Kategóriák
Beszámoló

Barrio Latino Café – Valóra vált egy álom

Volt egy álom, egy helyről, ahol latin zenék csendülnek fel, egy helyről, ahol mindenféle emberek megfordulnak, egy helyről, ahol mindenki mosolyog és táncol, egy helyről, ahol nem számít a bőrszín, a vallás, a politikai nézetek, egy helyről a főváros szívében, ahol találkozik a latin és a magyar kultúra, egy hely, ahová betérhetünk este akár egy kávéra, akár egy koktélra, miközben nézhetjük a táncoló embereket, egy helyről, ahol tanulhatjuk is a táncokat és gyakorolhatjuk őket, egy hely, ami a latin világról szól, nekünk, magyaroknak.

Ez az álom vált valóra, 2011-ben, amikor a belvárosban kinyitotta kapuit a Barrio Latino Café, egy álom, ami nem csak álom, hanem immár kézzel fogható, hallható, látható, tapintható valósága Franklin Camilonak, aki a kultúrája beszivárogtatásáról  álmodott és a megőrzésén fáradozik lankadatlanul. Behozta nekünk a kultúrát, ételekkel, zenékkel, táncokkal, rendezvényekkel, és latin emberekkel. Belépve az ajtón, néhány lépcső vezet lefelé, ahol elénk tárul ez a színes, hangulatos kis bár, a maga kis latin negyedes „feelingjével”. A „feeling, tudod, a feeling” – mondja mindig Franklin, huncut mosolyával.


Mindenkihez odamegy köszönni, szívélyesen fogadja az érkezőket, ezt más hasonló  helyen még nem tapasztaltam. A nagy és kiválóan táncolható tánctér körül kényelmes fotelok vannak, ahol megpihenhetünk, a pultban kubai pultos adja az italokat, a hátsó terembe elvonulhatunk egy kis beszélgetésre, és ahogy megyünk körbe-körbe, nem győzzük nézni  a hangszereket, magazinokat, a tárgyakat, mindent megfoghatunk, megnézhetünk, elolvashatunk. Mindeközben szólnak a kellemes zenék, amire akár táncolhatunk is. Gabi, a felesége, tánctanár és egyben a legnagyobb segítsége abban, hogy ez az álma valóra válhatott.

Velük beszélgettem, mindarról, hogy miért szerettek volna egy ilyen helyet, hogy hogyan érzik, milyen a hely hangulata, az emberek visszajelzése, és milyen terveik vannak, amit szeretnének megvalósítani.


Kb. 10-12 éve próbálunk bulikat csinálni különböző helyeken és állandóan  vándorolnunk kellett, mert mindenhonnan kirakják a salsásokat és a salsás programokat. Ezért volt igényünk már arra, hogy egy olyan helyünk legyen, ahol stabilan, tartósan hosszútávon tudunk maradni, nem úgy, hogy megcsinálunk, bereklámozunk egy helyet, csinálunk pár bulit, kezdik megismerni, aztán kiraknak minket. Mert ahol mi bulit csináltunk mindig mi vittük a közönséget és mindig mi csináltuk a bulit, és sehol az ujját sem mozdította legtöbbször egyetlen szervező, bártulaj és üzemeltető sem, csak mindig a szájukat húzták, hogy ezek nem fogyasztanak, ez így nem jó… stb.


Akartunk egy olyan helyet ahol ez nem jelent problémát, hanem legyen egy helyünk ahol nem másznak rá a vendégekre, például, hogy ide nem ülhetsz mert nem fogyasztottál… meg ki vagy dobva, meg felmondják folyton a szerződést.

Először  stúdiót csináltunk, ahol tánctanítás is folyt, aláírtunk szerződést egy évre, de már a stúdióból is kerestünk másik helyet, hogy ne dobjanak ki.


Ezt elsősorban a klubért, a buliért csináltuk, hogy legyen lehetőségünk bulit csinálni és másoknak is legyen lehetőségük bulikat csinálni. Ezzel a kezdeményezéssel egyedülállóak vagyunk, hogy egy teljességre törekvő, latin kultúrát felölelő helyünk legyen.

Ahonnan mi jöttünk, ott minden sarkon van latin hely, ott sokkal nagyobb kultúrája van ennek a stílusnak, New Yorkban egymást érik az ilyen helyek, ott a Copacabana, ahol állandóan latin bulik vannak.

Ilyet akartunk, ahol nem pakolnak ki minket, hanem mi vagyunk az üzletvezetők.

Ez a klub olyanok gyűjtőhelye legyen akik szeretik a latin kultúrát, a zenei világát, és ezt a feelinget keresik. :)

Franklin mindig felkarolta ezt a dolgot, állandóan hozta a magazinjait, a hangszereit, albumjait, ereklyéit, posztereit, amiket végre kirakhatott egy saját helyen, hogy nagyobb betekintést mutasson az ő világába. Az óráin is kompletten magyaráz mindenről, a kulturális dolgokról, hogy hogyan flörtöl a fiú, milyenek a szokások, az egésznek a latin feelingjéről is mindig beszél, próbálja átadni ezt az érzést az embereknek.


Nem egy stílust képviselünk, a teljességre törekszünk, ezért is van minden nap más programunk, vannak kubai napok, dominikai napok bachataval, merengue-vel,  vonalas napok, latin jazz, tangó, latin szamba, zouk és kizomba bemutatók és napok.

Nyilvánvalóan nekünk a salsa a szívügyünk.

Franklinnek a szerda a napja, ő a dominikai kultúrát mutatja be a jellegzetességeivel együtt, ezért is van dominikai specialitás ételkóstoltatója is, amit ő készít a vendégeknek. Dominikai DJ-k vannak, próbálja úgy csinálni, hogy mindig legyenek lent latinok is, egyre többen, hogy lehessen velük találkozni, táncolni, kommunikálni, hogy az embereknek legyen lehetőségük interakcióba kerülni a zenével és a különböző táncokkal, a latin emberekkel is.


Mostanra már nem csak salsások vannak, nem csak ők jönnek a programokra, nagyon sok külsős is jön már, aminek nagyon örülünk. Ezelőtt a Barrio Latino Cafe egy jazz bár volt, ezért van latin jazz napunk is, próbáljuk a környékbelieket is bevonni, bevonzani, ez még egy hosszú távú dolog.


A stand-up estet azzal a célzattal csináltuk, hogy az emberek, akiket ez érdekel és tetszik nekik, lássák a helyet és kíváncsiak legyenek a többi napra, a többi rendezvényre is.

Mivel mi nem vagyunk kávézó, nem vagyunk vendéglátósok, nem az a célunk, hogy napközben bejöjjenek kávézni, hanem esti rendezvényeink legyenek főleg, ezt a stand-up est segíti, hogy más közönséget is megmozgassunk.


Ez nem a Franklin helye, hanem mindazoké, akik a  latin zenék szeretői, szerelmesei,  ez a hely nekik legyen az otthonuk, hogy itt mindannyiuk megtalálja a maga napját, a maga zenéit, a maga közegét.


Nyáron nyitva leszünk, időközben elkészült a klíma-rendszerünk, három készülékkel, extra nagy teljesítménnyel, hogy a forró éjszakákon lehessen kellemesen táncolni. Tervezzük, hogy hétfőnként is nyitva leszünk, az, hogy ki lesz a hétfői DJ, ez még kérdéses, már keressük.


Volt itt már salsás esküvő, lánybúcsúztató, születésnapi buli, amikre természetesen kiadjuk a helyet, de ha nem akarják az egészet kivenni egy egy alkalomra, akkor a már meglévő bulihoz csatlakozhatnak az ünnepelni vágyók, amihez biztosítunk külön VIP részt, illetve több pultossal is rendelkezésre állunk.

Többféle rendezvényre is kitekintgetünk, lesz szépségverseny, csapatépítő tréning, és minden más eseményt szívesen fogadunk, mindenre találunk megoldást, akár zártkörűre is, szóljanak nekünk, megbeszéljük a részleteket.


Vannak olyan napok, amiket egy-egy tánciskola felkarol, ők tartanak mini workshopot, jönnek körülbelül 50 fővel, ők is nyílt bulit tartanak. Egy egy napot támogatott már a

Salsa Caliente, Salsa Pantera, Palladium Salsa, Ronaldo dance, Iwatt Barbi (samba),

voltak kizombások, volt zouk workshop, próbálkoztunk reggaeton workshoppal is, ami napközben volt négy órás rendezvényünk.


Folyamatosan próbálgatjuk, hogy mit csináljunk a hellyel, milyen új programjaink legyenek, volt, hogy megszűntek programok, mert nem ment, nem jöttek az emberek be rá, voltak nehéz pillanataink, de nem adjuk fel…. mert látjuk, hogy van értelme.

 

 

A médiában nem próbálkozunk, reklámban nem vagyunk jók, ezért nem tudtuk az iskolánkat sem pörgetni.

Volt, hogy véletlenszerűen felhívtak minket az ATV-től, behívtak, hogy másnapra kellene nekik valami produkció a reggeli műsorba, ez a fellépésünk megtalálható az interneten is és a Franklin facebook-os oldalán.


Nagyon örülnék olyan riportnak, ahol bemutathatjuk a helyet, a kezdeményezést,  magunkat a médiában.

Sajnos nagyon drágák a hirdetések, egyelőre csak a Pesti estes bontásban vagyunk benne.

A szórólapjaink elfogytak, amit fél éve nyomtattunk, de a szállodákba akarunk vinni nyáron, hogy jöjjenek a turisták is, ismerjék meg a helyet,  mert azért nyáron nehezebb a dolgunk, a szabadtéri helyek miatt.


Az a nagyszabású tervünk, hogy külföldről hívunk oktatókat akik workshopokat tartanak nálunk, velünk, a mi szervezésünk segítségével. Itt volt nálunk nemrég Davide Rumberito, egy nagyon fiatal, világhírű virtuóz tehetség, aki két napos workshop alatt tanított afro-kubai mozgásvilágot a résztvevőknek. Ezekről rengeteg felvétel és video anyag is készült, melyet a facebook-os oldalunkon meg lehet tekinteni. Ő hamarosan újra jön hozzánk, már megvan az időpont.


Az emberek hangulata nagyon jó, vannak törzsvendégeink, környékbeliek, akik nem kerültek volna ide, ha nem a környéken lennének, nekik ez egy terápia, majdnem minden nap itt vannak, megszerették a hely hangulatát, a zenét, a táncoló embereket.


Nagyon jó érzés, ahogyan reagálnak ránk az emberek.

Jönnek az ismerőseink is, de az lenne a jó, ha lenne több kis csapat aki behoz még tíz embert egy szülinapra, igazából nem kellene kibérelniük a helyet, csinálunk nekik VIP helyet, és becsatlakozhatnak a meglévő buliba.


A Barrio egy igazi latin negyed lett…. :)


Szerencsénk van, mert a bútorokat megörököltük, van itt egy nénike, aki mindig jön a virágaival, a fiúk néha táncoltatják, adunk neki enni, inni, nem zavarjuk el, a Franklinnek hatalmas szíve van.


Szeretnénk nyomot hagyni az emberekben, hogy legyen folytatása, a Franklin érezze, hogy ha meghal, a gyerekei vagy valakik folytassák ezt az egészet, hogy a latin negyed beinduljon és a kultúra követői tartsák a helyet, és a hely és az egész kezdeményezés okozzon örömet az embereknek egy maradandó élménnyel.


Ha bárki szeretne programot csinálni, szóljon nekünk, meg tudjuk beszélni, meg tudjuk csinálni, tudunk pultosokat hozni, napközbeni workshopot, bármilyen rendezvényt lebonyolítani, van itt külön terem is, lehet csapatépítő tréninget szervezni, mindent megoldunk, megszervezünk, segítünk. Ez is sokat segítene a hely fennmaradásában.

Nagyon-nagyon sok kiadásunk volt, a  Franklin saját kezével csinálta a helyet, saját maga alakította át, a két keze munkája van benne, a falak színe, a festés, a pult, a hibák javítása. Rengeteg engedélyt kellett beszereznünk, hogy megnyithassunk. Mindez azért, hogy létrejöjjön az álma, a latin negyed, Budapest szívében.”


Szerző: Sanangel