Embermesék salsa szósszal: Bilics Tímea


Ebben a sorozatban olyan embereket mutatunk be, akik szenvedélyes elkötelezettjei a táncos világnak. Ezúttal azonban a táncon túli világukba engednek be bennünket, s mesélnek önmagukról, az érzéseikről, a vágyaikról, s arról, hogy hogyan is kerültek ők egyáltalán erre a latin zenéktől pezsgő táncparkettre.

A nyugatinál az óra alatt beszéltük meg a találkozót. Egyszer csak a “semmiből” bukkan elém Timi és kedves, mégis határozott hangon bemutatkozik, az egész lényét valami szelíd báj lengi körül. Pár perc múlva már egy kávézó teraszán beszélgetünk, miközben vihar készülődik.

Hat éves kora óta táncol, a tánc szeretetét a családból hozza. Csodálattal tölti el a tánc és a zene, egy szép kar- vagy lábmozdulat, a hajlékony test, így többféle táncstílust is kipróbált (balett, néptánc, társastánc) és gyerekkorában titokban táncos szeretett volna lenni. Végül mégis gazdasági vonalon tanult tovább (Szolnoki Főiskola, külgazdasági szak), közgazdász lett, és a beszerzési szakmában kezdett el dolgozni. Még a főiskolai évek alatt rájött, hogy a lakberendezés is nagyon érdekli, így a külgazdasági szakkal párhuzamosan elvégzett egy lakberendezői iskolát, és pár év beszerzési tapasztalat után egy designbútor stúdióba ment el dolgozni és magát próbára tenni. Három évet töltött el ezen a területen, majd visszatért az eredeti szakmájához, jelenleg egy multinacionális cég beszerzési csoportját vezeti. Vezetőként nap mint nap döntéseket hoz, embereket irányít, tárgyal, szerződéseket köt, magánemberként viszont ennek az ellenkezőjét gyakorolja: “engedem, hogy történjenek a dolgok”.

Timi szabadidejében írással is foglalkozik, novellákat ír a női lélekről, szerelemről, kapcsolatokról, az élet apró szépségeiről és a mindnyájunkat foglalkoztató napi témákról. Érzékenyebb, mint az átlag ember, többet érzékel a környezetéből, mint mások, ez az alapja az írói munkásságának (is). És bár már kisiskolás korában feltűnő volt, hogy mennyire jól fogalmaz, mégis körülbelül 3 évvel ezelőtt kezdett csak el az írással foglalkozni. (Írásait “A kulcslyukon át közelebb” facebook oldalon olvashatjátok.)

A másik izgalmas vonal Timi életében a LEMangURIA tánc. Az önismereti útra lépve találkozott mozgásmeditációs, illetve táncterápiás módszerekkel. Több irányzatot is kipróbált, de a LEMangURIA volt az, ahol az első óra után érezte, hogy megérkezett. Ez a tánc a szabad mozdulatok világa, melyek a lélekből fakadnak, lélektáncnak is nevezik. “A tánc az önkifejezés eszköze számomra. Segít kapcsolódni önmagamhoz és az érzéseimhez, segít oldani az életben felmerülő nehézségeket, egyúttal ellazít, feltölt és energetizál ” – meséli Timi.

Bő öt éve, hogy elkezdett salsázni. Sok éves táncos tapasztalattal a háta mögött amikor egy kolléganője élménybeszámolót tartott az órákról, a bulikról és a salsa hétvégékről, hamar megjött a kedve ahhoz, hogy kipróbálja ezt a latin táncot is. A kezdő tanfolyam után pedig nem volt megállás, jöttek a bulik és a nyári táborok. A legemlékezetesebb salsás élménye az első nyári tábor Siófokon, ahol a felnőtt, felelősségteljes életet kicsit maga mögött hagyva élvezte a táncot, a bulikat, az éjszakai fürdéseket, a sok nevetést, egyszóval az önfeledt, közös(ségi) élményeket.

Közben megérkezik a vihar, széllel és esővel, ami azért érdekes, mert következő írásának épp ez a témája, így a körülöttünk tomboló égiháborúból további ihletet merít; és lehet, hogy nem csak az íráshoz, hanem egy következő táncórához is.

 

 

10 kérdés, 10 válasz: Bilics Tímea

 

1. Ha újraélhetnéd életed egyetlen pillanatát, melyik lenne az?

Sok emlékezetes pillanatom van, sok a kedvenc, de nincs legkedvencebb, ahogy viccelni szoktam a szóhasználattal. Ha választanom kellene, biztosan egy közösségi dolog lenne, amikor a családommal vagy barátaimmal együtt éltem meg valamilyen katartikus élményt.

2. Mit csinálsz legszívesebben, amikor nem kell csinálnod semmit?

A szabadidőmnek szinte minden percét a hobbijaimnak szentelem. A salsa mellett jazztánc és szabadmozgásos órákra járok, magam is vezetek önismereti táncmeditációs foglalkozást, LEMangURIA-t. Emellett novellákat írok, szépirodalmi vagy kortárs műveket olvasok, önismereti foglalkozásokra járok.

3. Mi az a tulajdonság, amit a legjobban kedvelsz a másik nemben?

A vezetés, az erő, a biztonság és ha érzelmileg felém fordulnak, megtartanak.

4. Mi az az emberi hiba, amit a legkevésbé tolerálsz?

Azt hiszem, a szűklátókörűséget.

5. Mi a legértékesebb tulajdonságod?

A nyitottságom, a pozitív életszemléletem és a lankadatlan tenni akarásom.

Egy nagyon kedves barátom ezt írta rólam, amikor kíváncsiságból feltettem neki ugyanezt a kérdést: „…én szeretem, hogy nagyon vidám és bolondos vagy… de közben nagyon ott vagy mindig, figyelsz, és törődsz a másikkal.”

 

6. Ha más hivatást kellene választanod, mi lenne az?

Író és táncterapeuta lennék szívesen. Hobbi szinten már mindkettő megvalósult.

7. Hová költöznél legszívesebben és miért?

Alapvetően szeretek Budapesten élni, de szívesen eltöltenék rövidebb-hosszabb időt Indonéziában vagy Toscanaban, mindkettő nagy hatással volt rám.

Balin szabályos kultúrsokk ért: annyira más, ahogy ott az emberek élnek, megfogott a mély vallásosságuk, az élet iránti tiszteletük és alázatuk, és az a béke, amiben élnek. Az élővilág gazdagságáról és színeiről nem is beszélve.

Toscana pedig egyszerre inspiráló és nyugalommal teli számomra, a régi városok megkopott kövein sétálva szinte érezni a történelmet. Nincs nagyobb béke számomra, mint amikor  kiülök egy domboldalba, csak nézek messzire, magamba szívom a látványt, közben pedig a kabócákat hallgatom.

8. Melyik a kedvenc idézeted?

Most éppen ez, mert nekem ez az esszenciája az életnek.

“Tudom, hogy nincs bennem semmi különös. Az átlagemberek átlagéletét élem. Nem alkottam semmi emlékezetest, nevem hamarosan homályba vész, de tiszta szívből, igaz szerelemmel szerettem valakit, és ez nekem teljesen elég.” (Szerelmünk lapjai c. film)

9. A salsa mellett melyik az a tánc, amit szívesen táncolsz, vagy megtanulnál?

Szeretem a bachatát és a kizombát, a jazztáncot és a LEMangURIAt, ezeket mind táncolom is. Szívesen tanulnék még zoukot a jövőben.

10. Hogy képzeled el az életedet 10 év múlva?

Addigra beérik mindaz, amit most építek, az írói karrierem, illetve a tanítás. Emberekkel fogok foglalkozni, különböző önismereti módszerekkel, köztük tánccal segítek a lelki nehézségeiket megoldani, érzelmi intelligenciájukat fejleszteni és a sikeres, boldogabb élet felé haladni. Közben pedig remélhetőleg megérkezik a társam is, akivel egymást kölcsönösen emelve és támogatva családot alapítunk.

Szerző: Véghelyi Gabriella

Hamarosan újabb interjúkat is olvashatsz Embermesék salsa szósszal rovatunkban.

[form arcajanlo]


Közzétéve

itt:

, írta: