ez a pillanat példázta legjobban, hogy ha különböző iskolák összefognak abból bizony nagyon jó dolgok kisülhetnek. A két vezető tanár a legnagyobb összhangban tett azért, hogy jól érezzük magunkat. Ezúton is köszönet érte, és remélem példaként szolgál a továbbiakban is.

A zene itt-ott elhalt, de a lelkes kis csapat hamar feltalálta magát és össznépi tapsolással diktálták a  ritmust, ezzel is bizonyítva az összetartást.

Mire elértünk a Király utca végére igencsak szétszakadoztak a salsások. A dress kód sem sokat javított a helyzeten, ami piros-fehér volt, mert elég kevés résztvevőnek sikerült elsajátítania, legfőképpen a kitalálóinak nem.

Aki maradt, az az utca végén “egyesült”, és hála a Diabolica tanárainak és diákjainak remek animációkban és táncokban vehettünk részt, amit még egy nagyszerű bemutatóval is megspékeltek.

A negatív kezdésnek végül jó vége lett és bebizonyítottuk, hogy a salsások jóban, rosszban képesek összetartani és a fennálló nehézségek ellenére kihozni a helyzetből a legjobbat, hiszen csak az számít, hogy táncoljunk. ;) Egy résztvevő így nyilatkozott az eseményről : „a szervezők minden igyekezete ellenére jól éreztük magunkat!”

A cikk mondanivalója az, hogy felhívja a figyelmet a hibákra, amiket legközelebb ki lehet küszöbölni (mert hogy reméljük lesz legközelebb), és arra hogy igenis lehet és érdemes iskoláknak összefogniuk, hisz a salsa népszerűsítése mindannyiunk érdeke.

Szerző: LilD


A Borsonline.hu tudósítása az eseményről

Cikk: http://www.borsonline.hu/news.php?hid=46659%2Fsalsara-csabitottak-a-jarokeloket-videoval

Videó:


Az esemény képei Facebook oldalunkon:

(https://www.facebook.com/media/set/?set=a.134526566646183.25007.128689517229888&l=200e0586c3&type=1)

[fbphotos id=134526566646183]


A Latinfo.hu szerkesztősége nem fogalmaz meg szerkesztőségi álláspontot a tartalmaiban. Azok minden esetben az adott szerző(k) saját véleményét tükrözik.

Egyetértesz, vagy vitatkoznál a fent leírtakkal, várjuk a véleményedet kommentben: