Kezdő Kázmér – Első tánclépések

Itt az ideje, hogy az elhatározást tettek is kövessék. Előző írásomban igyekeztem tippeket adni, hogy hogyan válasszatok tanfolyamot tánctudásotok alapjainak megteremtéséhez. Most pedig szeretném megosztani Veletek további dilemmáimat és tapasztalataimat az első órámon.

Fontos megjegyeznem, hogy az én választásom egy kezdő kubai salsa tanfolyamra esett és hogy az egyes tánctanárok eltérhetnek az órák menetét illetően.

Mit vegyek fel?

Nem buliba megyünk! Az öltözék kiválasztásakor törekedjünk a kényelmességre. Ez kifejezetten igaz a cipőre is, hisz senkinek sem hiányzik, hogy kitörje a bokáját vagy esetleg feltörje a cipő a lábát. Viszont nincs szükség arra sem, hogy beruházzunk egyből egy versenytáncos öltözékre vagy egy tánccipőre. Keressük meg ruhatárunkban azokat a ruhadarabokat, amikben kényelmesen érezzük magunkat. Készüljünk fel arra is, hogy az 1-1,5 órát végigtáncoljuk, könnyen le is izzadhatunk. Cipőben pedig javasoljuk a már bejáratott cipőket, lehetőleg vékony talppal. (Egyes tánciskolák a terem burkolata miatt váltócipő használatát kérhetik.)

Táncterem megközelítése

Ha még nem jártunk azon a helyen, ahol a táncóránk lesz, keressük meg térképen, esetleg olvassuk el a tánciskola honlapján a leírt megközelítési lehetőségeket. Tervezzük meg úgy az utazásunkat, hogy időben – az óra kezdése előtt 15-20 perccel – érkezzünk meg a helyszínre. Számoljuk bele az időbe, hogy belváros esetén gond lehet a parkolással, külváros esetén pedig a ritkábban járó tömegközlekedési eszközökkel. Bizonyos helyeken a tánciskolának helyet adó épületben sem könnyű kiigazodni, figyeljük a kiírásokat, esetleg kérdezzünk meg valakit, ha elbizonytalanodnánk. Végszükség esetére legyen nálunk a tánciskola/tánctanár telefonszáma.

Táncóra előtt

Az órák (mindig) pontosan kezdődnek. Éppen ezért is fontos, hogy időben ott legyünk. (Ha elkésnénk, ne zavarjuk meg az órát. Álljunk meg a terem bejáratánál, biztosan oda fog jönni az egyik oktató.) Óra előtt általában sort kell keríteni regisztrációra és az anyagiak rendezésére is (ha nem ingyenes az első óra). Törekedjünk arra, hogy az óra/tanfolyam árát pontosan kiszámolva vigyük, ne kelljen a pénz felváltásával bajlódni. Az óra előtt mindenképpen vegyünk magunkhoz valamilyen folyadékot, mert várhatóan meg fogunk szomjazni menet közben. Az üdítőnket nyugodtan helyezzük el a táncparkett szélén, hogy kéznél legyen, de figyelve arra, hogy más még véletlenül se eshessen át a palackunkon.

Ami az öltözést illeti, változó a helyzet. Van ahol lehetőség van öltöző és zárt szekrény használatára is, de van ahol csak a mosdók és a teremben elhelyezett székek szolgálnak ilyen jellegű tevékenységeinkre. Ha ez számunkra meghatározó tényező, esetleg szeretnénk az óra után lezuhanyozni, akkor ezt se felejtsük el előre megkérdezni, nehogy meglepetésként érjen minket a helyzet.

Az első órán

Az első óra célja, hogy az alaplépéseket elsajátítsuk, illetve megismerkedjünk a választott tánc egyéb alaptudnivalóival. Ne ijedjünk meg, ha elsőre soknak és gyorsnak tűnik, vagy esetleg elvesznénk a spanyol kifejezések tömegében. Ha figyeljük az oktatónk utasításait, a kezdeti botladozások után, az óra végére simán mehetnek a tanult alaplépések. Készüljünk fel arra lelkiekben, hogy ha párváltós tanfolyamra iratkoztunk be, akkor kb. az óra egytizedét fogjuk a saját párunkkal tölteni, a többit pedig valószínűleg számunkra – most még – idegen emberekkel. Éppen ezért ismerkedjünk nyugodtan a többi tanulóval. Nem kell zavarban lenni, hisz mindannyian ugyanazért érkeztünk. A cél, hogy a tanfolyam végére biztos tánctudásunk legyen. Várhatóan az első órán még nagyon különbözőnek érzed majd az egyes résztvevők tánctudását, de semmi gond, később, ahogy folyamatosan csiszolódik a tudás, ezek a különbségek is el fognak tűnni. Segítsük az aktuális partnerünket, ne szidjuk, ha esetleg a lábunkra lépett, hisz bárkivel előfordulhat.


Táncóra után

A táncóra után először is mindenképp pótoljuk az elvesztett folyadékmennyiséget, de közben azért figyeljünk az oktatókra is, hisz még fontos információkat oszthatnak meg a következő órával kapcsolatban. Akkor teljesítettünk jól a táncórán, hogy ha kellemesen elfáradtunk. Ne adjuk fel, ha úgy érezzük, hogy „mennyire bénák” vagyunk. Ez az érzés már-már természetes, higgyétek el, hogy a következő óra már sokkal jobban fog menni.

És végül a legfontosabb… ha nem vagyunk elégedettek az oktatóval vagy a teremmel és úgy érezzük, hogy ez a környezet nem segít minket, nyugodtan váltsunk. Számos iskola van a piacon, keressünk olyat, ahol jól érezzük magunkat! De ha mindezek nem állnak fenn, akkor irány a második óra!

szerző: (fz)


Közzétéve

itt:

, írta: