Bemutatkozik a Kanizsa Salsa Egyesület

A Kanizsa Salsa Egyesület alapítójával, dr. Borsos Gellérttel beszélgettünk az egyesület életéről, alakulásáról, céljairól, eseményeiről.

Mikor alakult az egyesület?

Hivatalosan 2017 januárjában lesz 4 éves az egyesület, de valójában ez egy hosszabb előkészítő folyamat eredménye volt, az alapító közösség magját 6-8 évvel ezelőtt kezdő táncosok alkották.

Milyen céllal alakult?

Több, mint egy éves kihagyást követően baráti unszolásra keveredtem el egy bulgáriai táborba, ahol ismét annyira elkapott a „salsa-láz”, hogy hazaérkezvén újra a táncparkett vonzásába kerültem. Mivel akkor már nem volt lehetőség számomra Nagykanizsán a folytatásra, így a hasonló cipőben járó hajdani táncostársak összefogásával újjáélesztettük a korábbi feledhetetlen közös táncos alkalmakat.

Az elsődleges cél tehát a közös táncokra, a hiányolt „salsás” hangulatok átélésére irányuló lehetőség és az összejövetelekhez szükséges keretek megteremtése volt.

10838240_383373598508586_1877741745135576843_o

Miért egyesület és nem tánciskola?

A tánciskola profitorientáltságot, nagyobb elköteleződést, professzionalitást feltételez. Mi ezzel szemben a közösségre helyezzük a hangsúlyt és bevételeinket is az egyesület működésébe forgatjuk vissza. Meggyőződésem, hogy ha egy ilyen szintű, baráti kapcsolatokkal átszőtt, családias közösségbe egyéni érdekeket viszünk, a lényeg elvész, a prioritások megváltoznak. Természetesen igyekszünk elegendő időt, energiát szánni a közösségre, de mivel polgári foglalkozásunk, egyéb kötelezettségeink mellett korlátaink vannak, nem szeretnénk téves látszatot kelteni. A tánciskola jelleg azért megvan, hiszen az ajtó bárki számára nyitva áll és ennek megfelelően igyekszünk táncosainknak szervezett órák (gyakorló estek) keretein belül, tematikus rendszerben átadni az ismereteket a legjobb tudásunk szerint. Az egyesületi működés nagy előnye még, hogy eseményeinket biztos anyagi alapokon szervezhetjük, továbbá saját rendezvényeinken korlátok nélkül mehet a poharazgatás. :-)

Kik a tagjai?

Jelenleg több, mint 60 tagot számlálunk, a társaságot kb. fele-fele arányban kezdő, ill. tapasztaltabb táncosok alkotják.

Mindenki, aki gyakorló estjeinket látogatja, tagja is az egyesületnek. Első alkalommal még bárki szabadon kipróbálhatja, és ha tetszik, belépésével teljes jogú taggá válik. Minél több időt tölt velünk valaki, annál inkább érezheti magáénak a közösséget órákon kívül is és válhat aktív szervezőjévé a csapatnak.

Tagjaink számára eseményeink ingyenesek, vagy minimális költséggel járnak. Csapatokat indítunk más szervezők általunk ajánlott rendezvényeire is, melyekre kedvezményeket biztosítunk.

kanizsa-salsa-promo

 

Mivel foglalkoztok az életben?

Tagjaink között van orvos, ügyvéd, gyógyszerész, informatikus, hivatalnok, tanár, masszőr, könyvelő és még sorolhatnám. Néhány jó tanácsért, egy kis segítségért nem kell messzire mennünk.

Szoktatok továbbképzésekre járni?

Amennyire időnkből engedi, igyekszünk részt venni különböző workshopokon, fesztiválokon, elsősorban azokon, amelyeken külföldi oktatóktól is tanulhatunk. Mint már említettem, ezekre táncosainkat nagyobb számban mozgósítjuk és megkönnyítjük számukra a részvételt, amennyire csak lehet. Külföldre már nehezebb eljutni, bár ez alól kivétel a rovinji salsa fesztivál, ahova már 5. alkalommal készülünk, egyre nagyobb csapattal.

Alapjában véve kényelmesek vagyunk, így a „továbbképzést” többnyire házhoz hozzuk magasabban jegyzett oktatókkal tartott workshopok keretein belül.

 

Mik a jövőbeni terveitek?

Az elmúlt időszakban mind taglétszám, mind az eseményeink vonzereje szempontjából saját elvárásainkon felül teljesítettünk. Ahhoz képest, hogy anno egy tucat táncossal kezdtünk, manapság nem ritkák a 100 fő körüli bulik sem, ahova az érdeklődők fele más csoportokból érkezik, akár több száz km-t is utazva. Ezúton is köszönjük, hogy bennünket választanak! Nagy öröm lenne számunkra, ha eseményeink minőségével, egyedülálló hangulatával, tagjaink vendégszeretetével továbbra is tudnánk tartani ezt a színvonalat.

Terveink között szerepel fellépős csoportunk erősítése, ill. egyéb nem táncos sporttevékenységek (futás, evezés) közös gyakorlása is.

 

Milyen eseményeket terveztek?

Havonta tartunk bulikat, 2-3 havonta pedig workshopokat is szervezünk.

Következő nagyobb eseményünk a Kanizsai Évzáró Salsa (azaz KÉSz) Fesztivál, amelyet már 3. alkalommal szervezünk meg december 17-én. Egyszeri alkalomnak indult, de a nagy érdeklődésre való tekintettel hagyományt teremtettünk belőle, bemutatva az általunk táncolt műfajok széles skáláját a kizombától a reggaetonig. Egyedülálló abból a szempontból, hogy a korábbi években teljesen ingyenes volt, ezúttal is csak minimális terembérleti hozzájárulást kérünk és egyre több vendégoktatót sikerül elcsábítanunk erre az alkalomra.

15250682_682733815239228_8502787235032148200_o

A KÉSz Fesztiválról itt olvashattok bővebben

2017. január 28-án tartjuk a 4. születésnapi bulinkat, amely mindig különleges az egyesület életében, hiszen ekkor osztjuk ki az éves Kanizsa Salsa Díjat, ill. egyéb elismeréseket, továbbá igyekszünk show-val, különféle meglepetésekkel színesíteni az eseményt. Ezúttal is több ismert vendéget fogadunk és külföldi DJ segítségével fokozzuk a hangulatot.

15327230_686622908183652_3651393129725459428_n

4. Kanizsa Salsa Szülinap

A két esemény között természetesen nem hagyjuk ki a Latinfo támogatói bált sem. :-)

 

Milyennek látjátok a kanizsai táncos életet?

Kanizsa igazi táncos város és van igény az általunk művelt táncokra is, hiszen a közösségi élmény miatt a salsa nagy vonzerőt képvisel. Jó viszonyt ápolunk néhány helyi csoporttal, ami leginkább a tánc világnapi rendezvényen teljesedik ki, hiszen olyankor országos szinten egyedülálló szervezésben és minőségben együtt sikerül felvonultatni a különféle – akár konkurens – helyi táncos csoportokat, igazi karneváli hangulatban, egész napos fellépésekkel, bemutatókkal, kísérő programokkal egybekötve.

 

További sikereket és egyesületben boldog táncokat kívánunk nektek!

Szerző: Borsos Gellért & LilD