Beszámoló: Christian Sola Magyarországon

Beszámoló: Christian Sola Magyarországon

Február 10-én országunkba érkezett két nagyszerű táncos: Christian Sola és Jacki Rozzo, hogy két városban is átadják tudásuk egy részét és ezzel belekóstolhassunk a sensual bachata csodás világába.A szervező Gellén Sándor városában, Debrecenben kezdett a sztárpáros  péntek este egy nyitóbulival, majd szombaton egész napos workshopot tartottak a környék bachata  szerelmeseinek. Szombat este már Budapesten tanították a nagyérdeműt a Capital Salsa buliját megelőzően. Ezt követően végigbulizták az estét a néppel, majd másnap vasárnap egy egész napos workshopot tartottak a budapesti érdeklődőknek is. Na de ne szaladjunk ennyire előre, először is nézzük, kik is ők valójában.

Christian Sola, Jacki Rozzo

Christian Sola, táncos és koreográfus, előadóművész és rendező, a sensual bachata kitalálója és megvalósítója. Floridából érkezett hozzánk bájos partnernőjével, Jacki Rozzoval. Számos versenyen és workshopon szerepeltek műsoraikkal.  Christian jelenleg is járja a világot és népszerűsíti ezt az igazán érzéki táncot, a sensual bachatát. Jacki nem főállású táncos, éppen ezért a legnagyobb megtiszteltetés volt számunkra, hogy sikerült Christiannak elhoznia őt hazánkba, és hogy együtt tudott ez a kitűnő páros oktatni. Christian, a műfaj megalkotója soha nem volt eddig Magyarországon. Több évre visszanyúló ismeretsége Gellén Sándorral tette lehetővé, hogy idelátogasson. Reményeink szerint nem is utoljára.

2011-ben indította útjára a bachata flashmobot. Ez kezdetben Floridára korlátozódott volna, de Christian és Sándor rövid egyeztetése után nemzetközivé hirdették. Így csatlakoztak a világ több pontjáról, pl.  India, Mexikó egyes városai… Magyarországról pedig Debrecen. Ez olyannyira jól sikerült, hogy hamarosan megrendezésre kerül a második. Ha megfelelő érdeklődés lesz, akkor Budapest is csatlakozhat ehhez a világméretű dologhoz.

Aki esetleg nem tudná ezek után sem, hogy kik ők, akkor tekintse meg az alábbi videót, amit eddig csaknem tízmillióan néztek meg.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=9GKzbyaEPGY[/tube]

Debrecen – V. Bachata Party és szombati workshop

Az V. Bachata Party pénteken került megrendezésre. Ez már hagyomány ebben a városban. A környék bachatát szerető apraja-nagyja jelen van ezen az eseményen. Szerencsére ezen a pénteken a világ egyik legnagyobb táncosa, táncoktatója, a sensual bachata atyja is megtisztelt bennünket a jelenlétével. A parti előtt egy kis ráhangolódás gyanánt kaptunk két óra oktatást. A partin pedig sorban álltak a táncosaink, nem engedve a vendégeket leülni. Éjfélkor egy exkluzív show-val kápráztatták el a nagyérdeműt. Másnap a fáradság jelei nélkül, alig néhány szünettel oktatták végig a workshopot. Nagyon sok apró trükköt tanultunk. Biztos vagyok benne, hogy sokan próbálkoztak, és fognak is a különböző file megosztókról tanulni figurákat, de mi most is megtapasztaltuk, hogy ez soha nem lesz olyan, mint személyesen átélni ezt az élményt, találkozni egy világszínvonalú egyénnel, egyéniséggel, és ha valamit nem jól csinálunk, akkor ő maga mutatja meg, mondja el és javítja ki a hibákat. Ki lehet autentikusabb tanár, mint a stílus kitalálója?

Felejthetetlen élmény volt!

Budapest – Salsa Capital City Center workshop

Budapesten szombat este 20:30-kor vette kezdetét az első óra Christian Sola-val és Jacki Rozzoval a megújult  ECE City centerben.

Az oktatást az alapokkal kezdték, teljesen a legelejéről, hiszen ez az alapja mindennek. Az oktatás párcserével zajlott, hiszen így érzel rá igazán, hogyan is „működik” a táncpartner. Néhány érdekes „játék” is előkerült, pl.: tolom-húzom, érezd meg a  partnered (na ne arra gondoljatok), majd egy kis csukott szemes táncolás. Mikor látták, hogy a lelkes csapat milyen gyorsan halad, hamar bekeményítettek. Az alapok átvétele után belecsaptunk a közepébe. Egy eléggé összetett kombinációt tanítottak nekünk. A második óra végére érdekességekkel, emeléssel tűzdelt dögös figurát sajátíthattunk el. Akik az ezt követő bulin is maradtak, azok számára még egy lélegzetelállító show-t is tartogattak.

Az est befejeztével már tudtuk, kemény nap vár ránk vasárnap tele érdekes újdonságokkal.

Budapest – Vasárnapi workshop

Reggel elsők között érkeztünk a helyszínre, ahová szinte velünk egy időben megérkeztek oktatóink is. Egyáltalán nem látszottak rajtuk az előző este „fáradalmai”, pedig belső információként tudjuk, hogy az utolsók között hagyták el a táncparkettet…

Bemelegítéssel kezdtünk, ami már tartogatott újdonságokat. Lábtechnikákat sajátíthattunk el rögtön az elején. Mivel kiscsoportos oktatásban részesülhettünk, ezért nem volt nehézkes a haladás, és egyből haladóbb technikákat tanulhattunk. Az első felvonás az előző estéhez hasonlóan zajlott, párcserével. Döntés-, fordulás- és vezetéstechnikákat tanultunk. A második felvonásban szintén felköthettük a nacit. Jött a „fekete leves”, a szó legjobb értelmében. Christian kérdezett minket, hogy tanultunk-e már koreográfiát. Mindenki furcsállotta a kérdést, hiszen minden órán ezt csináljuk, de hamar kiderült hogy Christián nem egészen úgy értette ahogy mi. Világossá vált számunkra, hogy nem egy egyszerű táncsort fog nekünk megtanítani. Egy egész fellépő koreográfia várt ránk, amit az egyik show-jára készített profi táncosokkal. A feladat nem volt egyszerű, de hihetetlen gyorsan haladtunk, hiába, teher alatt nő a pálma. Végig érezhető volt a profizmus és egy percre sem lazíthattunk. Pár óra leforgása alatt egy komplett fellépés anyagát megtanultuk, amiből rengeteg technikát elsajátítottunk. Emelés, döntés, forgás, térváltások és ez csak egy része mindannak, amit ezen a napon tanultunk. Mások hónapokig dolgoznak csak azon, hogy megtanuljanak végig egy koreot, mi mindezt két és fél óra alatt teljesítettük. A nap végén felvettük és ugyan kisebb bakikkal, de megcsináltuk. A nap folyamán egyenként is javítgatott minket, igazán szerencsések voltunk, hogy közte lehettünk annak a pár embernek, akik tanulhattak Christianéktól. Az oktatás végeztével egy igazán tartalmas, tanulságos, élvezetes és vidám napot tudhattunk magunk mögött. Remek embereket ismerhettünk meg mind az oktatók, mind a résztvevők személyében.

 

Sajnos a tapasztalatom ismételten az, hogy a magyar táncosok még nem értették meg mennyi újdonságot lehet tanulni egy-egy külföldi oktatótól és mennyire megéri kihasználni a lehetőséget, ha hozzánk látogatnak, főként ilyen messziről. Első ránézésre talán borsosnak tűnhet egy-egy ilyen workshop ára, de ha számításba vesszük, hogy sem utaznunk nem kell, sem szállást nem kell fizetünk, egyből barátinak tűnik az ár. Ha pedig szeretnél másoknál többet tudni, akkor igenis szükséged van ezekre a workshopokra is, hiszen rengeteget lehet belőle tanulni.

Köszönet a szervezőknek és a partnereknek , a Salsa Diabolica tánciskolának, a Capital Salsának és ezen belül is Balogh Ádámnak, aki hozzájárult a szombat esti workshop létrejöttéhez. A legnagyobb köszönet Gellén Sándort illeti, aki időt és pénzt nem sajnálva lehetővé tette, hogy Christiánék Magyarországra látogassanak, és aki a teljes rendezvény lebonyolítását véghezvitte! Halkan ugyan, de jelenthetem, nem ez volt az utolsó, hogy Sanyi világsztárt invitált kis országunkba. A továbbiakban is érdemes lesz figyelni a postjait és facebook csoportját (Bachateros néven), hiszen tervei szép számban akadnak. ;)

http://sensualbachata.com/

Szerző: LilD